16.5.08

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Λευκωσία- Η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου με έκθεση της ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της αναγνώρισης από την Κυπριακή Πολιτεία του «γάμου» και του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων αντρών και γυναικών. Στην έκθεση της, με αφορμή παράπονο αλλοδαπού, η κυρία Νικολάου εισηγείται την αναγνώριση των «γάμων» και των συμφώνων συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, διαπιστώνοντας διακρίσεις εις βάρος τους. Η Κυπριακή Νομοθεσία, αν και ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία 2004/38/ΕΚ, ωστόσο δεν αναγνωρίζει το «σύμφωνο συμβίωσης» ως ισοδύναμο του γάμου, δεν θεωρεί μέλη της οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη τον σύντροφό του ή την σύντροφό της, σε ομόφυλες σχέσεις.
Η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεση της σημειώνει πως «το δικαίωμα επιλογής συντρόφου και σύναψης γάμου, εμπίπτει στη σφαίρα των προσωπικών επιλογών του ατόμου, που δεν μπορεί να περιορίζεται ή να ετεροκαθορίζεται, αλλά πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και προστασίας». Η κ. Νικολάου σημειώνει ότι η έννοια της οικογένειας δεν αποτελεί ζήτημα νομικό, αλλά πραγματικό και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η ύπαρξη ή όχι οικογένειας εξαρτάται από την πραγματική ύπαρξη στενών προσωπικών δεσμών. Το ΕΔΑΔ έχει νομολογήσει ότι «η οικογενειακή ζωή δεν περιορίζεται μόνο σε σχέσεις που βασίζονται στο γάμο αλλά συμπεριλαμβάνουν και άλλες de facto οικογενειακές σχέσεις, όπου τα μέρη ζουν μαζί εκτός γάμου».
Η Επίτροπος Διοικήσεως διαπιστώνει ότι αποτελεί αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, και σαφή διάκριση σε βάρος ζευγαριών του ίδιου φύλου, ο αποκλεισμός κάθε ομοφυλόφιλου συντρόφου ευρωπαίου πολίτη, από τα δικαιώματα που παρέχει η νομοθεσία για τα μέλη οικογενειών ευρωπαίων στους ετερόφυλους συζύγους... (12/5/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: