21.11.09

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΥΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Τρανσέξουαλ Θυμάτων, πραγματοποιήθηκε πορεία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Παρασκευής. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τη διοργάνωση ανέλαβε η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας). Η συμμετοχή των trans ατόμων ήταν εξαιρετικά μικρή -μόνο μία trans γυναίκα παρέστη- καθώς, όπως δήλωσε στο newstime.gr, τόσο η ίδια όσο και άλλα άτομα δέχτηκαν απειλές ενάντια στη ζωή και την περιουσία τους.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια ενώ η πορεία, μέσω Ομόνοιας-Συντάγματος, κατέληξε στην αφετηρία της. Ένα από τα βασικά μηνύματα που επιχειρήθηκε να μεταδοθεί σε όσους παρακολούθησαν την κινητοποίηση ήταν ότι οι transexual πολίτες της Ελλάδας πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους, τόσο σε νομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ντροπή, ντροπή σε κάθε σεξιστή, είμαστε όλοι όλες, τραβεστί», «Το μίσος πληγώνει, δολοφονεί, εδώ και τώρα να εξαλειφθεί», «Μέρα με τη μέρα το μίσος μεγαλώνει, παπάδες, γουρούνια, δολοφόνοι» (το τελευταίο αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη του μητροπολίτη Σεραφείμ με τον γκέι ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά), ενώ στα πανό αναγράφονταν οι φράσεις «Είμαστε ό,τι νιώθουμε, οι νόμοι δεν μας νιώθουν» και «Κηρύγματα κι εγκλήματα, το μίσος είναι ίδιο».
Στο newstime.gr μίλησαν τόσο για την κινητοποίηση όσο και για τα προβλήματα βίας και ανισότητας, μέλη της ΟΛΚΕ και τρανσέξουαλ:
Νίκος Μυλωνάς – Μέλος του ΔΣ της ΟΛΚΕ
«Τα διαφυλικά άτομα, οι τρανσέξουαλ, άντρες και γυναίκες, δεν είναι καθόλου αποδεκτά από την ευρύτερη κοινωνία κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αντιμετωπίζουν πάρα πάρα πολλά προβλήματα, ξεκινώντας από την καθημερινότητά τους: επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, οι οποίες πάρα πολλές φορές καταλήγουν και σε δολοφονίες. Υπολογίζεται ότι κάθε τρεις ημέρες δολοφονείται ένα trans άτομο στον κόσμο. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Τρανσεξουαλικά Άτομα που έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων μίσους. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχουν οι τραγικές αναπαραστάσεις και τα στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά, υπάρχει η ρητορική μίσους που δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τη βία, άρα και τα εγκλήματα μίσους... Εμείς διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα και την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου, την ελεύθερη έκφραση του φύλου για όλες και όλους».
Τζένη Αλεξίου - Τρανσέξουαλ
«Είμαι τρανσέξουαλ, έχω κάνει διόρθωση αλλαγής φύλου, πλέον θεωρούμαι γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ο θεσμός αυτός στην Ελλάδα, μετά το Pride. Υπάρχουν ρατσιστές, μέχρι και απειλές έχουμε δεχτεί για να μην έρθουν τρανσέξουαλ, τραβεστί και ομοφυλόφιλοι στη συγκέντρωση, μέχρι και μαγαζιά μας έχουν απειλήσει ότι θα κάψουν. Οι απειλές είναι ανώνυμες, αυτά δεν γίνονται ονομαστικά, φοβούνται... Σήμερα ήταν να έρθουν πολλές τρανσέξουαλ, βέβαια εγώ είμαι ατρόμητη, είμαι εδώ, αντιπροσωπεύω τις τρανσέξουαλ, τους γκέι, το σύλλογό μας. Έχω δεχτεί απειλές, ότι θα σκοτώσουν. Μέχρι και χθες το βράδυ με πήραν τηλέφωνο στο σπίτι και με απειλούσαν, εγώ όμως είμαι εδώ για να υποστηρίξω τα παιδιά όλα. Η αστυνομία είναι στο πλευρό μας, ευχαριστούμε το διοικητή της αστυνομίας που είναι στο πλευρό μας».
Γιώργος - Μέλος της ΟΛΚΕ
«Η σημερινή κινητοποίηση έγινε από την ΟΛΚΕ. Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και έχω έρθει εδώ γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνεται πορεία για την ημέρα μνήμης βίας των διαφυλικών ατόμων. Είδαμε ότι είχε αρκετά καλή συμμετοχή για πρώτη χρονιά, μην ξεχνάμε ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και το Pride, με 50 άτομα και πλέον είναι χιλιάδες. Τα πράγματα για τις τρανσέξουαλ είναι πολύ πιο δύσκολα, υπάρχει πάρα πολλή μεγάλη βία και προκατάληψη. Για πολλά από τα άτομα αυτά το πεζοδρόμιο είναι μονόδρομος κι εκεί συναντούν πάρα πολλή μεγάλη βία. Συνεχίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι θετική και πολλή καλή και πολλή ενδιαφέρουσα. Κάνουμε τη διαδήλωση σε ώρα που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και κάποιες από τις αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ θετικές».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Μέρα με τη μέρα το μίσος μεγαλώνει, παπάδες, γουρούνια, δολοφόνοι» (το τελευταίο αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη του μητροπολίτη Σεραφείμ με τον γκέι ακτιβιστή Λύο Καλοβυρνά)


Ποια είναι η διαφορά τους από τον Μητροπολίτη Πειραιώς;

George Tsitiridis είπε...

http://pisoglendis-pisoglendis.blogspot.com/2009/11/blog-post_1488.html

agapite erva

afti einai ligo poli i diki mou apopsi tin paratheto se link gia na min tin ksangrafo

se sinxairo gia tin stasi sou !!!

kai gia tin pliri kai apo kathe apopsi enimerosi sou

aftos o giorgos apo thessaloniki pou milaei eimai ego
kai then eimai melos tis olke

parakalo aftiste me anorganoto

then anoiko pouthena..

stella είπε...

ναι καλε καλεσαν την Τζςνη την τζα οπως την φωναζουμε εμεις που παει και γινετε νουμερο στα καναλια,καμια σοβαρη τρανς δεν πηγε!

Οχι πολιτικη στην πλατη μας
φτανουν τα αιτηματα στο μπακαλοδεφτερο,μονο και μονο για να δειξουν οτι υπαρχουν


Οπως εγραψε και ο τιτοσ πατρικιος"
δεν μου αρκουν οι ετοιμες ησυχασμενες απαντησεις ,οπως δεν αρκουν σε μια πορνη οι τακτικοτατοι αξιοπρεπεστατοι πελατες της

Ανώνυμος είπε...

Χμ, ότι αυτοί απαντούν στον Μητροπολίτη, ο οποίος προηγήθηκε με ανάλογους ή χειρότερους χαρακτηρισμούς;

Ότι αυτό είναι σύνθημα μιας πορείας, δλδ μια παιγνιώδης και υπερβολική εκφορά λόγου από μια μάζα -μικρή ή μεγάλη αδιάφορο- ανθρώπων και όχι ομιλία από τον άμβωνα ενός θρησκευτικού ηγέτη που βρίσκεται σε θέση εξουσίας, θέση μάλιστα πληρωμένη στην ουσία από το δημόσιο;

Βλ. για το παιγνιώδες του πράγματος τις παραλλαγές: "η πιο ωραία τρανς είναι η Αντιγόνη, παπάδες γουρούνια δολοφόνοι" και "το πιο ωραίο φρούτο είναι το πεπόνι, παπάδες, γουρούνια, δολοφόνοι"