26.11.09

ΕΡΩΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 1

Image Hosted by ImageShack.us
.
O φτερωτός θεός Έρωτας πρωταγωνιστεί στην έκθεση με τίτλο «Έρως: από τη θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 10 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 6 Απριλίου 2010.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, σε συνεργασία με τον επιμελητή του Μουσείου Γιώργο Τασούλα. Συνολικά, θα παρουσιαστούν περίπου 280 λίθινα, πήλινα και μετάλλινα (χρυσά και χάλκινα) εκθέματα, όπως π.χ. γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, λυχνάρια, κοσμήματα - ορισμένα διάσημων καλλιτεχνών και αγγειογράφων της αρχαιότητας - τα οποία προέρχονται από 50 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων και του Λούβρου.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 9 θεματικές ενότητες, μέσα στις οποίες γίνεται προσπάθεια να μην παραλειφθεί οποιοδήποτε νόημα ή έκφραση του Έρωτα σε όλους τους 12 αιώνες από την δημιουργία του στα Ησιόδεια κείμενα έως την επικράτηση του Χριστιανισμού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ξεναγήσεις για το κοινό και διαλέξεις με θέμα τον έρωτα στην αρχαία και τη σύγχρονη τέχνη, καθώς και τη φιλοσοφία. Κύκλοι διαλέξεων θα πραγματοποιηθούν από τους: Στέλιο Ράμφο, Δημήτρη Πλάτζο, Κατερίνα Ζαχαροπούλου. (Εθνος, 5/11/2009)
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
(...) Μία από τις βασικές ιδιότητες του έρωτα, όμως, είναι και το σεξ, γι' αυτό οι επισκέπτες καλό είναι να γνωρίζουν πως τμήμα της έκθεσης θα είναι ...ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.
(...) Όσον αφορά στο «ακατάλληλο» τμήμα της έκθεσης, αυτό θα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του μουσείου, που θα μεταμορφωθεί σε δωμάτιο πορνείου.
Εκεί η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 16 ετών, καθώς όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του μουσείου «ορισμένα από τα εκθέματα ενδέχεται να θεωρηθούν απαγορευμένα».
Και ποια είναι αυτά τα εκθέματα; Οι φαλλοί που τοποθετούνταν ακόμη και στις οροφές των σπιτιών για να διώξουν το κακό. Τα ερωτικά συμπλέγματα γυναικών με γάιδαρο (κτηνοβασία). Οι σκηνές παιδεραστίας -θεσμός νομικά επιτρεπτός που αφορούσε νέους από 12 έως 17 ετών και αποσκοπούσε σε προσφορά ενός προτύπου: είχε δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Και ομοφυλοφιλικές σκηνές που ανθούν στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. (Το Βήμα, 6/11/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: