23.5.08

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
O κόσμος των αντρών του Γιώργου Ιωάννου
του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
Συχνά στις παρουσιάσεις του έργου του Γιώργου Ιωάννου γίνονται αναφορές στην «αιρετικότητα» και τον ερωτικό λόγο του συγγραφέα ωσάν αυτά τα στοιχεία να αποτελούν μία ακόμη πτυχή του πολύπλευρου έργου του και όχι την κινητήρια δύναμη της πεζογραφίας του. Μερικές φορές μάλιστα κυριαρχεί η αίσθηση ότι, μιλώντας για την ομοφυλόφιλη διάθεση των γραπτών του Γιώργου Ιωάννου, παραβιάζουμε ένα άβατο για το οποίο ούτε και ο ίδιος θα επιθυμούσε. Όμως υπάρχουν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα στήριζαν την ανάγνωση μιας τέτοιας επιθυμίας, της αντρικής ομορφιάς, της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας, μιας ερωτικότητας όπου πρόσωπα, εκφράσεις, καταστάσεις ανήκουν σ’ έναν «ελληνικό κόσμο, αραβικό, μεσογειακό, σταματημένο σε ρυθμούς και αιτιολογίες χιλιετιών». (Φράνκο Λα Τσέκλα, Απότομοι Τρόποι, Η ανθρωπολογία του αρσενικού, Κέδρος 2004.)
Ο ερωτισμός του Γιώργου Ιωάννου, αφορά έναν αντρικό κόσμο, που καταγράφεταιμέσα από το έργο του, υπαινικτικά, δηλωτικά και ενίοτε περιπαιχτικά, ενώ μια προκλητική και μελοδραματική υφή χαρακτηρίζει τα τελευταία πιο βιογραφικά του κείμενα. Ας μηνεπιχειρήσουμε την αφαίμαξη του ομοερωτικού στοιχείου από το έργο του Ιωάννου, πράγμαπου το ζήσαμε επανειλημμένως με τον Καβάφη, με τις θεωρητικές εφαρμογές μιας απο-ομοφυλοποίησης, που βόλεψε την ένταξή του στον εκπαιδευτικό Κανόνα της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και τον προσεταιρισμό του από συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες.
Θα ακολουθήσουμε μια διπλή πορεία ανάγνωσης της αρσενικής επιθυμίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από κάθε συλλογή ξεχωριστά. Και αν δεχθούμε ότι πίσω από κάθε πρωτοπρόσωπο αφηγητή κρύβονται διαφορετικά προσωπεία του ίδιου του συγγραφέα τότε θα καταλήξουμε στην ενοποιημένη πορεία ενός περιπλανώμενου ερωτικού εαυτού.
Καμία εξωκειμενική πληροφορία για τη ζωή του ιδιώτη Ιωάννου δε θα ενισχύσει ούτε θα αποδυναμώσει τις αποφάνσεις μας, κάτι που βάραινε στην ερμηνεία του έργου του ΚώσταΤαχτσή, χάρη στην απλόχερη πληροφόρηση από τη μεριά του συγγραφέα.
.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Θ. Γρηγοριάδη στο περιοδικό (δε)κατα πιέζοντας εδώ: http://www.dekata.gr/pdfs/7/O%20kosmos%20ton%20antron%20tou%20Giorgou%20Ioannou.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: