14.5.09

ΜΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
22 Απριλίου 2009 E-2858/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) προς την Επιτροπή
Θέμα: Διακριτική μεταχείριση ομοφυλόφιλων κατοίκων της ΕΕ
Στις 3 του περασμένου Μαρτίου στην Αθήνα οι αστυνομικές αρχές προέβησαν στην κράτηση του χιλιανού υπηκόου Robert Richard Pincheira. Ο λόγος που επικαλέστηκαν ήταν ο έλεγχος των στοιχείων του και αν όντως διέθετε άδεια παραμονής. Ο κύριος Pincheira, κάτοχος νόμιμης άδειας παραμονής, επέδειξε τα έγγραφά του. Σε αυτά καθίσταται σαφές το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου και η έγγαμη σχέση του με έναν ισπανό πολίτη. Παρά ταύτα, η ελληνική αστυνομία προέταξε το επιχείρημα ότι το έγγραφο δεν μπορούσε να είναι νόμιμο δεδομένου ότι σύμφωνα με το έγγραφο ο κ. Pincheira φέρεται να είναι παντρεμένος με άνδρα, γεγονός που δεν ήταν δυνατόν και αναμφίβολα αποδείκνυε ότι το έγγραφο ταυτότητας ήταν πλαστό.
Αυτός ο λόγος, καθώς επίσης και η άκρως αμφίβολη αποτελεσματικότητα των διπλωματικών υπηρεσιών της ισπανικής πρεσβείας όταν χρειάστηκε να προασπιστούν τα δικαιώματα αυτού του πολίτη, δεδομένου ότι καθυστέρησαν δέκα ημέρες για να διευθετήσουν την υπόθεση, προκάλεσαν μεταξύ άλλων τη στέρηση της ελευθερίας του.
Από τα γεγονότα που συνέβησαν συνάγονται, αναμφίβολα, διάφορα συμπεράσματα και εγείρονται αμφιβολίες που, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να αλληλοσυνδέονται: τόσο στο πεδίο των δικαιωμάτων των μεταναστών που διαμένουν μόνιμα σε κράτη μέλη, όσο και στο πεδίο της κατάργησης των διακρίσεων εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συνέβησαν, δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι πρόκειται για σαφή περίπτωση διάκρισης, καθώς παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην ΕΕ; Τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να αποφεύγονται περιστατικά αυτού του είδους; Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι τα πολιτικά δικαιώματα που αποκτώνται σε ένα κράτος μέλος θα έπρεπε να αναγνωρίζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ; Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι το δικαίωμα στον γάμο και η αναγνώρισή του, ανεξαρτήτως φύλου, αποτελεί ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα, το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται στην επικράτεια της ΕΕ; Σε σχέση με την άδεια παραμονής, τι είδους συντονισμός υφίσταται επί του παρόντος μεταξύ των κρατών μελών; Ποια είναι η άποψη της Επιτροπής σχετικά με τις διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των κατοίκων;

7 σχόλια:

Tales from the other side of town είπε...

Το καταπληκτικό είναι ότι μαθαίνουμε για κάτι που συνέβη στην Αθήνα μέσω ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο!

One of the people είπε...

Και ξερεις ποσα ακομα συμβαινουν και αποκρυπτονται?

erva_cidreira είπε...

Πάντως πράγματι υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει να διευκρινισθούν.
Π.χ. ο γάμος θεωρείται έγκυρος στη Χιλή;
Και γιατί αν και πρόκειται για χιλιανό υπήκοο γίνεται αναφορά στην Πρεσβεία της Ισπανίας;
Ο γάμος του με Ισπανό πολίτη τού δίνει δικαίωμα μόνιμης παραμονής στην Ισπανία και κατ' επέκταση στην Ε.Ε.;

yannis είπε...

Αγαπητέ Erva Cidreira

μιάς και καταπιαστήκατε με το ευροκοινοβούλιο και πλησιάζει και ο καιρός, θα σας ήμουν ευγνώμων αν κάνατε ένα μίνι-αφιέρωμα στους δικούς μας ευρωβουλευτές και τη δράση τους, όχι τόσο κομματικό, όσο προσωπικό.

Ποιοί έχουν υποστηρίξει lgbt αιτήματα, ποιοί έχουν πει το αμίμητο "ο γάμος είναι ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα", ποιοί έχουν εκφράσει ομοφοβικές απόψεις ανοιχτά.

Δυστυχώς οι περισσοτεροι δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ευρωβουλευτές ή τις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Ευχαριστώ
Γιάννης

Unknown είπε...

Όχι.
Διότι ο γάμος και τα έγγραφα ήταν ισπανικά.
Ναι.

erva_cidreira είπε...

yannis,
φοβάμαι ότι υπερτιμάτε τις δυνατότητες ενός απλού ιστολογίου.
Ωστόσο, σίγουρα, μια μικρή ανασκόπηση θα γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές.
Μέχρι τότε μπορείτε να βρείτε κάποιες σκόρπιες πληροφορίες στο αρχείο του Α.Π.

ArisMUC,
υποθέτω ότι έτσι είναι, αλλά θα ήθελα περισσότερες διευκρινίσεις, ειδικά σχετικά με το τρίτο σημείο.

Tales from the other side of town είπε...

Erva, χωρίς να είμαι ειδικός, επί του τρίτου σημείου, μάλλον έχει να κάνει με την Οδηγία 2004/38 που προστατεύει τα δικαιώματα πολίτη εκτός Ε.Ε. που είναι μέλος οικογενείας (αφού είναι παντρεμένος) με πολίτη της Ε.Ε., καθώς επίσης του δίνει δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων της Ε.Ε.