16.11.09

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΥΣ;

Είναι αρκετές μέρες τώρα που προβληματίζομαι για το αν θα έπρεπε εδώ στο Α.Π. να ασχοληθούμε με την πρόσφατη πρωτοβουλία της ΟΛΚΕ για τους διαφυλικούς συμπολίτες μας. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε είναι όπως πάντα γραμμένο στο πόδι, αντιμετωπίζει ακανθώδη ζητήματα που διχάζουν το διεθνές διαφυλικό κίνημα με τη γνωστή προχειρότητα που διακρίνει την οργάνωση, προτείνει αιτήματα ανεπεξέργαστα, αντιφατικά και εμφανώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ίδιους τους διαφυλικούς και με έναν queer ουμανιστικό λόγο προσπαθεί με επικοινωνιακό τρόπο, δίχως καμία ουσιαστική προετοιμασία να παρέμβει και να δεσμεύσει έναν ολόκληρο χώρο χωρίς καν να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές του και παραβλέποντας ανεπίτρεπτα ένα σημαντικό τμήμα του, τους διαφυλικούς άνδρες.
Τελικά μήπως αυτό, εκτός από επιπόλαιο, αποδειχθεί στο μέλλον και επικίνδυνο; Ένα τουλάχιστον διαφυλικό ιστολόγιο εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά του. Ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος να το ξανασκεφθούν.
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Δελτίο Τύπου της ΟΛΚΕ
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2009
Θέμα: Παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα trans άτομα
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην τρανσφοβία, η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) διοργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου πορεία μνήμης και τιμής για τα trans άτομα που έχουν υπάρξει θύματα ρατσισμού, βίαιων επιθέσεων και εγκλημάτων κατά της ζωής τους.
Τα αιτήματα των trans συνανθρώπων μας έχουν ως εξής:
• Επέκταση και βελτίωση των διατάξεων για τα εγκλήματα μίσους, ώστε να περιλαμβάνουν και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου.
• Για την εξάλειψη των εγκλημάτων μίσους και της βίας σε όλες τις μορφές της πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την αστυνομία και σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα έννοιες όπως, το κοινωνικό φύλο και ο τρανσεξουαλισμός και για το πώς είναι να ζει καμία ή κανείς ως trans.
• Επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ώστε να περιλαμβάνεται και η ταυτότητα κοινωνικού φύλου.
Αλλαγή του νόμου για τα εκδιδόμενα πρόσωπα, ώστε να διευκολύνονται στην εξάσκηση της πορνείας. Τα περισσότερα εμπόδια που θέτει ο νόμος είναι ανούσια και οδηγούν σε ουσιαστική ποινικοποίηση της πορνείας στην Ελλάδα. Είναι επίσης απαραίτητο να γίνονται δεκτά τα trans εκδιδόμενα πρόσωπα από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκδιδόμενων προσώπων και να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
• Είναι απαραίτητη η ύπαρξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στον ΟΑΕΔ, ώστε όσες και όσοι trans το επιθυμούν να μην εξασκούν το λειτούργημα της πορνείας, καθώς αυτό έχει ημερομηνία λήξης και ακολουθείται συχνά από σημαντικό τίμημα στην προσωπική ευεξία των ανθρώπων που το εξασκούν.
Κάλυψη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της διαδικασίας διόρθωσης φύλου που περιλαμβάνει την ορμονοθεραπεία, ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και εγχειρήσεις διόρθωσης (female-2-male, male-2-female) και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο από το ιατρικό προσωπικό.
Να σταματήσει να θεωρείται ο τρανσεξουαλισμός και η δυσφορία φύλου διαταραχή. Τα όποια ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν trans άτομα είναι απόρροια των πολλές φορές καταπιεστικών κοινωνικών αντιλήψεων για τα φύλα και όχι του ίδιου του γνωρίσματος του τρανσεξουαλισμού. Η ταύτιση βιολογικού και κοινωνικού φύλου, η μη αποδοχή του γεγονότος ότι τα φύλα είναι ρευστά κοινωνικά κατασκευάσματα που υπάρχουν μόνο στο πεδίο της ανθρώπινης αντίληψης και το γεγονός ότι οι κοινωνίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ξεπεράσει αυτόν τον τρόπο σκέψης, οδηγεί πολλά άτομα σε συμπεριφορές που όχι μόνο δεν δείχνουν κατανόηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν πολλά πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα στα trans πρόσωπα. Επομένως, είναι απαραίτητη η αλλαγή αντιλήψεων και όχι η αντιμετώπιση των trans ως αρρώστων ή διαταραγμένων.
• Ενημέρωση των πολιτών μέσω σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία για ζητήματα που αφορούν τον τρανσεξουαλισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου
Δυνατότητα αλλαγής ονόματος στα δελτία ταυτότητας και σε όλα τα υπόλοιπα επίσημα έγγραφα για τα trans άτομα ανεξαρτήτως αν έχει προηγηθεί εγχείρηση αλλαγής φύλου.
• Παροχή πολιτικού ασύλου σε trans άτομα των οποίων η ψυχική υγεία, η σωματική ακεραιότητα ή η ζωή απειλείται στις χώρες προέλευσής τους.
• Να περιλαμβάνεται η ταυτότητα κοινωνικού φύλου σε κάθε εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, ειδικά όσο αφορά την απασχόληση (ν.3304/2005), την εκπαίδευση, την υγειονομική-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές παροχές και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.
• Γενικότερη διευκόλυνση στις δημόσιες υπηρεσίες και τον κρατικό μηχανισμό των trans πολιτών, όσον αφορά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα του κοινωνικού τους φύλου, ανεξαρτήτως αν και σε ποια φάση της διόρθωσης φύλου βρίσκονται.
• Δραστική βελτίωση των στερεοτυπικών και άδικων αναπαραστάσεων των trans πολιτών στα media.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 18:30 και θα ακολουθήσει πορεία.
Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης:
Είμαστε όλες τρανς!
.
****
.
Η παρούσα ιστοσελίδα (
http://transs-transsexual.blogspot.com ), από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, ως φορέας ενημέρωσης και υποστήριξης των διαφυλικών ατόμων στην χώρα μας, κάθε χρόνο συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Διαφυλικών Ατόμων.
Είναι μία ημέρα μνήμης για όσα διαφυλικά και διεμφυλικά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της ταυτότητας φύλου τους.
Είναι μια ημέρα μνήμης για όσα διαφυλικά άτομα έφτασε η ζωή τους σε ένα τραγικό τέλος στο οποίο οδήγησαν οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία, το μίσος και η άγνοια για το διαφορετικό.
Τα διαφυλικά άτομα είναι εδώ και τιμούν όσους τρανς άντρες και γυναίκες δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας και γνωρίζουν γιατί βρίσκονται αντιμέτωπα καθημερινά με τις διακρίσεις.
Γνωρίζουν καλά την απομόνωσή τους από την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, μα το χειρότερο την κοινωνική απομόνωση και τα τραγικά αποτελέσματά της που φτάνει σε επιθέσεις μίσους.
Οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες, βρίσκονται εδώ απέναντί σας και ζητούν να τους ακούσετε, πριν οπλίζετε το χέρι της μισαλλοδοξίας - ζητούν πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες ζητούν την αναγνώριση της ταυτότητάς τους, του κοινωνικού τους φύλου, του φύλου με το οποίο ζουν την καθημερινότητά τους, ζητούν να αναπνεύσουν τον αέρα ελευθερίας που αναπνέουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας.
Οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες ζητούν τα αυτονόητα από την πολιτεία, την κοινωνία, αλλά και από την ίδια την γκέι και λεσβιακή κοινότητα που πολλές φορές ούτε αυτή ακούει - έχει τ' αυτιά της τραγικά κλειστά.
Οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετάσχουν σε μία πορεία ή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης τους, όταν η γκέι και λεσβιακή κοινότητα τους αγνόησε και δεν συνεννοήθηκε έστω κατά το μίνιμουμ για την διοργάνωσή της και την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών τους με έναν αξιοπρεπή και όχι εντελώς πρόχειρο, επιπόλαιο κι επικίνδυνο τρόπο.
Οι τρανς γυναίκες που ασκούν -εν τέλει καταναγκαστική- πορνεία, δεν ζητούν «διευκόλυνση», ζητούν σεβασμό της προσωπικότητάς τους με την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας και την απεμπλοκή του δικαστικού συστήματος από αυτού του είδους την εξευτελιστική διαδικασία και ισότιμη αντιμετώπιση από τον νόμο σε συνδυασμό με μέτρα θετικών διακρίσεων και την βελτίωσή του στην κατεύθυνση της στήριξης για την αποπεριθωριοποίησή τους.
Οι τρανς άντρες σας υπενθυμίζουν ότι δεν έχετε δικαίωμα να τους αγνοείτε και να τους θεωρείτε αόρατους. Δεν νοιώθουν καμία «ευεξία» μ' αυτό. Είναι ένα εξίσου δυναμικό κομμάτι της κοινότητας των διαφυλικών με πρόσωπο και φωνή.
Οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες προτιμούν να σιωπήσουν μπροστά στο πρωτόγνωρο αποκλεισμό τους από την ίδια Ημέρα Μνήμης τους.
Μπροστά στην Ημέρα Μνήμης τους, τιμούν όσες και όσους χάθηκαν και τολμούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την κοινωνική περιθωριοποίηση και δίνουν την υπόσχεση ότι θα βρίσκονται εδώ παρόντες και παρούσες για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.
Σκύβουμε το κεφάλι και ανάβουμε ένα κερί με σεβασμό σε όσους και όσες χάθηκαν.
Κοιτάζουμε το μέλλον και ελπίζουμε.
Με αξιοπρέπεια και μνήμη προχωρούμε
.

6 σχόλια:

stella είπε...

μα παντα κατι καλοπαιδα ,κοπτονται για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ διακαιωματα αλλα παντα καταληγουν να βολευονται σε κανενα κομμα η πολιτικο γραφειο!

σιγα μη μας ρωτουσαν!
εχουν παει εστω μια φορα να δουν πως ειναι στην πιατσα?
Ασε που τον μεγαλυτερο ρατσισμο τον εχουμε απο τον κυκλο μας!

Ας βαλουν εκει στην ολκε το ζιβανγκο του προοδευτισμου και ας κανουν πολιτικη στην πλατη απο αλλες ομαδες!

Νταβατζη δεν θελουμε!

erva_cidreira είπε...

Εντάξει, νταβατζή δεν θέλετε, αλλά από την άλλη είναι φανερό ότι μόνες σας δεν καταφέρνετε να οργανωθείτε και να προωθήσετε τα αιτήματά σας αποτελεσματικά.
Και στον Σαττε, επίσης απουσίαζαν οι διαφυλικοί άνδρες. Και τα δικά τους προβλήματα δεν έχουν να κάνουν με την πιάτσα.
Ένα χέρι βοήθειας δεν νομίζω να βλάπτει.
Χρειάζεται όμως μια ευρύτερη, σοβαρή διαβούλευση, διότι τα ζητήματα ταυτότητας φύλου παντού είναι τα πλέον αμφιλεγόμενα και δυσεπίλυτα.

e-Lawyer είπε...

Η διατύπωση για την "διευκόλυνση" εξάσκησης της πορνείας πράγματι δημιουργεί παρεννοήσεις.

Όσον αφορά όμως την ασφαλιστική κάλυψη, την αποκατηγοριοποίηση της "διαταραχής" και κυρίως την δυνατότητα αλλαγής ονόματος στα τρανς άτομα, τα οποία έχεις σημειώσει με κόκκινο, αποτελούν ήδη άρθρα που περιλαμβάνονται στις Αρχές της Yogyakarta.

Το ζητούμενο δεν νομίζω ότι είναι η καταγγελία, αλλά η σύνθεση και η βελτίωση στην προώθηση των αιτημάτων.

Η διαβούλευση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στην οποία θα έπρεπε να αφιερωθεί χρόνος και θα συμφωνήσεις ότι υπάρχει περιθώριο (εκτός από το να δυναμιτίζουμε καταστάσεις), να επενδύσουμε λίγη ενέργεια σε μια πιο δημιουργική κατεύθυνση, έστω κι αν είναι κάπως αργά. Το θέμα είναι να υπάρχει καλή διάθεση, θετική ενέργεια και πνεύμα συνεννόησης.

erva_cidreira είπε...

Να υποθέσω ότι εσύ το διακρίνεις αυτό το πνεύμα συνεννόησης;
Συνήθως οι καταστάσεις δυναμιτίζονται από την αλαζονεία, την προπέτεια , τη διάθεση καπελώματος και τις αδιαφανείς διαδικασίες, όχι από τη μετριοπαθή και εύλογη κριτική.
Όσο για τις όποιες Αρχές, αυτές είναι κατευθυντήρια κείμενα, και άρα σχετικής πρακτικής αξίας.
Διότι τα αιτήματα της αποκατηγοριοποίησης της δυσφορίας φύλου, της δωρεάν κάλυψης των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου και της ληξιαρχικής αλλαγής του χωρίς προϋποθέσεις μπορούν κάλλιστα να δημιουργήσουν στην πράξη μεγαλύτερη σύγχυση και επιπλέον να έχουν τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές.
Σε χώρες με πολύ σοβαρότερη εμπειρία στα ζητήματα της ταυτότητας φύλου όπου δεν υπάρχει αυτή η επιπολαιότητα στη προσέγγιση εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες και να διατυπώνονται επιφυλάξεις ή αντίθετες γνώμες, και μάλιστα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

Και, αλήθεια, τι εννοείς όταν γράφεις για "καλή διάθεση και θετική ενέργεια"; Κάτι σαν το ξεκλείδωμα των τσάκρα, όπως λένε και στα πρωινάδικα;

Tales from the other side of town είπε...

e-Lawyer,

Στα σίγουρα δεν γίνεται σοβαρή δουλειά με πρόχειρες μεταφράσεις από αγγλόφωνους ιστότοπους, συρραφή αιτημάτων από μπλογκς και χωρίς καθόλου επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, απλά για να βγάλουμε φωτογραφίες με την γνωστή στάμπα από πάνω (ξέρεις ποιά εννοώ) και για να επιδείξουμε "αγωνιστιστικό" προφίλ. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση.

Στα σίγουρα επίσης το "πνεύμα διαβούλευσης" δεν υπήρξε απ' όσους συμφώνησαν στο κείμενο της ΟΛΚΕ, ούτε πνεύμα σύνθεσης.

Θα μου επιτρέψεις δε να σου πω ότι δεν βλέπω κανένα πνεύμα καταγγελίας, αντίθετα κατάθεση μιας φωνής που προέρχεται από τα τρανς άτομα. Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των διαφυλικών θα πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους ίδιους τους διαφυλικούς.

e-Lawyer είπε...

ok να δούμε λοιπόν πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αυτά.