18.11.09

1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Ο Alex Freyre και ο José María di Bello διάλεξαν συμβολικά την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα θύματα του AIDS, για να τελέσουν τον πολιτικό γάμο τους στο Μπουένος Άιρες. Εδώ σε μαγνητοσκόπηση του περασμένου Απριλίου όταν υπέβαλαν την αίτηση γάμου τους, που αρχικά απερρίφθη.
.
Αδεια γάμου σε ζευγάρι ομοφυλόφιλων έδωσε δικαστίνα στην Αργεντινή, απόφαση που εκτιμάται ότι ίσως αποτελέσει νομικό προηγούμενο και ανοίξει το δρόμο ώστε η χώρα -όπου η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ισχυρή- να επιτρέψει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Η απόφαση, την οποία έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η δικαστίνα Γαβριέλα Σέιχας στο Μπουένος Αϊρες, εντείνει την πίεση προς τα μέλη του Κογκρέσου, όπου η συζήτηση περί νόμου που επιχειρείται να ρυθμίσει το θέμα βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Ο νόμος πρέπει να τους μεταχειρίζεται όλους με τον ίδιο σεβασμό, βάσει των ιδιαιτεροτήτων τους, χωρίς να χρειάζεται να τις καταλαβαίνει ή να τις ρυθμίζει» ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης της Σέιχας, η οποία ενδέχεται πάντως να ανατραπεί από τη δημοτική αρχή.
Το ζευγάρι, Αλεξ Φρέιρ και Χοσέ Μαρία Ντι Μπέλο, ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε σε ιστοσελίδα για τα δικαιώματα των γκέι, ότι η απόφαση αυτή θα τους επιτρέψει να γίνουν το πρώτο ζευγάρι ομοφυλόφιλων στη Λατινική Αμερική που θα έχει το δικαίωμα να παντρευτεί. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιδρά όμως έντονα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπουένος Αϊρες ήταν η πρώτη πόλη που επέτρεψε να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης ζευγάρια του ιδίου φύλου το 2002, κάτι που μετέπειτα ακολούθησαν η Ουρουγουάη και η πρωτεύουσα του Μεξικού, Σιουδάδ δε Μέχικο. Τα σύμφωνα συμβίωσης αναγνωρίζουν κάποια δικαιώματα στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, όχι όμως όλα όσα αναγνωρίζονται μέσω του γάμου. (Esspresso, 16/11/2009)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: