17.11.09

ΤΟ 30% ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ

Image Hosted by ImageShack.us
.
AIDS: Το 30% των οροθετικών στην Ε.Ε. δεν γνωρίζει ότι είναι μολυσμένο
Γ. Δαράτος (Αυγή, 27/10/2009)
Το 30% και πλέον των οροθετικών που ζουν σε μια από τις χώρες-μέλη της Κοινότητας εξακολουθούν να αγνοούν ότι είναι μολυσμένοι από τον ιό του AIDS. Αυτό το ποσοστό άγνοιας εκτινάσσεται στο 70% στις γειτονικές προς την Κοινότητα χώρες (Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία), πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης αυτής της νόσου.
"Τριάντα χρόνια από τότε που εμφανίσθηκε αυτή η ασθένεια δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπισή της" δήλωσε χθες η αρμόδια για την Υγεία επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου, οι υπηρεσίες της οποίας δημοσίευσαν χθες τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τη διάδοσή της, τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε σήμερα πολλά και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, δεν έχει βρεθεί ακόμη το εμβόλιο γι αυτήν. Μεταξύ του 2001 και του 2007 αυξήθηκαν στην Ευρώπη οι οροθετικοί από 1,5 εκατομμύριο άτομα στα 2,2 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 730.000 στην Κοινότητα, από τα οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο 3.000 περίπου.
Τα προφυλακτικά και οι απολυμασμένες βελόνες και σύριγγες είναι τα καλύτερα μέσα για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση από το AIDS ακόμη και σήμερα, λέει η Κομισιόν. Αλλά η διαφήμιση των προφυλακτικών συνεχίζει να είναι προβληματική σε μερικές καθολικές χώρες της Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πολωνία. Το Βατικανό λ.χ. προτρέπει τους πιστούς σε σεξουαλική αποχή εκτός γάμου και υποστηρίζει πως δωρεάν διανομή από τις υγειονονομικές αρχές καθαρών συρίγγων και βελόνων θα μπορούσε να εκληφθεί εύκολα ως μια προτροπή για κατανάλωση ναρκωτικών. Η Κομισιόν προτρέπει τον έλεγχο ομάδων-στόχων του πληθυσμού όπως είναι οι ομοφυλόφυλοι, οι χρήστες ναρκωτικών και οι μετανάστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 40% όλων των νέων μολύνσεων από AIDS προέρχεται από σεξουαλικές σχέσεις που είχαν άνδρες με άλλους άνδρες. Οι τρεις κύριες πηγές μόλυνσης από AIDS είναι κατά σειρά: 1) οι σεξουαλικές σχέσεις, 2) η χρήση ναρκωτικών ουσιών με ένεση και 3) η μόλυνση νεογνού από τη μητέρα του που πάσχει από AIDS.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δοκιμαστική χρήση ενός εμβολίου για το AIDS στην Τανζανία. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι προϊόν μελετών και δοκιμών στη Σουηδία, ενώ υπάρχει ένα ακόμη, και αυτό σε δοκιμαστική φάση, που έχει παρασκευασθεί στην Ταϊλάνδη. Τα αποτελέσματα από την πειραματική χρήση του σουηδικού εμβολίου στην Τανζανία έδειξαν ότι αποκτά ανοσία στο AIDS το 50% των εμβολιασθέντων από αυτό, ενώ η ανοσία με το εμβόλιο της Ταϊλάνδης φθάνει μόλις στο 30%.
Το σουηδικό εμβόλιο μάς γεμίζει ελπίδες, δήλωσε αρμόδιος υπάλληλος της Κομισιόν, που του ζητήσαμε να συγκρίνει και να σχολιάσει αυτές τις δύο νέες προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού του AIDS.

****

Περιορισμένη προστασία προσφέρει το εμβόλιο κατά του AIDS
Iatronet, 20/10/2009
Νέα αποτελέσματα από την πρώτη επιτυχή παγκόσμια δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κατά του AIDS επιβεβαιώνουν ότι είναι οριακά αποτελεσματικό και υποδεικνύουν ότι η προστασία του έναντι του ιού μπορεί να εξασθενήσει με τον καιρό.
Ωστόσο, ερευνητές θεωρούν συναρπαστικά τα ευρήματα, καθώς εκτιμούν ότι τα δείγματα αίματος από τη δοκιμή μπορεί ενδεχομένως να δείξουν τον τρόπο παρασκευής εμβολίου που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Τα αποτελέσματα επίσης δείχνουν ότι το εμβόλιο ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο γενικό πληθυσμό παρά σε αυτούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως ομοφυλόφιλοι άντρες και χρήστες ουσιών οι οποίοι κάνουν ενδοφλέβια χρήση.
Για πρώτη φορά ένα εμβόλιο κατά του AIDS δοκιμάστηκε κυρίως σε ετεροφυλόφιλους που βρίσκονταν σε μέτριο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Οι γιατροί από καιρό γνωρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος εκτίθεται στον ιό επηρεάζει τις πιθανότητες μόλυνσης. Ο Jerome Kim, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή μπορεί να αποτελέσει ορόσημο και σημείο από όπου αποφασίζεται η επόμενη πορεία. Τον προηγούμενο μήνα ερευνητές ανακοίνωσαν ότι συνδυασμός 2 εμβολίων μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό περισσότερο από 31% σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16.000 εθελοντές στην Ταϊλάνδη.
Τα πλήρη αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘New England Journal of Medicine’ και παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο στο Παρίσι’ περιλαμβάνουν 2 επιπρόσθετες αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ωφέλιμο χωρίς να παρέχουν οριστικές αποδείξεις.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μολύνθηκαν λίγοι άνθρωποι-μόνο 125-10 φορές λιγότεροι από τις προηγούμενες δοκιμές εμβολίων, δήλωσε ο Dr. Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών νόσων.
Σύμφωνα με τον Dr. Lawrence Corey, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, φαίνεται πως υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα προσανατολίζουν τις έρευνες σε διαφορετικό είδος εμβολίου και διαφορετικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε σχέση με το παρελθόν.

Ο συνδυασμός των 2 εμβολίων δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη σε άντρες και γυναίκες αρνητικούς στον ιό, ηλικίας 18 έως 30 ετών, με μέτριο κίνδυνο να μολυνθούν. Οι μισοί έλαβαν 4 δόσεις ALVAC και 2 δόσεις AIDSVAX σε διάστημα 6 μηνών. Οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικές δόσεις. Τους δόθηκαν προφυλακτικά και ενημέρωση, ενώ παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια μετά τον εμβολιασμό.
Με τον ιό μολύνθηκαν 51 από τους 8.197 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν και 74 από τους 8.198 που υποβλήθηκαν στον εικονικό εμβολιασμό. Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε κατά 31% στην ομάδα που εμβολιάστηκε.
Σε μικρότερη ανάλυση, που περιλάμβανε τους 12.452 που έλαβαν 6 δόσεις ακριβώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εμφανίστηκαν 86 μολύνσεις-36 στην ομάδα που εμβολιάστηκε και 50 στη δεύτερη ομάδα.
Αν και η τάση δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική, το εμβόλιο φάνηκε σχεδόν δυο φορές πιο αποτελεσματικό σε όσους εμφάνιζαν χαμηλό ή μέτριο κίνδυνο μόλυνσης έναντι ανθρώπων που μοιράζονταν βελόνες, είχαν επαφές με πόρνες ή εμφάνιζαν άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: