25.9.09

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Αλλαγή φύλου από μαθητή Γυμνασίου
(Το Βήμα, 19/9/2009)
ΛΟΝΔΙΝΟ. Έκτακτη συνέλευση συγκάλεσε σχολείο στη Βρετανία για να ανακοινώσει στα παιδιά ότι ένας 12χρονος συμμαθητής τους βρίσκεται σε διαδικασία... αλλαγής φύλου. Ο νεαρός έφθασε στο σχολείο με μακριά μαλλιά, πιασμένα με χρωματιστά κοκαλάκια, και φόρεμα. Το αγόρι, που ετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και σε χειρουργική επέμβαση, έγινε στην αρχή αντικείμενο χλεύης από τους συμμαθητές του.
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Η 16χρονη Κιμ γεννήθηκε αγόρι και έγινε ο νεότερος άνθρωπος που έκανε εγχείρηση διόρθωσης φύλου
(Το Βήμα, 22/9/09)
Η 16χρονη Κιμ Πέτρας από τη Γερμανία είναι ήδη μοντέλο και φιλοδοξεί να γίνει ποπ σταρ. Είναι επίσης ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση διόρθωσης φύλου. Η Κιμ επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και ευφράδεια, χαρακτηριστικά που δεν συναντά συχνά κανείς σε παιδιά της ηλικίας της. «Πάντα ήθελα να ήμουν κορίτσι» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Ιndependent».
Είτε συζητεί για τον επόμενο δίσκο της είτε για τα όνειρά της να γίνει σχεδιάστρια μόδας η μαθήτρια με τα κατάξανθα μαλλιά δείχνει ότι σοβαρολογεί. Γεννήθηκε αγόρι και μεγάλωσε ως Τιμ στη Βόννη. Ποτέ όμως δεν αποδέχτηκε το φύλο της. «Ηθελα πάντοτε να ζήσω σαν κοριτσάκι και γνώριζα πολύ καλά το γιατί» δηλώνει σε άπταιστα αγγλικά. Οταν οι συμμαθητές του έπαιζαν με τα αυτοκινητάκια τους, εκείνος προτιμούσε την Μπάρμπι. Στο δημοτικό άρχισε να κάνει παρέα με κορίτσια και να φοράει κάτω από τη μαθητική ποδιά κοριτσίστικα ρούχα.
Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο γυμνάσιο, όταν άρχισε να δέχεται αρχικά τις ερωτήσεις και στη συνέχεια τις υβριστικές επιθέσεις των συμμαθητών του. «Μερωτούσαν γιατί με έλεγαν Τιμ ενώ έμοιαζα με κορίτσι.Υπήρχαν τόσοι πολλοί που δεν με καταλάβαιναν. Και εγώ προσπαθούσα απλά να τους αγνοήσω ». Η κατάσταση στο σπίτι ήταν εντελώς διαφορετική. «Η παιδική μου ηλικία ήταν πολύ ευχάριστηκαι ήμουν αποδεκτή ως κορίτσι από τους γονείς μου».
Δεν έλειψαν όμως και τα προβλήματα . «Μου πήρε λίγο περισσότερο από τη σύζυγό μου για να το αποδεχθώ.Η Κιμ διαθέτει πειθώ. Ξέρει τι θέλει και πώς θα το πάρει.Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που κατάφερε. Ακολούθησε τα όνειρά της, ακόμη και αν αυτό τής στοίχισε πολύ» παραδέχεται ο πατέρας της Κιμ, Λουτζ. Η Κιμ ξεκίνησε την ορμονοθεραπεία στα 13 και την ίδια περίοδο εμφανίστηκε στην τηλεόραση της Γερμανίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμα που της απαγόρευε ο γερμανικός νόμος, να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου πριν από την ηλικία των 18. Η σχετική άδεια δόθηκε από τις αρχές μόλις τον Νοέμβριο του 2008. «Πήγα σε πολλούς ψυχολόγους που μου είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να κάνω την επέμβαση το ταχύτερο δυνατόν». Σήμερα εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της με το αποτέλεσμα. «Ξέρω ότι έχω επιτέλους ολοκληρωθεί»δηλώνει.
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Η βουλή της Ουρουγουάης ψήφισε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο που επιτρέπει στους διαφυλικούς να αλλάζουν την ταυτότητά τους ώστε αυτή να ταιριάζει με την εξωτερική τους εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ουρουγουάης ως πρωτοπόρου της Λατινικής Αμερικής στο ζήτημα των λοαδ δικαιωμάτων.
"Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου που του ταιριάζει ανεξάρτητα από το βιολογικό, γενετικό, ανατομικό, μορφολογικό ή ορμονικό του φύλο", είναι η διατύπωση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα επίσημα έγγραφα από την ηλικία των 18 ετών. Ψηφίστηκε από 51 βουλευτές σε σύνολο 53 παρόντων.
Η αλλαγή φύλου επιτράπηκε τελικά μόνο για τους ενήλικες και όχι από την ηλικία των 12 ετών όπως αναφερόταν στην εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία πριν από ένα χρόνο.
"Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο εγκαταλείπουμε τους διαφυλικούς εφήβους που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα", δηλώνει η Maria Paz της λοαδ οργάνωσης Colectivo Oveja Negra." (Από το ιστολόγιο Tales from the other side of town )

Δεν υπάρχουν σχόλια: