23.5.09

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΓΕΙ AIDS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η Ελλάδα εξάγει AIDS στην Ευρώπη
Βασική αιτία της διασποράς οι μετακινήσεις των πληθυσμών μέσω τουρισμού και μετανάστευσης
Καρακώστα, Νεκταρία (Ελεύθερος Τύπος, 21.05.09)
Βασικό εξαγωγέα του AIDS προς την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία, τη Σερβία και την Ισπανία, σύμφωνα με το χάρτη της εξάπλωσης του ιού στη «γηραιά ήπειρο» που για πρώτη φορά χάραξαν Ευρωπαίοι επιστήμονες με επικεφαλής το λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παρασκευή.
Η Ελλάδα είναι μάλιστα η χώρα που εξάγει τον ιό στις περισσότερες χώρες: στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και τη Νορβηγία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Retrovirology». Οι μετακινήσεις των πληθυσμών μέσω τουρισμού και μετανάστευσης αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις πιθανότερες αιτίες του φαινομένου. «Πιθανολογούμε ότι η εξάπλωση έγινε μέσω τουριστών που μολύνθηκαν στις χώρες αυτές στη διάρκεια των διακοπών τους. Στην περίπτωση βέβαια του AIDS η μετάδοση έχει άμεση σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Δεν μιλάμε για μια γρίπη την οποία μπορεί να κολλήσει κάποιος μετακινούμενος, χωρίς να φταίει», τόνισε στον ΕΤ ο κ. Παρασκευής.
Εκτός από τον εντοπισμό των εξαγωγέων και των εισαγωγέων του ιού (ως τέτοιοι αναγνωρίστηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο), μια τρίτη κατηγορία αποτέλεσαν οι χώρες που εισάγουν και εξάγουν εξίσου τον ιό. Σε αυτήν εντάχθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία. «Ξεχωριστή περίπτωση» οι ερευνητές χαρακτήρισαν την Πολωνία, όπου ο ιός μπήκε κάποια στιγμή αλλά περιορίστηκε εντός συνόρων, μεταδιδόμενος σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των τοξικομανών.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες στόχευσαν στον πλέον διαδεδομένο υπότυπο του AIDS στην Ευρώπη, τον HIV1 – υπότυπο Β. Συλλέγοντας έναν τεράστιο όγκο γενετικών πληροφοριών από 17 χώρες (16 ευρωπαϊκές χώρες συν το Ισραήλ), δημιούργησαν το «οικογενειακό του δέντρο» και μπόρεσαν έτσι να εκτιμήσουν τη διασπορά της επιδημίας.
Eνημέρωση
«Τα ευρήματα δείχνουν είτε ότι οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα και κολλάνε τον ιό είτε ότι οι Ελληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό και κολλούν τους κατοίκους στη χώρα τους. Διαπιστώνεται τελικά ότι ο HIV ταξιδεύει μέσω των μετακινήσεων των πληθυσμών. Είμαστε χώρα διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι αναγκαίο στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς να γίνει μια πιο συστηματική δουλειά ενημέρωσης, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ
Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Παν. Αθηνών

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

"Δεν μιλάμε για μια γρίπη την οποία μπορεί να κολλήσει κάποιος μετακινούμενος, χωρίς να φταίει"

Eνδιαφέρουσες απόψεις περί "ηθικής ευθύνης" των οροθετικών από το λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παρασκευή.

Χαρά στα πτυχία του...

e-Lawyer είπε...

Άρθρο 2 Kώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005)

Η άσκηση της ιατρικής ως λειτούργηµα

1. Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργηµα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και
αποκατάσταση της σωµατικής, πνευµατικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, καθώς και στην
ανακούφιση του από τον πόνο.

2. Ο ιατρός τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη, ασκεί το έργο του σύµφωνα µε την ισχύουσα
νοµοθεσία και πρέπει, κατά την άσκηση του επαγγέλµατος του, να αποφεύγει κάθε πράξη ή
παράλειψη η οποία µπορεί να βλάψει την τιµή και την αξιοπρέπεια του ιατρού και να κλονίσει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελµα. Οφείλει, επίσης, να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επαγγελµατική του συµπεριφορά, ώστε να καταξιώνεται στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου και να προάγει το κύρος και την αξιοπιστία του ιατρικού σώµατος. Ο ιατρός πρέπει να επιδεικνύει τη συµπεριφορά αυτή όχι µόνον κατά την άσκηση του επαγγέλµατος του, αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής έκφανσης της προσωπικότητας του.

3. Το ιατρικό λειτούργηµα ασκείται σύµφωνα µε τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες
της ιατρικής επιστήµης. Διέπεται από απόλυτο σεβασµό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας,
εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισµού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας.

4. Ο ιατρός σέβεται την ανθρώπινη ζωή ακόµη και κάτω από απειλή και δεν χρησιµοποιεί τις
γνώσεις του ενάντια στις αρχές του ανθρωπισµού. Δεν συντρέχει ούτε παρέχει υποστήριξη σε βασανιστήρια ή άλλες µορφές εξευτελιστικής και απάνθρωπης συµπεριφοράς, οποιαδήποτε και αν είναι η πράξη για την οποία κατηγορείται ή θεωρείται ένοχο ή ύποπτο το θύµα αυτών των διαδικασιών, σε καιρό ειρήνης ή πολέµου.

5. Ο ιατρός, επικαλούµενος λόγους συνείδησης, έχει δικαίωµα να µη µετέχει σε νόµιµες ιατρικές
επεµβάσεις στις οποίες αντιτίθεται συνειδησιακά, εκτός από επείγουσες περιπτώσεις.

6. Αν η κρίση του ιατρού ενδέχεται να επηρεασθεί από µία ιατρική κατάσταση από την οποία
υποφέρει, καθώς και εάν ο ιατρός πάσχει ή είναι φορέας ενός µεταδοτικού νοσήµατος, πρέπει να
αναζητήσει συµβουλή από ιατρό εργασίας ή κατάλληλα καταρτισµένους συναδέλφους σχετικά µε την αναγκαιότητα ή τον τρόπο αλλαγής παροχής των υπηρεσιών του. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ιατρός δεν πρέπει να επαφίεται στην αποκλειστική προσωπική του εκτίµηση σχετικά µε την ύπαρξη κινδύνου.