6.6.08

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Παράβαση καθήκοντος
Της Άννας Δαμιανίδη, (TA NEA, 6/6/2008)
Η Τήλος είναι όμορφη, αλλά τα ομόφυλα ζευγάρια πήγαν εκεί να παντρευτούν, μόνο επειδή ο δήμαρχος αυτού του μικρού νησιού εισάκουσε την έκκλησή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν να συμμετάσχουν στους νόμους και τους κανόνες της επίσημης πολιτείας, να βγουν από το περιθώριο της αυθαιρεσίας και της αγνόησης. Θα μπορούσαν να συνεχίζουν να ζουν όπως πριν, τι τον θέλουν τον γάμο, αναρωτιούνται πολλοί. Πράγματι, γνωρίζω ομοφυλόφιλα ζευγάρια που εδώ και χρόνια έχουν κάνει υιοθεσία μεταξύ τους, για να μπορούν να έχουν μια νομικά επίσημη σχέση. Αυτό ίσως ικανοποιεί περισσότερο την υποκρισία και την ανάγκη να αγνοούμε πράγματα που συμβαίνουν δίπλα μας και ταλαιπωρούν άλλους. Το να επενδύεται μια σχέση ερωτική και συζυγική με τον θεσμό που έχει καθιερωθεί για σχέσεις γονιών και παιδιών, μπορεί να φαίνεται πιο ανεκτό σε μερικούς. Μπορεί να τους διασκεδάζει κιόλας, όπως και να το κάνεις είναι μια ταπείνωση για τους ομοφυλόφιλους. Είναι περίεργο, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που πριν από μερικά χρόνια κινδύνευαν να πάνε φυλακή για τα ερωτικά τους γούστα, δεν αρκούνται στην ελευθερία. Δεν είναι ευγνώμονες που δεν κινδυνεύουν να υποστούν τα βάσανα του Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος μπήκε στη φυλακή επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
Θέλουν κι άλλα. Απευθύνονται στον νομοθέτη, στην πολιτεία, στην κοινωνία, ζητούν οικειοθελώς τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι νόμοι. Παράβαση καθήκοντος διαπράττει όποιος δεν ακούει τίποτε από αυτά, ενώ είναι δουλειά του. Οι ομοφυλόφιλοι δεν θέλουν την απόλυτη ερωτική ελευθερία, που γεννά σκληρότητα, επιβολή του δυνατότερου στον αδύναμο, βία, αυθαιρεσία, που οδηγεί σε πρωτογονισμό. Ζητούν βοήθεια από τον νόμο. Είναι συγκινητικό. Πολύ συχνά ξεχνάμε σε τι χρησιμεύουν οι νόμοι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν, ίσως εκτιμούν περισσότερο την αξία τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μου θυμίζει αυτό που κάθε τέσσερα χρόνια μου λέει μια φίλη από το Ιράν όταν της λέω πως επειδή δεν ξέρω τί να ψηφίσω δεν θα πάω να ψηφίσω στις εκλογές.
geonurse