25.7.13

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. ΦΥΓΑΔΕΥΘΗΚΑΝ ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ GAY PRIDE PPARADE

Μαυροβούνιο: Φυγαδεύτηκαν διά θαλάσσης οι συμμετέχοντες στο Gay Pride Parade
enet.gr, 24/7/2013
Επεισοδιακή ήταν η πρώτη «Παρέλαση Υπερηφάνειας Ομοφυλόφιλων» (Gay Pride Parade) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαυροβούνιο, στην πόλη Μπούντβα στα παράλια της Αδριατικής, καθώς σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που εναντιώνονταν στην εκδήλωση, και οι συμμετέχοντες στην παρέλαση φυγαδεύτηκαν με πλοία συνοδεία μελών της λιμενικής αστυνομίας.
Πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς κι εκείνοι απάντησαν με χρήση γκλομπ. Από τις πέτρες τραυματίστηκαν συμμετέχοντες στην παρέλαση και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δέκα διαδηλωτών.
Πριν την έναρξη της παρέλασης, εξαγριωμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μέλη της LGBT κοινότητας (της κοινότητας λεσβιών, ομοφυλόφιλων αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ) και φώναζαν προσβλητικά συνθήματα εναντίον τους.
Η παρέλαση ξεκίνησε από την παλιά πόλη και οι συμμετέχοντες, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι διαμαρτυρόμενοι κατά της παρέλασης ομοφυλόφιλων, μεταξύ των οποίων και οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπούντβα, κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων “Ελεύθερο Μαυροβούνιο”, “Το Μαυροβούνιο δεν είναι οίκος ντροπής”.
Στην παρέλαση συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας από τις διακρίσεις, η σύμβουλος του προέδρου της Βουλής για τις δημόσιες σχέσεις, καθώς και οι υφυπουργοί Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια των επεισοδίων.
Ο εκπρόσωπος του Φόρουμ “Πρόγκρες” της LGΒΤ κοινότητας του Μαυροβουνίου, Αλεξάνταρ Ζέκοβιτς δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTCG ότι τέσσερις συμμετέχοντες στην παρέλαση τραυματίστηκαν ελαφρά και ευχαρίστησε την αστυνομία και την κυβέρνηση για τη στήριξη. Εξέφρασε ωστόσο απογοήτευση, επειδή στην κοινωνία του Μαυροβουνίου υπάρχουν άτομα που δεν σέβονται το δικαίωμα των άλλων να αυτοπροσδιορίζονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: