26.9.10

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Οι επιστολές, η αξία των οποίων προσδιορίζεται στα 12.000 ευρώ, απευθύνονται στον Ελσάγκερ Βιάν, εκδότη περιοδικού, και περιέχουν ερωτικές προτάσεις. Αυτό θα βοηθήσει τους βιογράφους του Ουάιλντ να προσδιορίσουν καλύτερα χρονικά την εκδήλωση της οµοφυλοφιλίας του που έπαιξε σηµαίνοντα ρόλο στη ζωή, το έργο, ενδεχοµένως και τον θάνατό του.
Τα γράµµατα είναι του 1887.
Την ίδια χρονιά θεωρείται από πολλούς ότι ανέπτυξε για πρώτη φορά οµοφυλοφιλική ερωτική σχέση, αυτή µε τον Ρόµπερτ Μπάλντουιν Ρος, αν και άλλοι υποστηρίζουν πως ενδεχοµένως είχε σχέση ως φοιτητής µε τον ζωγράφο Φρανκ Μάιλς.
Ο Ουάιλντ αργότερα έκανε και φυλακή για την οµοφυλοφιλία του, καθώς οι οµοφυλοφιλικές σχέσεις ήταν τότε ποινικό αδίκηµα, ωστόσο είχε νωρίτερα κάνει και οικογένεια αποκτώντας µάλιστα και δύο παιδιά. «Έλα να δειπνήσουµε στο –Ρagani- της Πόρτλαντ Στριτ», έγραφε ο Ουάιλντ στον Βιάν. «Χωρίς επισηµότητες, µόνο εµείς και ένα µπουκάλι ιταλικό κρασί. Μετά θα καπνίσουµε τσιγάρα και θα µιλήσουµε για το δηµοσιογραφικό άρθρο, θα µπορούσαµε να πάµε στα δωµάτιά σου, εγώ µένω µακριά και τα κλαµπ είναι πολύ θορυβώδη για να µιλήσεις». Ο Βιάν, προς τον οποίο απευθύνονταν οι πέντε επιστολές, ήταν παντρεµένος. Αυτό αναµφίβολα συνέβαλε στο να µείνουν στη σκιά οι επιστολές µέχρι σήµερα, 86 χρόνια µετά τον θάνατο του παραλήπτη τους. (Tα Νέα, 17/9/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: