1.12.08

"ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ" ΜΕ ΤΟΝ HIV ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Απρόσεκτοι με το ΑΙDS οι Ελληνες
Έθνος, 27/11/2008
Επαφές χωρίς προφύλαξη, φορείς που δεν νοιάζονται αν θα μεταδώσουν τον ιό, εξετάσεις που γίνονται πολύ αργά συνθέτουν την κατάσταση στη χώρα μας
«Φλερτάρουν» με τον ιό του AIDS οι Ελληνες. Επαφές χωρίς προφύλαξη, ακόμη και στο πλαίσιο σεξουαλικού τουρισμού, είναι πια καθημερινότητα. Φορείς δεν νοιάζονται αν θα μεταδώσουν τον ιό, ενώ υγιείς συνευρίσκονται χωρίς να σκέφτονται ότι το ταίρι μπορεί να είναι φορέας.
Ακόμη και με τέτοια συμπεριφορά, δεν κάνουν εξετάσεις. Οταν γίνεται πια η διάγνωση του AIDS, έχουν αρκετά προχωρημένη ανοσολογική ανεπάρκεια. Η μαρτυρία ενός ειδικού λοιμωξιολόγου προκαλεί σοκ:
«Ασθενής μου έχει προσβληθεί τρεις φορές από σύφιλη, η οποία είναι κι αυτή σε έξαρση. Τού έχω επισημάνει ότι πρέπει να παίρνει μέτρα προφύλαξης και πως είναι ποινικό αδίκημα να μην ενημερώνει τον σύντροφό του ότι είναι φορέας. Μου απάντησε πως δεν τον νοιάζει».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, ο γραμματέας της Εταιρείας κ. Μάριος Λαζανάς και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι κ. Θανάσης Σκουτέλης και Γιώργος Χρύσος, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως την Κυριακή στην Αθήνα.
Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι αυξάνεται αισθητά ο αριθμός των οροθετικών που όταν διαγιγνώσκονται, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο AIDS.
Η μελέτη έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και έδειξε ότι το 37% των νέων διαγνώσεων έγιναν με αρκετά αυξημένο ιικό φορτίο, ενώ το 59% των ασθενών αυτών χρειάστηκε να ξεκινήσουν άμεσα αντιρετροϊκή αγωγή.
«Υπάρχει ένας γενικότερος εφησυχασμός, στον οποίο έχουμε συμβάλει όλοι», επεσήμανε ο κ. Γαργαλιάνος, για να εξηγήσει: «Συμβάλαμε ακούσια οι γιατροί, λέγοντας ότι το AIDS είναι πια μία χρόνια νόσος και δεν σκοτώνει».
«Δεν γίνονται και από την πολιτεία αυτά που πρέπει στον τομέα της ενημέρωσης», σχολίασε ο κ. Λαζανάς, λέγοντας ότι το ίδιο κλίμα επικρατεί πανευρωπαϊκά. Την ώρα που η επιδημία του AIDS «φουντώνει», υπάρχουν πολλές φωνές οι οποίες την πυροδοτούν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση διακινεί μέσω του Διαδικτύου την πληροφορία πως όποιος φορέας έχει χαμηλό ιικό φορτίο δεν μεταδίδει τον ιό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει -υπογράμμισαν- καθώς ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι αν βρίσκεται σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Κεράκια άναψαν πολίτες της Μαδρίτης στην πλατεία Puerta de Alcalα,
όπου ο μεγάλος κόκκινος φιόγκος σήμα της εκστρατείας κατά του AIDS
έχει κατασκευαστεί με τις φωτογραφίες θυμάτων της ασθένειας.
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS to 1988.
Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, η UNAIDS δεν ανακοίνωσε φέτος νέα
στοιχεία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων και τους θανάτους στη διάρκεια του 2008.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το 2008

4 σχόλια:

cobden είπε...

Η τρομολαγνεία σε όλο της το μεγαλείο!
Από την κατακίτρινη φυλλάδα του Μπόμπολα δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, αλλά μου κάνει εντύπωση που επιστήμονες λένε τέτοια πράγματα.

«Υπάρχει ένας γενικότερος εφησυχασμός, στον οποίο έχουμε συμβάλει όλοι», επεσήμανε ο κ. Γαργαλιάνος, για να εξηγήσει: «Συμβάλαμε ακούσια οι γιατροί, λέγοντας ότι το AIDS είναι πια μία χρόνια νόσος και δεν σκοτώνει».

Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς αποσκοπεί αυτή η δήλωση. Σημαίνει πως το HIV (είναι δυνατόν ειδικοί επιστήμονες να μιλάνε για...AIDS???)στην πραγματικότητα δεν είναι χρόνια ασθένεια και ότι μας λένε τόσα χρόνια οι ειδικοί είναι ψέματα?Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν πως ένας εικοσάχρονος που θα αρχίσει σήμερα τα φάρμακα αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 70 του, είναι ψευδή? (http://www.aidsmeds.com/articles/hiv_life_exectancy_survival_1667_14989.shtml)Έχει κάποια στοιχεία ο κ. Γαργαλιάνος που να ανατρέπουν αυτές τις διαπιστώσεις των επιστημόνων?
Ή μήπως η παραπάνω δήλωση σημαίνει πως ναι μεν, το HIV είναι μια χρόνια ασθένεια, αλλά εμείς, το κράτος και οι επιστήμονες, δεν πρέπει να το λέμε?Αντίθετα, πρέπει να τρομάζουμε τον πολύ κόσμο, με υπερβολές και διαστρεβλωμένα στοιχεία, ωστε να είναι "υπεύθυνοι" την ώρα του σεξ...Είναι αυτή αντιμετώπιση ενηλίκων?

"Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση διακινεί μέσω του Διαδικτύου την πληροφορία πως όποιος φορέας έχει χαμηλό ιικό φορτίο δεν μεταδίδει τον ιό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει -υπογράμμισαν- καθώς ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι αν βρίσκεται σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα."

Αυτή η...μη κυβερνητική οργάνωση,όπως την αποκαλούν υποτιμητικά, αποτελείται από τους κορυφαίους Ελβετούς γιατρούς στο AIDS/HIV.Εδώ είναι το σχετικό δημοσίευμα και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. (http://www.aidsmap.com/en/news/4E9D555B-18FB-4D56-B912-2C28AFCCD36B.asp).Δεν ξέρω κατα πόσο βοηθά την επιστημονική αξιοπιστία των συγκεκριμένων Έλληνων "ειδικών", το ότι συνέχεια παίρνουν την πιο...τρομολαγνική θέση...Σαν να σκέφτονται "Ας τρομάξουμε λίγο τα ανήλικα, γιατί σαν να παραχαλάρωσαν"

Το ωραίο είναι πως όλοι ζητάμε ενημέρωση και καμπάνιες κτλ κτλ. Άλλα για ποιά ενημέρωση μιλάμε, όταν υπάρχει τέτοιο χάσμα απόψεων μεταξύ των "ειδικών"??

erva_cidreira είπε...

Οι επιστήμονες λένε τέτοια πράγματα γιατί τα βλέπουν και τα ζουν καθημερινά, και η γνώση τους δεν περιορίζεται σε "διαβάσματα", και μάλιστα κατά (βολική) επιλογή.

Μήπως θεωρείς ότι θα πρέπει να πιστέψουμε ενάντια στη πιο στοιχειώδη λογική ότι η χρόνια νόσος είναι ίδια με την υγεία, ότι καθόλου δεν σημαίνει χειρότερη ποιότητα ζωής, διακρίσεις κι αποκλεισμούς και τελικά Θάνατο, μετά από πολλούς μικρούς καθημερινούς θανάτους;

Ή μας λες ότι δεν υπάρχει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, αλλά μόνον HIV; Μήπως μάλιστα δεν υπάρχει ούτε καν HIV, όπως ισχυρίζεται η Μαίρη Παπαγιαννίδου;

Το κακό μ' εσένα, cobden, είναι ότι συνεχίζεις την κουβέντα απτόητος παρ' όλο που σου έχουν εξηγήσει με αξιοθαύμαστα αναλυτικό κι εκλαϊκευτικό τρόπο, και μάλιστα στο δικό σου μπλογκ, τι δεν καταλαβαίνεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, πόσο επιπόλαια αξιολογείς, πόσο εσφαλμένα κρίνεις, πόσο παρωπιδικά "πρωτοκοσμική" αντίληψη περί περίθαλψης έχεις.

Εκτός πια κι αν δεν γνωρίζεις ούτε έναν φορέα, αν δεν έχεις επισκεφθεί σε νοσοκομείο ασθενείς από AIDS, αν δεν πήγες ποτέ στη ζωή σου σε κηδείες φίλων. Αν είναι έτσι, τότε φρόντισε τουλάχιστον να μην προκαλείς την τύχη σου, ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρεσαι για τις ευαισθησίες των άλλων.

cobden είπε...

Κουβέντες, κουβέντες, κουβέντες...
Έγραψα κάπου πως η χρόνια ασθένεια είναι το ίδιο με την υγεία??Φυσικά και είναι πρόβλημα να είσαι φορέας μιας χρόνιας ασθένειας!Και απ'οτι βλέπω και εσύ αποδέχεσαι την άποψη πως είναι μια χρόνια ασθένεια, οπότε δεν καταλαβαίνω προς τί το κύρηγμα και οι νουθεσίες??


Και αφού λοιπόν, αποδέχεσαι ότι τα στοιχεία που δίνω είναι αξιόπιστια (ούτε θεωρείες συνωμοσίας αλα Παπαγιαννίδου, ούτε άρνηση του HIV) ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εσύ και πολλοί άλλοι, αντιδράτε με τέτοιο τρόπο κάθε φορά που βγαίνουν κάποιες θετικές ειδησείς για το h.i.v!Σαν να θέλετε να υπάρχουν θάνατοι, σαν να θέλετε το προσδόκιμο ζωής για τους οροθετικούς, να είναι 2-3 χρόνια, για να επιδείξετε την "κοινωνική ευαισθησία" σας!Αναρωτιέστε αν βοηθάτε καθόλου τους οροθετικούς, όταν τους παρουσιάζετε σαν...μελλοθάνατους??Όταν κουκουλώνετε κάθε θετικό νέο, μόνο και μόνο για να υπάρχει μια συνεχής ατμόσφαιρα φόβου και να μην...εφησυχάσουν οι υγιείς?Νομίζετε πως με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε στην απομυθοποίηση της αρρώστιας και στην αλλαγή της νοοτροπίας του απκλεισμού ή ακριβώς το αντίθετο?

Και ευτυχώς για τους οροθετικούς και δυστυχώς για τους επαγγελματίες "φιλανθρώπους", τελευταία δεν έχουμε παρά ελάχιστες κηδείες!Και οι οροθετικοί ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, με όλο και καλύτερη ποιότητα ζωής!Μήπως πρέπει να απολογηθούν γι αυτό??

erva_cidreira είπε...

Οι κουβέντες γίνονται για να καταλήξουμε κάποτε κάπου, έστω κι αν δεν πρόκειται για σημείο αλλά για κατεύθυνση.
Δυστυχώς εσύ επιμένεις να ακυρώνεις την όποια συλλογιστική πρόοδο, ξαναρχίζοντας τη συζήτηση διαρκώς κι εμμονοληπτικά από την αρχή.
Θέλεις να μιλήσουμε για την απληστία, την αναλγησία ή την αναποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και τα συνεπακόλουθα για φορείς και ασθενείς; Να το κάνουμε.
Αλλά όχι χωρίς κανόνες κοινής λογικής, όχι αγνοώντας την πραγματικότητα, όχι χρησιμοποιώντας α λα καρτ τα στατιστικά στοιχεία, όχι χρησιμοποιώντας τον πόνο των άλλων για την προβολή αναπόδεικτων δικών μας (πολιτικών) θεωριών.
Εκτός πια αν εσύ γνωρίζεις πώς πρέπει να πραγματοποιούνται οι καμπάνιες ενημέρωσης και πρόληψης στον χώρο της Υγείας και, κυρίως, αν αναλαμβάνεις το κόστος των συνεπειών που θα προκύψουν, όχι στο ιδανικό περιβάλλον του σχεδιασμού επί χάρτου, αλλά στην πραγματική ζωή.
Και τελικά: μια χρόνια ασθένεια πρέπει να προλαμβάνεται ή όχι; μια χρόνια ασθένεια χειροτερεύει την ποιότητα ζωής ή όχι; μια χρόνια ασθένεια σκοτώνει ή όχι; εξακολουθούν να υπάρχουν θάνατοι από AIDS, που σε περιοχές όπως η κεντρική Αφρική, όπου το «χρόνια ασθένεια» αποτελεί ανέκδοτο, αποδεκατίζουν πληθυσμούς ολόκληρους καταστρέφοντας τον κοινωνικό ιστό ή όχι; η όποια μείωση της αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση ή όχι; η όποια βελτίωση της ποιότητας της ζωής και μακροημέρευση των ασθενών οφείλεται στη θεραπευτική αγωγή ή όχι;
Και για να κλείσω: υπάρχει ή δεν υπάρχει το AIDS; για σένα υπάρχουν ασθενείς με Aids ή μόνον φορείς του hiv;