31.8.11

TWO GIRLS


The "TWO GIRLS Brand" was the registered trademark for products
of the Kwong Sang Hong Limited.This company was founded in 1898
by Mr Fung Fook Tien and it is the FIRST cosmetics brandin Hong Kong over a century.


(φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

"ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΟΙ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ" 1

Υιοθεσία, παιδοθεσία, τεκνοθεσία
Διαβάζω στην εφημερίδα για το σύμφωνο συμβίωσης που η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να επεκτείνει στα ομόφυλα ζευγάρια, και προσέχω δηλώσεις της κ. Ευαγγελίας Βλάμη, εκπροσώπου της οργάνωσης Λεσβίες για την Ισότητα. Θα σταθώ στην εξής παράγραφο:
Δεν περιλαμβάνεται στο νέο πακέτων μέτρων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης η δυνατότητα παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός που, σύμφωνα με την κ. Βλάμη, αποτελεί αιτία στιγματισμού των γκέι και λεσβιακών ζευγαριών και των παιδιών τους, αφού όπως είπε: «Η παιδοθεσία θα μπορούσε να απαλειφθεί από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, καθώς επικαλείται στο μέλλον μια αυξημένη κοινωνική αποδοχή για τη νέα μορφή οικογένειας, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός της απαγόρευσης».
Η πρόταση που είναι μέσα στα εισαγωγικά είναι δυσνόητη, και όχι επειδή περιέχει την άγνωστη στα λεξικά λέξη «παιδοθεσία». Καταλαβαίνουμε όλοι, θαρρώ, ότι η παιδοθεσία της κ. Βλάμη είναι αυτό που λέμε «υιοθεσία», συμμορφωμένη ετυμολογικά, ώστε να μην παραπέμπει πια στο ένα μόνο φύλο, στον υιό. Η υπόλοιπη προταση, παρότι δεν έχει άγνωστες λέξεις, δεν βγάζει εύκολα νόημα –τουλάχιστον εγώ δεν την καταλαβαίνω, ίσως επειδή είμαι αργόστροφος. Αφού διάβασα δυο και τρεις φορές την παράγραφο, υποθέτω ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι η εξής: το νομοσχέδιο αποκλείει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός που κατά την κ. Βλάμη συνιστά στιγματισμό· καλύτερα θα ήταν να μην κάνει καθόλου λόγο για υιοθεσία το νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή, αφήνοντας τη ρύθμιση για το μέλλον.
Αλλά αν η κ. Βλάμη προτιμάει να εκφράζεται σε δυσνόητη γλώσσα, είναι δική της δουλειά –έχω καταλάβει ότι στα γλωσσικά έχουμε αντίθετες απόψεις, από τη στιγμή που σε συζήτηση στο φέισμπουκ την είδα να προτιμάει το «ομοερωτοφοβία» (οχτώ συλλαβές και μια θηριώδης χασμωδία) από το «ομοφοβία» (πέντε συλλαβές χωρίς χασμωδία), επειδή, λέει, το «ομο» σκέτο παραπέμπει μόνο στους γκέι. Το χειρότερο είναι ότι αργότερα είδα ότι προωθείται ο όρος LGBTφοβία ή και LGBTiqφοβία. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν μιλάνε, μόνο γράφουν.
Όμως ας επιστρέψουμε στην παιδοθεσία. Δύο είναι τα ερωτήματα που γεννάει ο όρος αυτός: α) πρέπει να αλλάξει ο όρος υιοθεσία; β) Αν και, ποιος είναι ο καταλληλότερος όρος.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι αν το πάμε ετυμολογικά, η υιοθεσία, επειδή περιέχει τον υιό, μπορεί να θεωρηθεί ότι αποκλείει, περιθωριοποιεί ή προσβάλλει τις γυναίκες. Ο όρος γεννήθηκε στην ελληνιστική εποχή, όταν οι γυναίκες δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και όταν μόνο οι άντρες μπορούσαν να θέσουν υιόν. Από τότε όμως έχουν περάσει πολλοί αιώνες και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η ετυμολογική διαφάνεια έχει χαθεί –η ένσταση ότι λέγοντας «υιοθετώ» αποκλείεις τις γυναίκες, μου φαίνεται εξίσου αστεία και άτοπη με την επιμονή ορισμένων γλωσσαμυντόρων ότι ο άντρας (τουλάχιστον όταν παίρνει γυναίκα) δεν μπορεί να παντρεύεται αλλά μόνο να νυμφεύεται, διότι άμα λες ότι παντρεύεσαι (υπ-ανδρεύεσαι) δηλώνεις ότι παίρνεις άντρα. Παρεμπιπτόντως, αν το πάρουμε στενά ετυμολογικά, το «παντρεύομαι» θα έπρεπε να απαγορευτεί, επειδή αντιβαίνει στην ισότητα των φύλων, αφού θεωρεί τη γυναίκα «υπό» τον άνδρα.
Και παρόλο που την αίσθηση της ετυμολογίας την έχω κι εγώ και, για παράδειγμα, με ξενίζει λίγο το «χειμερινό θέρετρο», νομίζω ότι στην περίπτωση της υιοθεσίας η ένσταση είναι υπερβολική. Πολύ περισσότερο που η λέξη «υιοθετώ» έχει πάρει και μεταφορικές σημασίες, λέμε «υιοθέτησε σκληρά μέτρα», «το συμβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις του προέδρου». Αν ξαφνικά γίνουμε όλοι ετυμολογικά άγρυπνοι, θα πρέπει να καταργήσουμε και αυτό το «υιοθετώ» -αλλά δεν θα μπορούμε πια να πούμε «το συμβούλιο παιδοθέτησε τις προτάσεις του προέδρου» ή «η Ισπανία θα παιδοθετήσει σκληρά μέτρα περικοπής δαπανών». Καθώς θα έχουν πια ανοίξει διάπλατα τα ετυμολογικά μας μάτια, ούτε το παιδί θα κάνει, προκειμένου για προτάσεις ή μέτρα (και δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα το αντικαταστήσει).
Κι αν επεκτείνουμε τη λογική αυτή και σε άλλους όρους, ανοίγονται ασκοί του Αιόλου (ασκοί, πολλοί, όχι ένας που ήταν παλιά): λογουχάρη, δεν θα μπορούμε να λέμε “μητρική γλώσσα” (στιγματίζονται τα γκέι ζευγάρια), ούτε “πατρικά αισθήματα” και “πατρονάρει”, ούτε “πατερίτσα” (προέρχεται από το πατερικός), ούτε “θυγατρική εταιρεία” (στιγματίζονται τα αγόρια).
Ωστόσο, επειδή εγώ ανήκω στο «ευνοημένο μισό», δεν είμαι κατηγορηματικός στην αντίθεσή μου (όσο κι αν η παιδοθεσία μού είναι απεχθής σαν λέξη). Και χαίρομαι που η κ. Βλάμη την παιδοθεσία την αναφέρει έτσι σανφασόν (για να αναστήσω μια παλιά λέξη), σαν να ήταν μια λέξη σαν τις άλλες, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πως λειτουργεί έμπρακτα ο νεολογισμός.
Πάντως, ακόμα κι αν αποφασίσουμε αύριο ότι ο όρος υιοθεσία δεν μας κάνει, για λόγους ισότητας των φύλων, δεν νομίζω ότι η παιδοθεσία είναι σωστός όρος. Παρόλο που είμαι δημοτικιστής, η τεκνοθεσία νομίζω πως είναι προτιμότερη –διότι λέγοντας παιδιά εννοείς τα παιδιά γενικώς, ενώ λέγοντας τέκνα εννοείς τα δικά σου παιδιά. Άρα, τεκνοθετείς, δεν υιοθετείς. Βέβαια, βαθιά μέσα μου εξακολουθώ να βρίσκω τερατώδη και την παιδοθεσία και την τεκνοθεσία· η τεκνοθεσία είναι απλώς ένα πιο σουλουπωμένο τέρας, τέρας χτενισμένο, αλλά πάντοτε τέρας.
Βέβαια, αναγνωρίζω ένα πλεονέκτημα στην τεκνοθεσία σε σχέση με την υιοθεσία, ότι αποφεύγει τη χασμωδία στην αρχή της λέξης. Κι άλλο ένα, ότι αποφεύγει τον σπάνιο δίφθογγο υι. Αλλά αυτά δεν βαραίνουν πολύ στην πλάστιγγα. Είμαι όμως έτοιμος να δεχτώ και άλλα επιχειρήματα για το αντίθετο, υπέρ της τεκνοθεσίας ή της παιδοθεσίας, αν τα βρω πειστικά –σας ακούω!

Νίκος Σαραντάκος


1974. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ "ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 6/1974

1975. ΑΠΗΓΟΡΕΥΘΗ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΑΖΟΛΙΝΙ


Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 11/1975

30.8.11

ΟΙ ΓΚΕΪ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


South Bay Beach, Hong Kong Island
A lovely beach popular with expats, gays and family and it is just a 20-min taxi ride from central or Causeway Bay. The beach itself is tranquil with nice sand. If you’re looking for the gay crowd, head to the left-hand side of the beach; the right-hand side is for families.
Middle Bay Beach, Hong Kong Island
Gayest beach in Hong Kong and the most cruising one. Located between South Bay and Repulse Bay, Middle Bay Beach is quiet and attracts mostly the local gays.

How to get there:
•Bus 6, 6A, 6X, 66 or 260 from Exchange Square Bus Terminus (MTR Hong Kong Station Exit D) and alight at Repulse Bay. (45 mins)
•Take a taxi from Repulse Bay to South Bay (10 mins) or by walk (30 mins)
[urban-outdoors.com ]


(φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ


ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

Μια μέρα θα με πουν φακίρη
μες απ’ το στήθος μου έβγαλα κόκκινα περιστέρια
μες απ’ τα μάτια μου καπνό
πέρασα ξίφη στα όνειρά μου
διέπραξα κλοπές δι’ υποβολής
από αγάπη, σας τ’ ορκίζομαι, από τύψεις ίσως
μια μέρα θα με πουν ομοφυλόφιλο
εκείνον ευγενή κι ομοφυλόφιλο
εμένα πονηρό απλώς
θα με πουν οχιά: ένα κοινό προδότη!
εμπρηστή!
οι τίμιοι συμπολίτες μου
θα ΄ρθουν και θα κοπρίσουνε στον τάφο μου (εικονικόν)
μα τα παιδιά τους – α, οι έφηβοι!
αυτοί θα μ’ αναστήσουνε, και θα με πούνε ποιητή
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

Κώστας Ταχτσής

1975. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΑΖΟΛΙΝΙ


Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 11/1975

29.8.11

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΚΕΪ ΑΝΔΡΕΣ



(φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΤΑΝΕ ΔΥΑΡΙ ΜΕ ΛΟΥΤΡΟΚΑΜΠΙΝΕ

Όσο για το λαό, σε γενικές γραμμές, ε, αν πείνασε πολιτικά, δεν το ‘δειξε πολύ – αυτή τουλάχιστον ήταν η δική μου εντύπωση. Ο σιδεράς μου μου ‘λεγε “Ας τα αυτά, κυρ – Κώστα, είναι κανόνι ο Παπαδόπουλος”. Ο μπακάλης μου θαύμαζε τα ελληνικά και τη ρητορική του δεινότητα. Η πλειονότητα είν’ αλήθεια του λαού, με τη γνωστή του σκωπτικότητα, κορόιδευε τον Παττακό για τις γόπες που ‘βαζε τον κόσμο να μαζεύει απ’ τους δρόμους, κυκλοφορούσανε σπαρταριστά ανέκδοτα, αλλά εις πείσμα του γραφικού συνταγματάρχη, η μίνι φούστα θριάμβευσε, ο Σκυλίτσης μπορεί να ‘κλεισε την Τρούμπα, αλλά η νεολαία του Πειραιά ξεμπουκάριζε κατά χιλιάδες απ’ τον ηλεκτρικό στο Μοναστηράκι, κάθε οικοδομικό τετράγωνο της Αθήνας, μαζί με το σούπερ-μάρκετ απόκτησε και το μπορντέλο του, στη Συγγρού εμφανίστηκαν οι πρώτοι τραβεστί κι έδιωξαν απ’ τις πιάτσες τις πραγματικές γυναίκες, με το διεθνές οικονομικό boom χάρις στο φτηνό πετρέλαιο έπεσε και στην Ελλάδα χρήμα, κλέβαν οι συνταγματάρχες, κλέβαν τα τσιράκια τους, αλλά κι οι μικρομεσαίοι άρχισαν να αποχτάνε, μαζί με το δυάρι και το λουτροκαμπινέ, την τηλεοπτική τους συσκευή, οι κουλτουριάρηδες στριμωχνόντουσαν στις μπουάτ για να χαρούν το Νέο Κύμα, τα ιδιόρρυθμα τραγούδια του Σαββόπουλου με την ακόμα πιο ιδιόρρυθμη βραχνή φωνή και ο Ταρζάν του Μαρκόπουλου έπαιρναν έναν κρυπτο-αντιστασιακό χαρακτήρα, τα μπενζινάδικα σου χάριζαν ποτήρια για να τα προτιμήσεις, η ζωή των εξωστρεφών φιλήδονων Ελλήνων συνεχιζόταν πάνω σ’ ένα ηφαίστειο που σιγόβραζε, αλλά λίγοι – όπως και πότε άλλωστε δε συνέβαινε το ίδιο; – μπορούσανε να το προβλέψουν. Υπήρχαν βέβαια οι εξόριστοι, υπήρχε η ΕΣΑ κι η Μπουμπουλίνας. Αλλ’ αυτό δεν ήταν δα και τίποτα πρωτόφαντο στον τόπο μας – μπροστά σ’ αυτά που είχανε δει τα μάτια του κοσμάκη στον Εμφύλιο, επρόκειτο για μπαγκατέλες.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ (από κείμενό του στο περιοδικό Η ΛΕΞΗ τ. 63-64, Απρίλης – Μάης 1987)

logomnimon.wordpress.com

1975. ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΦΙΛΟΧΟΥΝΤΙΚΟΙ"


Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 9/1975

28.8.11

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ



Nectario Karolos Papazacharias (Greece)


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Lesbian Lovers Released in Aceh, Separated
Nurdin Hassan (thejakartaglobe.com, 25/8//2011)
Authorities in Aceh released a married lesbian couple from detention after the lovers agreed not to see each other again.
Nuraini, 21, and her ‘husband’ Rinto, 25, were arrested by the Public Order Officers (Satpol PP) in Southwest Aceh district after it was revealed that Rinto was actually a woman named Rohani. She faked her identity to be able to marry Nuraini.
However, the authorities were clueless as to what charges they should lay against on the couple because lesbianism is not regulated under qanun (Islamic bylaws).
After three days in detention, the couple were released on Wednesday.
Speaking on the phone to the Jakarta Globe, Muddasir, the head of Satpol PP in the district, said that Nuraini and Rohani had been returned to their respective parents.
“They were returned to their parents after they promised not to see each other again. If they violate the agreement, they will be given sanctions according to the customary law [adat],” Muddasir said. However, the agreement did not mention the form of punishment.
“The punishment will be decided later by adat leaders,” he said.
According to Muddasir, some village officials were angry at Rohani but they finally agreed to let her return home.
“I told them not to beat her up because she had promised to repent for her sins,” he said.
Both women signed the agreement witnessed by local officials and religious leaders.
“[Officials and ‘adat’ leaders] had also agreed to keep the women from seeing each other again. They will monitor and guide them,” he said. “Of course they agreed because otherwise they should be beheaded because what they did was strongly forbidden in Islam.”
Previously, Rohani told local media that her marriage to Nuraini had been “annulled” by the Religious Affairs Office in Darul Makmur district.
They were married by an unofficial cleric provided by the district.
“We were married so that we could still live under the same roof but then they found out my real identity,” she said.
Muddasir played down Rohani’s statement about the marriage, claiming it had never been legal.
“How could we divorce them if their marriage was illegal because there are no legal regulations that allow a woman to marry another woman.”

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ 30 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΟΥ "ΘΕΡΑΠΕΥΑΝ" ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ


Illegal Clinics that claimed to “Cure Homosexuality” were Closed Down
ecuadortimes.net, 23/8/2011
In Ecuador, about 30 illegal clinics, which claims to give treatment and cure homosexuality, have been closed so far this year. Nicolás Jara, Minister in charge of Public Health estimates that there could be more than 200 such centers in the country.
“(…) It would be very important that (victims) would denounce the cases in order to close down all (illegal clinics),” said Jara.
According to Karen Barba, Causana Foundation representative, it is possible that these “clinics” hide behind drug addicts rehabilitation centers (apparently legal).
Four years ago, Paola Ziritti, 28, attended one of those “clinics” for 2 years. She says she suffered constant verbal, physical abuse, like being handcuffed for three months without eating, she was hit by the guards that also throw her urine or cold water. She says that she was “losing the strength to live.”
Ziritti still regrets that the clinic remains open, despite having many complaints, because, she says, many of these centers “are a mob who pay money” so that they can not be closed down. (BG)

1975. ΟΜΗΡΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΑΤΟΥ


Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 8/1975

27.8.11

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΚΑΟ


São Sebastião

Igreja de Sto António, Macau


(φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

CIRCUMSTANCE



1975.ΠΑΡΕΛΑΣΗ 10.000 ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ


Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 7/1975

25.8.11

ΜΑΚΑΟ. ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 1

Xiang Jing (Κίνα)

Remaking of Civilization: Chinese Contemporary Sculptures
Reconstrução da Civilização
Macau, Old Court Building, 30 Jul ~ 18 Sep


(Φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

ΤΖΑΜΑΪΚΑ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΠΟΤ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

6 ΧΡΟΝΙΑ "ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ"

Michael Jannson



ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
(25/8/2005 - 25/8/2011)


24.8.11

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΟΣ



Νεκτάριος Κάρολος Παπαζαχαρίας (Ελλάδα)