29.5.08

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ανησυχίες για νέα «βιομηχανία» νομιμοποίησης λαθρομεταναστών
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ε.Ε. η Ελλάδα, παραχωρώντας πολιτικό άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο

TOY MIΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (Σημερινή, 13/4/2008)
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και δη στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου η πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο μετανάστη, καθώς είναι βέβαιο ότι θ' αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.Η απόφαση των ελληνικών Αρχών, που χαρακτηρίστηκε «σταθμός» για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Μετά από διαδικασίες που κράτησαν χρόνια, και αφού προηγήθηκε και συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα χορήγησε πολιτικό άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο, ο οποίος σε περίπτωση απέλασης στην πατρίδα του θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου.Η ομοφυλοφιλία στο Ιράν, καθώς και στις άλλες ισλαμικές χώρες, όπως Μαυριτανία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη κ.ά. τιμωρείται είτε με απαγχονισμό είτε με λιθοβολισμό. Άλλα 84 κράτη τούς επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις, οι οποίες σε 10 από αυτά φτάνουν μέχρι την ισόβια κάθειρξη.Η απόφαση που έλαβε η Ελλάδα έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η τροπή που τελικά έλαβε η υπόθεση του Ιρανού ομοφυλόφιλου και περισσότερο η δημοσιοποίηση της οποίας έτυχε στο εξωτερικό, έχει δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορεί ν' αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην Κύπρο. Είτε από τους ίδιους τους αλλοδαπούς είτε από τους νομικούς τους συμβούλους. Ήδη οι πρώτες παρενέργειες της απόφασης αυτής καταγράφηκαν στη Βρετανία. Η χώρα αναγκάστηκε να επανεξετάσει την υπόθεση 19χρόνου Ιρανού, ο οποίος κατέφυγε στην Ευρώπη το 2005, όταν εκτελέστηκε ο σύντροφός του με την κατηγορία του ομοφυλόφιλου*.
Πλέον, ο κάθε Ιρανός ή και άλλης εθνικότητας αλλοδαπός που βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο μπορεί να βαφτιστεί ομοφυλόφιλος και να ζητήσει πολιτικό άσυλο, με το πρόσχημα ότι κινδυνεύει στη χώρα του. Παρατείνοντας έτσι, στη χειρίστη των περιπτώσεων, τη διαμονή του στην Κύπρο για τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί σήμερα η εξέταση μιας αίτησης για πολιτικό άσυλο. Τα προβλήματα, ωστόσο, που ενδεχομένως να προκύψουν, δεν περιορίζονται μόνο στις μαζικές αιτήσεις αλλοδαπών για πολιτικό άσυλο με το πρόσχημα ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο πώς η Υπηρεσία Ασύλου θα αποδεικνύει ότι δεν είναι ομοφυλόφιλοι προκειμένου να δικαιολογεί την απόρριψη των αιτήσεών τους.
Καταγγελίες Συλικιώτη
«Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», δήλωσε στη «Σ» ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Μάλιστα, το παραλλήλισε με τις ούτω καλούμενες βαφτίσεις αλλοδαπών στην Κύπρο και το κόλπο που είχαν εφεύρει πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να πετυχαίνουν την έγκριση της αίτησής τους για πολιτικό άσυλο στην Κύπρο. Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης: «Από μουσουλμάνοι βαφτίζονταν χριστιανοί. Κάποια τηλεοπτικά κανάλια προέβαλλαν το γεγονός, με αποτέλεσμα την αμέσως επόμενη ημέρα να φθάνουν στην Υπηρεσία Ασύλου με μια βιντεοκασέτα στο χέρι και να ζητούν πολιτικό άσυλο υποστηρίζοντας ότι μετά την προβολή της βάφτισης τους από ΜΜΕ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο η ζωή τους καθώς έχει γίνει γνωστό στη χώρα τους ότι άλλαξαν θρησκεία». Μετά από εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ για να μην προβάλλουν τέτοια γεγονότα, το φαινόμενο έχει περιοριστεί, δήλωσε από τη δική του πλευρά στη «Σ» ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκης Πολυδώρου. Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, ο κ. Πολυδώρου αρνήθηκε να μας αποκαλύψει κατά πόσον η Υπηρεσία Ασύλου εξέτασε στο παρελθόν ή εκκρεμούν ενώπιόν της προς εξέταση σήμερα, αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου με το αιτιολογικό ότι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί είναι ομοφυλόφιλοι. Ο κ. Πολυδώρου περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι η κάθε αίτηση εξετάζεται με βάση τα δικά της δεδομένα.
Ο Ιρανός Άλεξ
Ο Ιρανός ομοφυλόφιλος που εξασφάλισε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα συστήνεται με το όνομα Άλεξ και κατάγεται από πλούσια ιρανική οικογένεια. Είχε συλληφθεί πριν από εννέα χρόνια από τη θρησκευτική αστυνομία του Ιράν ύστερα από την επίσκεψη στο σπίτι του ενός πρώην συμμαθητή του, ο οποίος ήταν και μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Οδηγήθηκε στις φυλακές Τζανκάλ, της πόλης Ραστ.Στις φυλακές, όπως υποστήριξε στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο, πέρασε την πιο οδυνηρή εμπειρία της ζωής του καθώς οι φύλακες τον βίαζαν, του έριχναν αλάτι στις ανοικτές πληγές του, ενώ δυο φορές τον οδήγησαν σε εικονική εκτέλεση δι' απαγχονισμού. Η οικογένειά του κατάφερε να τον φυγαδεύει εξαγοράζοντας τους φύλακες. Βρέθηκε αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αμέσως κατέθεσε αίτηση πολιτικού ασύλου. Η πρώτη αίτησή του όμως απορρίφθηκε από τις ελληνικές Αρχές. Η αιτιολογία για την απόρριψη, ήταν πως μια πιθανή αποδοχή του αιτήματος θα άνοιγε μια νέα «βιομηχανία» για νομιμοποίηση λαθρομεταναστών, οι οποίοι απλώς θα ισχυρίζονταν πως ήταν ομοφυλόφιλοι. Το θέμα του Ιρανού ομοφυλόφιλου έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με άλλους τέσσερις ευρωβουλευτές, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη και Ασφάλεια Φράνκο Φρατίνι.
Οι εκτελέσεις
ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία για τις εκτελέσεις ομοφυλοφίλων στο Ιράν δεν υπάρχουν. Η ομοφυλοφιλική οργάνωση Ιρανών εξορίστων «Homan» μιλά για 4.000 εκτελέσεις ομοφυλοφίλων ως τα μέσα της δεκαετίας του '90. Η πιο γνωστή υπόθεση είναι ο απαγχονισμός δυο εφήβων τον Ιούλιο του 2005. Φωτογραφίες από την εκτέλεση διαδόθηκαν μέσω διαδικτύου. Ο ισλαμικός ποινικός κώδικας τιμωρεί το σοδομισμό με λιθοβολισμό και απαγχονισμό. Για να βεβαιωθεί το αδίκημα, απαιτείται η ομολογία των δραστών ή η μαρτυρία τεσσάρων ανδρών.
.
.
*
Άσυλο σε Ιρανό ομοφυλόφιλο
(Φιλελεύθερος, 22/5/2008)
Άσυλο χορήγησε η Βρετανία σε Ιρανό ομοφυλόφιλο ο οποίος κατήγγειλε ότι θα εκτελούνταν σε περίπτωση που επέστρεφε στην πατρίδα του. Ο 19χρονος Μεχντί Καζέμι, έφυγε για το Λονδίνο το 2005 ώστε να συνεχίσει τις σπουδές τους όμως αργότερα ανακάλυψε ότι ο φίλος του πίσω στο Ιράν κατηγορήθηκε για σοδομισμό και απαγχονίστηκε. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας για χορήγηση ασύλου στη Βρετανία, «ο κ. Καζέμι δικαιούται την άδεια για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας των συγκεκριμένων περιστατικών της υπόθεσης». «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα έπρεπε να στέλνει ομοφυλόφιλους πίσω στις χώρες του όταν υπάρχει κίνδυνος να διωχθούν, να βασανιστούν ή να δολοφονηθούν», τόνισε ο Bρετανός βουλευτής που αγωνίστηκε για να χορηγηθεί άσυλο στον 19χρονο Ιρανό. Ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράν καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 4.000 ομοφυλόφιλοι εκτελέστηκαν από το 1979. Ο Μεχντί Καζέμι το προηγούμενο έτος έφυγε για την Ολλανδία αφού το βρετανικό υπουργείο Eσωτερικών αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια. Παρόλα αυτά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να διεκδικήσει άσυλο στην Ολλανδία.

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Νομίζω καλά το χειρίστηκε η Ελλάδα..
Τι περνάνε και αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω...
Αλλά μου φάνηκε περίεργο το πόσο μεγάλη διάσταση πήρε το θέμα...

Ανώνυμος είπε...

H Ευρώπη κάνει ένα μεγάλο λάθος διώχνοντας και κακομεταχειρίζοντας τόσες και τόσους αλλοδαπούς. Πέρα από τις τεράστιες επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος που θα έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια εμπίπτει και θέμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Καθημερινά συντελείται ένα έγκλημα εναντίον τους και δυστυχώς βρίσκει ελάχιστη δημοσιότητα στα ΜΜΕ λόγω της έλειψης λόμπυ εκ μέρους τους. Δεν μπορώ να ακούω και να διαβάζω για "λαθρομετανάστες". Για να φύγει κάποια/ος από την πατρίδα της/του έχει τους λόγους της/του. Και κάποιες/οι υπαλληλίσκοι στα γράφεια αλλοδαπών μπορούν να κάθονται εκ του ασφαλούς και να αποφασίζουν για την μοίρα και το μέλλον αυτών των ανθρώπων...
geonurse