16.7.13

ΕΕ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΕΪ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

ΕΕ: Η Επιτροπή και η έκθεση φωτογραφίας με ζευγάρια γκέι
agelioforos.gr, 15/7/2013
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας με ζευγάρια ομοφυλόφιλων, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των διακρίσεων», αποφάνθηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, τονίζοντας ωστόσο ότι στο μέλλον θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι η φιλοξενία μίας έκθεσης από ένα κοινοτικό όργανο δε σημαίνει απαραιτήτως την έγκριση όλων των μηνυμάτων της.
Την απόφαση αυτή εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κατόπιν καταγγελίας, σχετικά με μία έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η ILGA Europe, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών προσώπων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2011, διοργανώθηκε στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, έκθεση φωτογραφίας με θέμα ζευγάρια ομοφυλόφιλων, υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ. Μεταξύ άλλων, η έκθεση πρόβαλε αιτήματα ομοφυλόφιλων ζευγαριών, όπως η νομική αναγνώριση των ομόφυλων γάμων και η πρόσβαση σε τεχνητή γονιμοποίηση για ζευγάρια λεσβιών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Τον Ιούλιο του 2011, καταγγέλθηκε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ότι με τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερέβη τις εξουσίες της, καθώς δεν έχει αρμοδιότητες στους τομείς του γάμου, της οικογένειας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τον καταγγέλοντα, η φιλοξενία της έκθεσης αποτελεί διάκριση έναντι των πολιτών της ΕΕ που δεν συμμερίζονται τις απόψεις που προβάλλει η έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, εξήγησε ότι φιλοξένησε την έκθεση στο πλαίσιο της νομικής υποχρέωσης της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων και ειδικότερα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας. Επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, το γεγονός ότι φιλοξένησε την έκθεση δεν σημαίνει ότι ενστερνίζεται όλα τα μηνύματα που εμφανίζονται σε αυτήν.
Ο κοσ Διαμαντούρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης των διακρίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει μία έκθεση που προωθεί αυτό το στόχο.
Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η εντύπωση ότι η Επιτροπή συμφωνεί με όλα τα μηνύματα που εμφανίζονται σε εκθέσεις που φιλοξενεί, ο Διαμεσολαβητής συνέστησε σε μελλοντικές εκθέσεις να γίνεται σαφές ότι δεν εγκρίνονται απαραιτήτως όλα τα μηνύματά της. Επίσης, ο Διαμεσολαβητής συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτών των εκδηλώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: