25.6.08

ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Αγωγές κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου
Δύο αναγνωριστικές αγωγές με τις οποίες ζητά να κηρυχθούν ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο της Τήλου κατέθεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γεώργιος Οικονόμου. Οι αγωγές κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου και στρέφονται εναντίον των δύο ζευγαριών αλλά και του δημάρχου Τήλου κ. Αναστάσιου Αλιφέρη.
Στις αγωγές ο εισαγγελέας επικαλείται το άρθρο 21 του Συντάγματος και τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου επισημαίνοντας ότι ως γάμος νοείται η ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα
Οι δύο αγωγές προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου στις 2 Οκτωβρίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ (25/6/2008)

2 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Εξηγήσεις έδωσε ο Τάσος Αλιφέρης για τους ομοφυλοφιλικούς γάμους

Εφημ. ΠΡΟΟΔΟΣ, 25/6/2008

Εξηγήσεις έδωσε ο Τάσος Αλιφέρης για τους ομοφυλοφιλικούς γάμους

Ας διωχθώ ποινικά, αλλά...

Eξηγήσεις κλήθηκε να δώσει στο αστυνομικό τμήμα της Tήλου μετά από εισαγγελική παραγγελία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο δήμαρχος του νησιού κ. Aναστάσιος Aλιφέρης. O κ. Aλιφέρης κατέθεσε εγγράφως τις εξηγήσεις του. Αρνήθηκε ότι το προέβη στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε σκοπός να προσπορίσει για τον εαυτό του παράνομα όφελος, ή να βλάψει το κράτος. O κ. Aλιφέρης αναφέρει ότι θα είχε προβεί σε παράβαση καθήκοντος αν δεν τελούσε τους γάμους τη στιγμή που τα ομόφυλα ζευγάρια του προσκόμισαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Eπίσης, στο έγγραφο αυτό ο δήμαρχος Tήλου δηλώνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες και για το λόγο αυτό θα δεχόταν ακόμη και να διωχθεί ποινικά. Προσκόμισε δε, μαζί με τις γραπτές εξηγήσεις του, γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου Tήλου, κ. Φώτη Kωστόπουλου.

Οι εξηγήσεις
Αναλυτικά, οι εξηγήσεις του δημάρχου Tήλου, κ. Aναστάσιου Aλιφέρη έχουν ως εξής:
«Επί της αριθμ. 3021/8/99-α´ Κλήσεώς σας, να δώσω εξηγήσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε σχέση με τους τελεσθέντες πολιτικούς γάμους μεταξύ ομοφύλων το οποίο αρνούμαι, αναφέρω τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 259 Π.Κ. παράβαση καθήκοντος συντρέχει όταν κάποιος υπάλληλος παραβαίνει τα καθήκοντά της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλον. Είναι προφανές ότι για να συντρέξει το άνω αδίκημα απαιτείται πρόθεση και σκοπός παράνομου, οφέλους ή βλάβη του κράτους ή άλλου, προφανώς παράνομη. Ως εκ τούτου η άνω πράξη ουδόλως εμπίπτει στην άνω διάταξη και είναι προφανές ότι δεν συνιστά παράβαση καθήκοντος. Πιστεύω και θεωρώ ότι θα παρέβαινα τα καθήκοντά μου σε περίπτωση που αρνιόμουν να προβώ στην πράξη των γάμων μεταξύ ομοφύλων από την στιγμή που μου προσκόμισαν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την τέλεσή τους.
Κατανοώ και είναι φυσιολογικό ότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ έχουν εκδηλωθεί διαφορετικές απόψεις και αποτέλεσε την αφετηρία για να γίνει ευρεία δημόσια συζήτηση μεταξύ επιστημόνων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων αλλά και των πολιτών. Ενώ το ζήτημα αυτό προ πολλού έχει επιλυθεί σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αλλού έχει θεσπισθεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων (Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.τ.λ) και αλλού (στις περισσότερες) έχει θεσπισθεί το σύμφωνο συμβίωσης, η Ελληνική Πολιτεία αρνείται πεισματικά να προβεί στην ρύθμισή του.
Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα έπρεπε προ πολλού να έχει επιλύσει το θέμα αυτό, αφού συνιστά ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα και είναι γνωστό ότι τα κοινωνικά θέματα δεν επιλύονται ούτε με εισαγγελικές παραγγελίες και πολύ περισσότερο με ποινικές διώξεις, αλλά με διάλογο και κοινωνική συναίνεση. Το θέμα αυτό υπήρχε ως ζήτημα και σερνόταν χρόνια και δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε μπορούμε να παριστάνουμε τους ανήξερους.
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αυτοδιάθεση των ατόμων αποτελούν τον πυρήνα κάθε προηγμένης και ευνομούμενης Πολιτείας. Δικαιώματα που προστατεύονται από την χάρτα του ΟΗΕ, την Συνθήκη της Ε.Ε. και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ανθρώπινα δικαιώματα
Εάν είναι να διωχθώ ποινικά γιατί θέλησα να εφαρμόσω και να προασπίσω ως Δήμαρχος και Πολίτης τις έννοιες αυτές στην πράξη και όχι στα λόγια, το δέχομαι, αφού είναι γνωστό ότι διαχρονικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώθηκαν μέσα από αγώνες συλλογικούς ή ατομικούς.
Βέβαια στην περίπτωση αυτή η πατρίδα μας θα δυσκολευθεί να εξηγήσει στα όργανα της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα στην ίδια την Ευρωπαϊκή και Ελληνική κοινωνία, ποια είναι η θέση της για το θέμα αυτό, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις οποίες και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές προφανώς ψήφισαν, με τις οποίες ζητείται από τα κράτη μέλη να καταργήσουν τις διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων. Ο Πλάτων είναι ο πρώτος που διατύπωσε την υπόθεση ότι δεν είναι η φύση, αλλά ο νόμος αυτός που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία και γιΆ αυτό στο «Συμπόσιο» γράφει ότι όπου θεσπίστηκε ως ατιμωτική η ομοφυλοφιλική σχέση, η ρύθμιση αυτή οφείλεται στην ελαττωματικότητα των νομοθετών, στην αυθαιρεσία των κυβερνόντων και στην αντίδραση των κυβερνωμένων.
Τέλος σας καταθέτω σε αντίγραφο την από 2-6-2008 γνωμάτευση του Δικηγόρου Ρόδου Φώτη Κωστόπουλου στην οποία αναφέρομαι, προς αποφυγή ασκόπων επαναλήψεων.
Τήλος, 19-6-2008
Ο παρέχων τις Γραπτές Εξηγήσεις».

erva_cidreira είπε...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Πληροφορήθηκα μόλις, ότι υποβλήθηκαν από την Εισαγγελία Ρόδου 2 αγωγές, προκειμένου να κηρυχτούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου που τελέστηκαν στις 3 Ιουνίου στην Τήλο ως ανυπόστατοι και ανύπαρκτοι.

Η Εισαγγελία αναφέρεται σε διεθνείς συμβάσεις, όπου πράγματι γίνεται ο λόγος για γάμους ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού φύλου. Τα παραπάνω κείμενα όμως δεν απαγορεύουν το αντίθετο, δηλαδή τη δυνατότητα τέλεσης γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Και πράγματι, μια σειρά από χώρες της Ευρώπης αλλά και αλλού έχουν προβεί σε πλήρη εξίσωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών με εκείνες των ετερόφυλων. Συγχρόνως η αγωγή αγνοεί μια βασική αρχή του Δικαίου των σύγχρονων Δημοκρατιών, κατά την οποία αυτό που ρητά δεν απαγορεύεται επιτρέπεται και όχι το αντίθετο. Θυμίζω επίσης ότι η οικογένεια και ο γάμος είναι κατά το ελληνικό Δίκαιο διακριτές αξίες. Όπως επίσης ότι βάσει του Συντάγματος όλα τα άτομα πρέπει να έχουν δυνατότητα στη δημιουργία οικογένειας.

Με την ενέργεια αυτή, η Εισαγγελία της Ρόδου καταδεικνύει τη διάθεση τμήματος της Πολιτείας να μην αναγνωρίζει τις σχέσεις μας. Οι γκέι και οι λεσβιακές σχέσεις έχουν και υπόσταση και ύπαρξη και δυστυχώς υφίστανται κάθε λογής διακρίσεις.

Δημήτρης Τσαμπρούνης,
Γκέι ακτιβιστής