16.7.08

Ο GENE ROBINSON, Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ GAY ΚΛΗΡΙΚΟΙ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Without gay priests Church would be lost claims Bishop Gene
Ruth Gledhill (timesonline.co.uk)
The Bishop of New Hampshire in the US, the Right Rev Gene Robinson, who is divorced and lives openly in partnership with a gay man, said he found it "mystifying" that the mother church of the Anglican Communion was unable to be honest about the number of gay clergy in its ranks.
He said many of the English church's clergy lived openly in their rectories with gay partners, with the full knowledge of their bishops. But he criticised the stance of bishops who threaten the clergy with emnity should their relationships become public.
Speaking in an interview in London, Bishop Gene said: "I have met so many gay partnered clergy here and it is so troubling to hear them tell me that their bishop comes to their house for dinner, knows fully about their relationship, is wonderfully supportive but has also said if this ever becomes public then I’m your worst enemy.
"It’s a terrible way to live your life and I think it’s a terrible way to be a church. I think integrity is so important. What does it mean for a clergy person to be in a pulpit calling the parishioners to a life of integrity when they can’t even live a life of integrity with their own bishop and their own church? So I would feel better about the Church of England’s stance, its reluctance to support The Episcopal Church in what it has done if it would at least admit that this not an American problem and just an American challenge. If all the gay people stayed away from church on a given Sunday the Church of England would be close to shut down between its organists, its clergy, its wardens.....it just seems less than humble not to admit that."
He said The Episcopal Church had been ordaining gay priests "for many, many years."
He said: "Not every bishop will do that but many do. I will and have. Many make a requirement that the person be celibate, but many do not make such a requirement. It’s interesting that the wider Anglican Communion has either not known that or has not chosen to make an issue of it before now."
He was "surprised" that this did not become an issue until his election, and argued that if the principle of gay ordination is wrong, it should be wrong for both priests and bishops, not just bishops.

14 σχόλια:

gay super hero είπε...

Nαι ως γνωστόν κάθε Κυριακή όλοι οι γκέι τρέχουν να κοινωνήσουν κατευθείαν μετά το κλάμπινγκ. Γελοιότητες.

erva_cidreira είπε...

Το να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τον σεβασμό μας σε εκείνους που βιώνουν την ομοφυλοφιλία τους με διαφορετικές προτεραιότητες από τις δικές μας.
Το να εθελοτυφλούμε δε απέναντι στην πραγματικότητα ότι ένα υψηλό ποσοστό των ομοφυλοφίλων παγκοσμίως είναι θρησκευόμενο δεν πρόκειται να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή. Στρουθοκαμηλισμοί.

Ανώνυμος είπε...

@ GAY SUPER HERO
Άμα διαβάζεις κοπυπαστάδες θα διαβάζεις πολλές γελοιότητες.O έρβα είναι το απόλυτο copy and paste και κάνει σκούπα όλα τα νέα που βρίσκει μπροστά του.

Κώστας είπε...

Ο erva_cidreira έχει δίκιο.

"Είσαι γκέι και πιστεύεις; Δικαίωμα σου. Μαγκιά σου! Αλλά θα σεβαστείς κι εμένα που δεν πιστεύω. Για να σε σεβαστώ κι εγώ."

Έτσι πάει.

Ανώνυμος είπε...

με απογοητευουν οι γκέι..
τη μια γινονται παπαδες, την αλλη πανε και παντρευονται..
κι εγω τους ειχα για προχωρημενα ατομα.

gay super hero είπε...

Erva για ποιο λόγο δεν βλέπω δημοσιευμένο το δέυτερο σχόλιό μου;

erva_cidreira είπε...

Γιατί ή δεν το έστειλες ή δεν έφθασε ποτέ.
Αν θέλεις, μπορείς να το ξαναγράψεις.

gay super hero είπε...

Oκ το ξαναγράφω λοιπόν.

