2.7.13

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ 2013 - 2


Κωνσταντινούπολη: Το Gay Parade έβγαλε ξανά κόσμο στους δρόμους
Στην Παρέλαση Υπερηφάνειας συμμετείχαν πάνω από 20.000 άνθρωποι 
tovima.gr, 1/7/2013
Ξαναβγήκαν στους δρόμους χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, αυτή τη φορά όμως για άλλο σκοπό: για τους εορτασμούς του Gay Pride, της Παρέλασης Υπερηφάνειας για τα δικαιώματα των γκέι, που φέτος μάλιστα έκλεισε μια δεκαετία.
Η εβδομάδα των εκδηλώσεων για το Gay Pride ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα με τη μεγάλη παρέλαση, που ξεκίνησε από την λεωφόρο Ιστικλάλ και στην οποία συμμετείχαν, κρατώντας χρωματιστές σημαίες και πανό, πάνω από 20.000 άνθρωποι - μια τεράστια ποσοτική αύξηση, αν αναλογιστούμε πως στην πρώτη παρέλαση, το 2003, είχαν λάβει μέρος μόλις 30 άνθρωποι.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλύτερη μεταχείριση των γκέι μειονοτήτων, ενώ τον κατηγόρησαν για αθέτηση υποσχέσεων. Ο Ερντογάν, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός το 2002, είχε - μεταξύ πολλών άλλων -, υποσχεθεί μεγαλύτερη νομική προστασία για την κοινότητα των ομοφυλόφιλων της Τουρκίας, όμως τον περασμένο Μάρτιο χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία«μια σεξουαλική προτίμηση που έρχεται σε αντίθεση με τον ισλαμικό τρόπο ζωής».
Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν αποτελεί, ακόμη και σήμερα, ένα εύκολο εγχείρημα σε μια αυστηρά συντηρητική χώρα σαν την Τουρκία. Αρκετά είναι άλλωστε και τα εγκλήματα μίσους απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των γκέι ακτιβιστών, μόνο μέσα στο 2012 δολοφονήθηκαν 18 διεμφυλικοί (τρανσέξουαλ) Τούρκοι. «Βγαίνουμε στους δρόμους επειδή οι γκέι και οι τρανσέξουαλ συμπατριώτες μας συχνά πέφτουν θύματα απαγωγής και εξαφανίζονται»,σημείωνε η ανακοίνωση.
«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στη πλατεία Ταξίμ, κανείς από εμάς δεν αισθάνεται μοναξιά», σημειώνει με νόημα η Μεριέμ Ιγκιλί, μία στρέιτ νέα γυναίκα που κατέβηκε για πρώτη φορά στο Istambul Gay Pride μαζί με το σύζυγο της, Μετίν. «Δεν είναι μόνο τα μέλη της γκέι κοινότητας της Τουρκίας που νιώθουν την καταπίεση στο πετσί τους σήμερα, είναι όλη η χώρα», επισημαίνει η Ιγκιλί, καταλήγοντας πως «δεν θεωρούμε κανέναν διαφορετικό από τον διπλανό του και απαιτούμε ίσα δικαιώματα για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: