12.7.13

"ΝΑΙ" ΣΕ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΛΟΓΩ ΔΙΩΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΛΕΕΙ Η Ε.Ε.

«Ναι» σε αιτούντες άσυλο λόγω διώξεων για ομοφυλοφιλία λέει η ΕΕ
tanea.gr, 11/7/2013
Οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα σε χώρα-μέλος της ΕΕ που υποστηρίζουν ότι διώκονται λόγω του ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού τους μπορούν να αποτελέσουν «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» κατά το προσφυγικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρίνει η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ε. Σάρπστον.
Η εισαγγελέας διευκρινίζει ότι αυτή καθ’ αυτή η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλικής δραστηριότητας στη χώρα καταγωγής των ατόμων δεν αποτελεί πράξη δίωξης, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι εθνικές αρχές στις χώρες της ΕΕ πρέπει να εξετάζουν αν ο συγκεκριμένος αιτών κινδυνεύει να υποβληθεί σε πράξεις που χαρακτηρίζονται ως πράξεις δίωξης.
Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή τρεις ομοφυλόφιλοι από αφρικανικές χώρες ζήτησαν καθεστώς πρόσφυγα στην Ολλανδία, διατεινόμενοι ότι έχουν βάσιμο φόβο δίωξης στις χώρες καταγωγής τους στηριζόμενο στον γενετήσιο προσανατολισμό τους.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία παραπέμπει στις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης 2, ο υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος, λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς, μπορεί να να ζητήσει καθεστώς πρόσφυγα.
Το ολλανδικό δικαστήριο το οποίο δικάζει σε τελευταίο βαθμό, υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τρεις αιτήσεις προδικαστικής απόφασης οι οποίες αφορούν την αξιολόγηση των αιτήσεων να παρασχεθεί καθεστώς πρόσφυγα βάσει των διατάξεων της οδηγίας.
Με τις προτάσεις της, η γενική εισαγγελέας προτείνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει, πρώτα απ’ όλα, ότι οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα που έχουν ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό μπορούν, αναλόγως των συνθηκών στη χώρα καταγωγής τους, να αποτελέσουν ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα υπό την έννοια της οδηγίας.
Κατά την άποψή της, το γράμμα της οδηγίας δείχνει ότι ο νομοθέτης της ΕΕ έδωσε το σαφέστερο δυνατό στοιχείο ως προς το ότι τα πρόσωπα που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον γενετήσιο προσανατολισμό όντως δύνανται να είναι μέλη ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: