13.4.15

"ΟΧΙ" ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΕΣΒΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ

Μπλόκο του Βατικανού στον γάλλο πρέσβη επειδή είναι ομοφυλόφιλος 
Ο Λοράν Στεφανίνι περιμένει να αναλάβει καθήκοντα ως πρέσβης της Γαλλίας στο Βατικανό. Χωρίς ως τώρα αποτέλεσμα. Ο λόγος; Η δημοσίως δηλωμένη από τον ίδιο ομοφυλοφιλία του. Αυτό θεωρείται ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Βατικανό δεν έχει δώσει μέχρι τώρα το πράσινο φως, όπως αναφέρουν γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ. 
Επισήμως, δεν έχει υπάρχει άρνηση του Βατικανού αλλά «απουσία απάντησης» όπως διαμηνύει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του διπλωμάτη, διαμηνύοντας πως ο Στεφανίνι έχει την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της γαλλικής Συνόδου. 
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων η Monde, η Les Echos και η Corriere della Sera, ο 55χρονος Στεφανίνι ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση της Αγίας Έδρας για να διαδεχθεί τον Μπρουνό Ζουμπέρ, τον γάλλο απεσταλμένο στο Βατικανό, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του. 
Ο Στεφανίνι είχε επιλεγεί από τις αρχές Ιανουαρίου για τη θέση και έχει ήδη θητεύσει σε υψηλές θέσεις -ήταν το «νούμερο δύο» στην εν λόγω αποστολή μέχρι το 2005. Στα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρεται ως ρωμαιοκαθολικός που εκκλησιάζεται και είναι άγαμος. 
Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το ιταλικό Ansa υπογραμμίζουν πως το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του για τη θέση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανείς πιο ενδεδειγμένος για τη θέση», επιμένοντας στη «βαθιά γνώση» που έχει ο Στεφανίνι επί των διπλωματικών σχέσεων με την Αγία Έδρα. 
Οι πηγές υπογραμμίζουν πως ο 55χρονος έχει την «πλήρη στήριξη» και της γαλλικής Συνόδου, ενώ τονίζουν πως η σεξουαλικότητά του «είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα». 
Η ερμηνεία που δίνουν οι πηγές στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πως ο Στεφανίνι βρίσκεται όμηρος του γαλλικού κινήματος εναντίον του γκέι γάμου (Manif pour tous), συντηρητικό κίνημα εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ που είχε σχηματιστεί στη βάση της αντίθεσης στο νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.(tanea.gr, 11/4/2015)

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βατικανό απορρίπτει έναν γκέι άντρα για τη θέση του πρέσβη της Γαλλίας. Το 2008, ο προηγούμενος πάπας είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του Jean Loup Kuhn-Delforge που όχι μόνο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλον άντρα, αλλά έχει προσθέσει το επώνυμο του συντρόφου του στο δικό του:

http://clericalwhispers.blogspot.gr/2008/10/vatican-rejects-homosexual-militant-as.html?m=1

Όμως κάθε εμπόδιο για καλό. Ο κ. Kuhn-Delforge είναι ο σημερινός πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλαδα:

http://www.ambafrance-gr.org/Βιογραφικό