28.9.10

ΜΕΞΙΚΟ 1810 - 2010. ΓΙΟΥΡΙ ΝΤΕ ΓΚΟΡΤΑΡΙ - ΕΝΤΜΟΥΝΤΟ ΕΣΚΑΜΙΓΙΑ


********

Ο Yuri de Gortari Krauss και ο Edmundo Escamilla Solís άνοιξαν το εστιατόριο La Bombilla Ò, στην Πόλη του Μεξικού το 1990. Από τότε ασχολούνται συνεχώς με τη διάσωση, όσο και με την έρευνα και διάδοση της μεξικανικής γαστρονομίας σε συνάρτηση με την ιστορία και τον πολιτισμό του Μεξικού. Έτσι δημιούργησαν το concept της συζήτησης για θέματα μεξικανικού πολιτισμού και ιστορίας με το κοινό παράλληλα με τη διενέργεια της γευσιγνωσίας και το μάθημα μαγειρικής. Είναι προφανές ότι το concept εστιάζεται κάθε φορά σε άλλη ιστορική στιγμή και, κατά συνέπεια, σε άλλο ύφος κουζίνας. Το concept αυτό, που συνδυάζει ευχάριστα την πολιτιστική διάλεξη με το σεμινάριο και τη γευσιγνωσία, γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία και οι δημιουργοί του δεν έπαψαν να το αναπτύσσουν και να το εμπλουτίζουν.
Το 2007 ίδρυσαν την Escuela de Gastronomía Mexicana, historia, arte y cultura http://www.esgamex.com/ Έχουν συνεργασθεί στη συγγραφή επτά βιβλίων, ενώ πολλά άρθρα τους έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ιστορικο-γαστρονομικές συζητήσεις παράλληλα με μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας σε πολλές χώρες, όπως το Μεξικό, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βολιβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Παραγουάη, το Περού, η Βενεζουέλα και η Ελλάδα, όπου ήδη έχουν αφήσει εποχή σε δύο σεμινάρια, του 2003 και το 2005, προσκεκλημένοι του Abanico, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.
Εδώ και οχτώ χρόνια αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους στο Εργαστήρι πειραματισμού και δημιουργίας στην μεξικανική κουζίνα, παράλληλα με την διδασκαλία στη Σχολή τους και τη διοργάνωση και πραγματοποίηση ιστορικο-γαστρονομικών εκδηλώσεων.
Έχουν λάβει βραβεία για το έργο τους όπως, για παράδειγμα, το Premio Nacional de Gastronomía 2003 από την Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa de España.
Συνδιοργάνωσαν και συντόνισαν το Πρώτο Ιβηροαμερικανικό Συνέδριο Παραδοσιακής Κουζίνας: Πολιτιστική Κληρονομιά των Λαών, σε συνεργασία με το Μεξικανικό Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού (CONACULTA) και το Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο του Yaracuy (Βενεζουέλα), στην Πόλη του Μεξικού, το 2009.
Συμμετέχουν στη δημοφιλέστατη ραδιοφωνική εκπομπή La Hora Nacional, η οποία εκπέμπεται από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Μεξικού με μόνιμο θέμα: Η Ιστορία του Μεξικού μέσω της Γαστρονομίας.

Για την Αθήνα, το 2010, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δύο εκδηλώσεις τους:

· Σάββατο 2 Οκτωβρίου 16.00 έως 17.00:
Διάλεξη-συζήτηση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι: Μεξικανική λογοτεχνία και Γαστρονομία.
Είσοδος δωρεάν

· Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 17.30 έως 21.30: Σεμινάριο με τίτλο Γεύση με Ιστορία, στον εναλλακτικό πολύχωρο Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα)
Φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την Μεξικανική Επανάσταση των Πάντσο Βίλια και Εμιλιάνο Ζαπάτα και τα 200 της Ανεξαρτησίας της χώρας.
Οπότε, τα θέματα του σεμιναρίου θα είναι:
Τρίτη 5/10: Η Γαστρονομία στην εποχή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού
Τετάρτη 6/10: Η Γαστρονομία στην εποχή της Επανάστασης
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας όσο και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την κουλτούρα, την ιστορία και την γαστρονομία του Μεξικού (αλλά και εν γένει…). Και… ξεχάστε τα τάκος και τα νάτσος… Η κουζίνα του Μεξικού είναι πλούσια και πρωτότυπη: είναι η μετεξέλιξη του γόνιμου συνδυασμού της αυτοκρατορικής ισπανικής κουζίνας με τις κουζίνες των μεγάλων προϊσπανικών πολιτισμών των Μάγια και των Αζτέκων. Είναι το πάντρεμα της μεσογειακής γεύσης με τις εξωτικές γεύσεις από τα υψίπεδα και τις τροπικές ζούγκλες του Μεξικού. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα μάθουμε (αλλά και να γευτούμε!) πολλά, απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο και γλαφυρό διδακτικό ύφος αυτών των δύο χαρισματικών Μεξικανών, του Yuri de Gortari και του Edmundo Escamilla. (americalatina.com.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: