1.11.09

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 1- ΣΚΥΡΟΣ

Image Hosted by ImageShack.us
Σκύρος
.
Το μικρό αυτοκινητάκι του φίλου μου αγκομαχούσε στον κακοτράχαλο δρόμο. Πηγαίναμε στο μνήμα του Άγγλου ποιητή, μα η ώρα περνούσε, η ανηφόρα δε βοηθούσε, ο ήλιος κόντευε να δύσει, κι ακόμη να φανεί ο μικρός ελαιώνας. Γεμάτοι λύπη, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στη Σκύρο και να το αφήσουμε γι’ άλλη φορά.
Είχε σκοτεινιάσει για καλά, όταν στο δρόμο συναντήσαμε ένα ζευγαράκι, που γύριζε με μια μοτοσικλέτα. Εκείνος γύρω στα είκοσι πέντε, μελαχρινός, λαϊκό καμάκι˙ εκείνη γύρω στα είκοσι, ξανθιά, προφανώς ξένη. Είχανε πάει, φαίνεται, για τσαϊράδα, μα στην επιστροφή τους χάλασε το μηχανάκι, και τώρα ήταν αναγκασμένοι να το σπρώχνουνε σιγά σιγά – ξινά τους είχαν βγεί τα ζαχαρώματα. Γεμάτος αγωνία μας σταμάτησε ο νεαρός και ρώτησε ευγενικά αν είχαμε κάποιο εργαλείο που του χρειαζόταν. Μα για κακή του τύχη, δεν το είχαμε. Ο νεαρός μαράθηκε, μας κακοφάνηκε και μας που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε τίποτα. Η ξένη καθόταν παράμερα και παρακολουθούσε χωρίς να δείχνει πως καταλαβαίνει. Μες στην αμηχανία μας, ο νεαρός μας παρακάλεσε να πάρουμε μαζί μας την κοπέλα. Δεχτήκαμε μετά χαράς. Μα όταν πήγε και της το ‘πε, εκείνη άρχισε να ουρλιάζει «νο, νο, νο», και κόλλησε επάνω του σα στρείδι, και τον τραβούσε μακριά μας με μανία. Ήταν ολοφάνερο πως προτιμούσε την ταλαιπωρία μαζί του παρά να χωριστεί από τον φίλο της. Είδε και απόειδε τότε εκείνος, και μας έκανε νόημα να φύγουμε. Βάλαμε μπρός περίλυποι, αφήνοντάς τους μες στην ερημιά να σπρώχνουνε το χαλασμένο μηχανάκι. «Πόση ώρα θέλουν ως τη Σκύρο;» ρώτησα μια στιγμή το φίλο μου. «Θα περπατάνε όλη νύχτα», μου απάντησε. Και ξαφνικά, χωρίς καλά καλά να καταλάβουμε, μας τύλιξε ο θαυμασμός για την κοπέλα. Είχαμε χάσει το προσκύνημα της ποίησης, μα προσκυνήσαμε την ίδια την αγάπη.
.
Ντίνος Χριστιανόπουλος: Η κάτω βόλτα (Διαγώνιος,1991)

Κουίζ: Ποιου Άγγλου ποιητή το μνήμα πήγαιναν να επισκεφθούν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο φίλος του;
.
Image Hosted by ImageShack.us
Το μνήμα του ποιητή

7 σχόλια:

πέμπτη εποχή είπε...

Μοναδικός ο Χριστιανόπουλος.Τον απολαύσαμε προχτες στον Ιανό με φίλους. Τον σύστησα σε μια πιτσιρίκα που απο μενα τον έμαθε (εμαθε κι άλλα αλλα ...anyway). Την πήρα απ' το χερι,γιατι ντρεπόταν κι απευθυνομενη στον γηρασμενο -μόνο εν σωματι- ποιητή, του ειπα:'' Κυριε Χριστιανόπουλε, η δεσποινις σας λατρευει κι επειδη εγω ειμαι η αιτια που σας γνωρισε , σας ζητω να της σφιξετε το χερι''. Κι ετοιμολογος ο Σαλονικιος απηντησε χαμογελώντας: ''Δεν εχω τιποτα να λατρεψει κανεις.Ανθρωπος ειμαι και γω και χεζω και κατουρω , όπως ο κοσμος όλος!''
Δεν τον ήξερα τον Αγγλο ποιητή. Το κοιταξα τωρα στο google. Οπότε δεν είναι έντιμο να πω ποιος είναι. Ψαχνω να βρω ποιήματά του. Ωραια ιδεα το κουίζ.
Καλο μηνα !

erva_cidreira είπε...

Καλό μας μήνα!

Πέρα από τις γενικότητες του google υπάρχει στο Α.Π.,στην ετικέτα "Σαν Σήμερα", μια πολύ ειδική, ενημερωτική ανάρτηση για τον Αγγλο ποιητή του κουίζ.
Ρίξε μια ματιά.

Κ.σ-Μ είπε...

Κουίζ στο κουίζ:

Ποιος ήταν το μοντέλο του Μιχάλη Τόμπρου, που φιλοτέχνησε το ορειχάλκινο Άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης που στήθηκε στην πλατεία Κύπρου του νησιού και αφιερώθηκε στον άγγλο ποιητή του κουίζ;

erva_cidreira είπε...

Η βοήθεια του ιστολόγου:

Εκτός από τον Μιχάλη Τόμπρο, το μοντέλο, χορευτής την εποχή εκείνη, πόζαρε αργότερα στο Παρίσι και για καλλιτέχνες όπως ο Raoul Dufy, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικοο και ο Χέρμπερτ Λιστ.

SK είπε...

Κι εγώ μέσω google τον βρήκα.
Πού είναι η ετικέτα "Σαν Σήμερα"?

erva_cidreira είπε...

Αν κοιτάξεις αριστερά σου, πάνω από την "Αρχειοθήκη ιστολογίου", θα δεις τις "Ετικέτες".
Η απάντηση βρίσκεται στην δεύτερη σελίδα (20-40) της ετικέτας "Σαν Σ'ημερα"

Ria είπε...

Rupert Brooke.