Το ότι ένα ποσοστό των ομοφυλόφιλων παγκοσμίως (ως επί το πλείστον κρυπτο-ομοφυλόφιλοι) είναι θρησκευόμενοι και ότι πολλοί άλλοι καταφέυγουν στον κλήρο ή τον μοναχισμό (συνήθως υιοθετώντας με ζήλο την διακηρυγμένη ομοφοβία των θεσμών που εκπροσωπούν) δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος στην Αγγλία, την Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού αποτελείται από ομοφυλόφιλους όπως ισχυρίζεται ο αιδεσιμώτατος Ρόμπινσον στη φράση που υπογραμμίζεις. Είναι ξεκάθαρο ότι θεωρώ γελοιότητα και υπερβολή τη δήλωσή του "αν δεν ερχόντουσαν οι γκέι στις εκκλησίες την Κυριακή θα τις κλείναμε".

Για να κάνω έναν παραλληλισμό, άλλο πράγμα να λέμε ότι υπάρχουν γκέι ποδοσφαιριστές και πρέπει να απαιτήσουμε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους (κάτι το οποίο είναι αυτονόητο) και άλλο να λέμε ότι αν δεν υπήρχαν γκέι δεν θα υπήρχε ποδόσφαιρο. 'Αλλο πράγμα να διεκδικούμε το δίκιο μας και άλλο να λέμε ότι είμαστε το άλας της γης και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς.

erva_cidreira είπε...

GSH:
Βεβαίως δεν υπάρχουν στατιστικές, αλλά εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο – είναι όμως; -, υπήρξε για τους ομοφυλόφιλους παραδοσιακά ένα «καταφύγιο» από τον κοινωνικό κατατρεγμό. Επιπλέον για αιώνες τους προσέφερε ένα χώρο αισθητικής και καλλιτεχνικής συμμετοχής και δημιουργίας.
Γι’ αυτό κι ο αριθμός τους στο κυριακάτικο εκκλησίασμα είναι ευδιάκριτα μεγαλύτερος απ’ αυτόν που τους αναλογεί ως πληθυσμιακή ομάδα, πολύ περισσότερο δε, όπως υπογραμμίζει ο Gene Robinson, between organists, clergy, wardens.
Ίσως βέβαια να υπερβάλλει λίγο για λόγους εντυπώσεων, αλλά μήπως το ίδιο δεν κάνεις κι εσύ όταν υπονοείς ότι όλοι οι γκέι έχοντας ξενυχτήσει το Σαββάτο στα μπαρ την Κυριακή κοιμούνται εξαντλημένοι μέχρι το μεσημέρι; Πόσο μάλλον στην περίπτωση της αγγλικανικής εκκλησίας που η λειτουργία είναι κάπως after.
Και ναι, οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι κρυπτο-ομοφυλόφιλοι, όπως εξάλλου και οι άθεοι, άθρησκοι και αγνωστικιστές ή για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι από εμάς, ένας λόγος παραπάνω δηλαδή να ασχοληθεί το gay κίνημα με την ορατότητα στους κόλπους της Εκκλησίας και το πώς θα καταπολεμηθεί η ομοφυλοφοβία, συχνά εσωτερικευμένη και από τους ίδιους τους θρησκευόμενους ομοφυλόφιλους.
Αλλά, όπως γνωρίζεις, στην Ελλάδα το gayλίκι απαιτεί να έχει αποτάξει κανείς προηγουμένως την όποια θρησκευτική του πίστη και πρακτική.
Παλαιοαριστερά κατάλοιπα; Ή απλώς μια κλασική έκφραση της έλλειψης σεβασμού στη διαφορετικότητα των αντιλήψεων και των τρόπων ζωής;
Και, τέλος, αν αντί για το παράδειγμα σου με το ποδοσφαίρο χρησιμοποιούσαμε εκείνο της γυμναστικής ή του καλλιτεχνικού πατινάζ δεν θα ίσχυε ο παραλληλισμός;

Toni Venieri,
Πράγματι κρίμα που οι γκέι δεν μπορούν να κάνουν την Επανάσταση για λογαριασμό σας. Γιατί δεν δοκιμάζετε εσείς να τους δείξετε τι σημαίνει πραγματικα προχωρημένο άτομο;

gay super hero είπε...

Θέτεις πάρα πολλά θέματα μαζί. Τα κατά πόσο η εκκλησία και το μοναστήρι αποτελεί "καταφύγιο από τον κατατρεγμό" ή απλά (στην καλύτερη περίπτωση) χρήσιμο καμουφλάζ και (στη χειρότερη) τόπο εξιλέωσης από βασανιστικές ενοχές τις οποίες τα ίδια τα δόγματα δημιουργούν και προπαγανδίζουν είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Ως προς την ιδεολογική ουσία του ζητήματος είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μας απασχολούν τα δικαιώματα όλων των ομοφυλόφιλων, θρησκευόμενων ή μη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας διαφεύγει έστω και μία στιγμή ότι το ιδεολογικό οικοδόμημα της ομοφοβίας παγκοσμίως παρέχεται κατά κύριο λόγο από τις κυρίαρχες μονοθεϊστικές θρησκείες. Ή το ότι τα ίδια δόγματα συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να χειραγωγούν ως το σημείο της ψυχολογικής εξόντωσης χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παρασύρει στα δίχτυα βασανιστικών ενοχών για τις οποίες αυτοπροβάλλονται ως η μοναδική "σωτηρία" και "θεραπεία". Το ότι αυτή η χειραγώγηση σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εκουσίως και με τη συναίνεση του θύματος δεν μου λέει και πολλά πράγματα. Ειδικά σήμερα που στον μακρύ κατάλογο των "παραδοσιακών" ομοφοβικών δογμάτων έχουν προστεθεί άλλα πιο "μοντέρνα" όπως οι Ευαγγελιστές και οι Σαϊεντολόγοι που επιδιώκουν με εξαιρετικά επιθετικό τρόπο να "σώσουν" τους ομοφυλόφιλους από τον εαυτό τους οποιοσδήποτε εφησυχασμός πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι ανεπίτρεπτος.

Δυστυχώς πολύ συχνά ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούν οι θρησκευόμενοι ομοφυλόφιλοι είναι να καταγγελθούν τα δόγματα που τους εκμεταλλεύονται. 'Ολα τα παραπάνω αποτελούν κοινό τόπο του γκέι κινήματος παγκοσμίως και όχι κάποια "ελληνική πρωτοτυπία.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι ειμαστε "εμεις"?

erva_cidreira είπε...

GSH,
Δεν είμαι βέβαιος ότι παγκοσμίως το γκέι κίνημα πορεύεται με τους κοινούς τόπους του ελληνικού κινήματος, κι ευτυχώς.
Όπως γνωρίζεις, τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες εστιάζονται όχι στην προστασία των θρησκευόμενων ομοφυλόφιλων από τα δόγματα που τους εκμεταλλεύονται, αλλά από τους ομοφυλοφοβικούς που εκμεταλλεύονται τις θρησκείες, μονοθεϊστικές και άλλες, και δεν διστάζουν επεμβαίνοντας ακόμη και στα «ιερά κείμενα» ή στην «ιερή παράδοση» μέσω παρερμηνειών να δημιουργούν θρησκευτικές θεωρίες που να στηρίζουν τις μισαλλόδοξες απόψεις τους.
Κάποιοι από τους ευαγγελικούς στους οποίους αναφέρθηκες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των πρακτικών. Αλλά και πολλές από τις δηλώσεις μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα μπορούσαν εξίσου καλά να χρησιμεύσουν για παραδείγματα.
Άρα η κοινή λογική λέει ότι οφείλει το γκέι κίνημα να δώσει τη μάχη μέσα στους κόλπους των θρησκειών, κι όχι να την αποφεύγει επιβάλλοντας εμπάργκο θρησκευτικής πίστης.
Και προσωπικά νομίζω ότι ο Gene Robinson αυτή την μάχη προσπαθεί να δώσει. Αξίζει τη στήριξή μας η προσπάθεια του, ακόμη κι αν προφανώς κανείς μας δεν είναι αγγλικανός.

Toni venieri,
Εσείς: πληθυντικός ευγενείας του εσύ. :)

gay super hero είπε...

Η προσπάθεια που κάνει ο αιδεσιμώτατος Ρόμπινσον είναι αξιέπαινη πέρα από κάθε αμφιβολία. Ο κάθε ομοφυλόφιλος που θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί, να γίνει αξιωματικός στο στρατό ή επίσκοπος θα πρέπει -εφόσον κρίνεται ικανός γι'αυτό- να μπορεί να το κάνει χωρίς να κρύβεται. Το ίδιο αξιέπαινη είναι και κάθε προσπάθεια προσέγγισης με όλα τα δόγματα και όλους τους πολιτικούς χώρους.

Από την άλλη καλό είναι να μην έχουμε και ψευδαισθήσεις. Μπορεί οι ομοφοβικοί όντως να χρησιμοποιούν τα θρησκευτικά δόγματα για να προωθούν τις δικές τους προκαταλήψεις αλλά από την άλλη -όσες προσπάθειες προσέγγισης και να γίνουν- ποτέ δεν πρόκειται να απαλειφθούν από την Παλάιά Διαθήκη, την Καινή Διαθήκη και το Κοράνιο τα επίμαχα σημεία πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι διωγμοί εναντίον των ομοφυλόφιλων εδώ και αιώνες.

Μπορεί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης οι επίσημες προτεσταντικές (κρατικές) εκκλησίες να δείχνουν πλέον μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ζήτημα, αλλά αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κοινωνική τους επιρροή έχει περιθωριοποιηθεί προ πολλού και αναγκάζονται να δείξουν προσαρμοστικότητα. Αντίθετα στις χώρες εκείνες που η εκκλησία συνεχίζει να διατηρεί μεγάλη κοινωνική επιρροή ή στα επιθετικά ανερχόμενα δόγματα η αδιαλλαξία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά γίνεται πιο έντονη. Δεν βλέπω τι είδους εποικοδομητικό "διάλογο" μπορεί να κάνει κανείς με τους Ουαχαμπιστές της Σαουδικής Αραβίας, το ευαγγελικό κίνημα των "ex-gay" ή τους Σαϊεντολόγους.

'Η για να δανειστούμε μια πολιτική αναλογία, τι ακριβώς έχουν να επιδείξουν για τις προσπάθειές τους εδώ και χρόνια γκέι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε συντηρητικούς πολιτικούς χώρους όπως οι Log Cabin Republicans στις ΗΠΑ ή η GayLib στη Γαλλία; Μήπως τελικά λειτουργούν απλά ως φύλο συκής και πρόφαση πλουραλισμού;

Εν τέλει όσον αφορά τη βελτίωση της ζωής των ομοφυλόφιλων τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκκοσμίκευση της κοινωνίας και την περιθωριοποίηση της επιρροής των δογμάτων. Και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο χρησιμοποιείς πλάγια γραφή για τη φράση "εκμεταλλεύονται τους ομοφυλόφιλους". Μήπως αρνείσαι ότι η πλειοψηφία των γκέι που στρέφονται στις θρησκείες το κάνουν με την ελπίδα να "θεραπευθούν" από το "πάθος" τους; Πότε κάποια εκκλησία ζήτησε συγγνώμη γι'αυτό;

erva_cidreira είπε...

Μα συμφωνώ μαζί σου στην ανάγκη εκκοσμίκευσης της κοινωνίας, και του κράτους.
Ωστόσο κάποιοι, κι είναι πολλοί, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να θρησκεύονται. Δεν θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού;
Και θα σου έλεγα ότι για κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε καθόλου την αξία της κειμενικής αναδόμησης ή αποδόμησης των «ιερών κειμένων».
Ρίξε μια ματιά στο ποστ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ, ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ, ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ και, επειδή το θέμα είναι ευρύτερο, θυμήσου και την σχετική περίπτωση του Ελληνικού Συντάγματος και της ανύπαρκτης αλλά παραδοσιακά αποδεκτής "ερμηνείας" περί απαγόρευσης του γάμου ομοφύλων.

υγ. Η πλάγια γραφή ήταν αναφορά στα δικά σου λόγια στο προηγούμενο σχόλιο.

.