5.12.08

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Απόφαση του Βατικανού κατά των γκέι
Καθημερινή, 3/12/2008
ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Βατικανού να αντιταχθεί σε σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, που καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να αποποινικοποιήσουν την ομοφυλοφιλία. Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γκέι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων καταδίκασαν τις σχετικές τοποθετήσεις του Βατικανού ως απαράδεκτες.
Η διαμάχη ξέσπασε αφότου ο μόνιμος παρατηρητής του Βατικανού στα Ηνωμένα Εθνη, αρχιεπίσκοπος Σελεστίνο Μιλιόρε, δήλωσε σε καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Αγία Εδρα θα αντιταχθεί στο ψήφισμα, που πρόκειται να προταθεί από τη Γαλλία εντός του μηνός για λογαριασμό της Ε. Ε. Το Βατικανό απορρίπτει την πρόταση, επειδή «θα δημιουργήσει νέες κατηγορίες ατόμων που προστατεύονται από τις διακρίσεις» και θα αποβεί σε βάρος του παραδοσιακού ετεροφυλοφιλικού γάμου, φέρεται να δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος. «Κράτη που δεν αναγνωρίζουν τους ομοφυλοφιλικούς γάμους θα μπουν σε κλοιό και θα γίνουν στόχοι πιέσεων», πρόσθεσε. Ιδιαιτέρως καυστικό ήταν το κύριο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, που χαρακτήρισε τη λογική του Βατικανού «φαιδρή». Θυμίζοντας ότι η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο σε μερικά ισλαμικά κράτη, η εφημερίδα κατήγγειλε ότι εκείνο που φοβάται το Βατικανό είναι «ενδεχόμενο κύμα θετικών αντιδράσεων υπέρ της νομιμοποίησης των ομοφυλοφιλικών γάμων σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου για την ώρα δεν υπάρχει νόμος».
Από την πλευρά του, ο Φράνκο Γκριλίνι, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γκέι, Arcigay, δήλωσε ότι το σκεπτικό του Βατικανού προδίδει «ανοησία και παραλογισμό».
.
Να προσθέσουμε ότι αλληλέγγυα με τη θέση του Βατικανού εμφανίστηκε και η Ιταλία με δηλώσεις τους υπουργού Εξωτερικών της.
Γνωρίζει κανείς ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος;

1 σχόλιο:

Tales from the other side of town είπε...

erva: σύμφωνα με αυτό, όλες οι χώρες που είναι μέλη της Έυρωπαϊκής Ένωσης το έχουν υπογράψει, συνεπώς όπως φαίνεται και η Ελλάδα.

The French initiative is backed by all EU nations...