12.5.09

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ 1

Image Hosted by ImageShack.us
πούστης (ο) [πούστηδες] 1. ο ομοφυλόφιλος 2. (υβριστ.) για ανέντιμο άνθρωπο
3. (ως έκφραση θαυμασμού): βρε τον -, πώς τα λέει! (τι ωραία που τα λέει)
Επίσης πούστρα (η) – (υποκ) πουστάκος (ο) (μεγεθ) πουσταράς κ. πούσταρος (ο)
κ. πουστάρα (η) πούστικ-ος,-η, -ια, -ο πούστικα επιρρ.
[ΕΤΥΜ.< τουρκ. pust]

Γ. Μπαμπινιώτη: Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Κέντρο Λεξικολογίας)
.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΚΕ
Στην ΟΛΚΕ δρουν μαζί λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί και τρανς. Αγωνίζονται από κοινού για ίσα δικαιώματα στην κοινωνία, την ισονομία, την ισότητα και την πλήρη αποδοχή τους.
Η ιδρυτική συνέλευση της 17.4.2004 επέλεξε το όνομα Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας ως επίσημη ονομασία του σωματείου. Ήδη είχε αρχίσει μια συζήτηση για τον όρο ομοφυλοφιλία και τα παράγωγα του η οποία συνεχίζεται. Μιλώντας για «ομοφυλοφιλία» στην συνείδηση της κοινωνίας δημιουργείται η εικόνα του ομοερωτικού άνδρα και μόνο. Σήμερα όμως είναι αναγκαίο για λόγους ορατότητας των φύλων (και όχι μόνον) μαζί και με την επιθυμία μη χρήσης ενός όρου προερχόμενου από την Ιατρική, να χρησιμοποιούμε όρους που μας εκφράζουν καλύτερα. Η Γενική Συνέλευση της 22 Ιουνίου 2006 έδωσε το μήνυμα ότι θα πρέπει να εργαστούμε μέσα στην κοινότητα μας αλλά και προς τα έξω για τον αποστιγματισμό των όρων που μας περιγράφουν. Θεώρησε ότι το σωματείο θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ζύμωσης ώστε να ενταχθεί ο όρος πούστης στην επίσημη γλώσσα του σωματείου.
Η ΟΛΚΕ στον προφορικό και γραπτό λόγο χρησιμοποιεί τους όρους λεσβία και μεταβατικά τον όρο γκέι για να προσδιορίσει και να ορίσει την ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών με ομοερωτικό προσανατολισμό. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να γίνει κατανοητό, ότι στην Ελλάδα ζουν λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί, και τρανς που είναι μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς, και που μπορούν να συνεργαστούν όλες και όλοι μαζί ανεξάρτητα από το φύλο, το κοινωνικό φύλο, την εθνοτική, εθνική και κοινωνική- πολιτισμική καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, ηλικία, σωματική κατάσταση.
(Από το καταστατικό της ΟΛΚΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: