7.10.17

ΕΕΔΑ: Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Η ταυτότητα φύλου στη μάχη της εξάλειψης των προκαταλήψεων
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαιρετίζει, με σημερινή ανακοίνωσή της, την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
«Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται επιτέλους ένα σταθερό πλαίσιο, σύμφωνο με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη νομική αναγνώριση της δυνατότητας επαναπροσδιορισμού φύλου ενός προσώπου, που προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις αξιοπρέπειας (κυρίως μυστικότητας της διαδικασίας) και ασφάλειας δικαίου, επί τη βάσει πάντως όσων ήδη γίνονται νομολογιακά δεκτά και επί χρόνια εφαρμόζονται από τα ελληνικά δικαστήρια» αναφέρει.
Συμπληρώνει δε, ότι τυχόν ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις, δεν αναιρούν όσα θετικά κατοχυρώνονται με το νομοσχέδιο, όπως ότι εισάγεται ρητώς στο ελληνικό δίκαιο ορισμός της ταυτότητας φύλου, τυποποιείται και νομοθετικά η αποσύνδεση της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου από ιατρικές επεμβάσεις ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις, ρυθμίζονται ζητήματα σχέσεων με τρίτα πρόσωπα και απλοποιείται εν γένει η διαδικασία της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, χωρίς να μειώνονται οι εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου, τόσο για το ίδιο το πρόσωπο όσο και για τρίτους. 
Η μείωση του ορίου ηλικίας και η περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών «είναι ζητήματα που πρέπει, πάντως, να απασχολήσουν τον νομοθέτη προς την κατεύθυνση εξεύρεσης των βέλτιστων λύσεων προς το συμφέρον των εμπλεκόμενων προσώπων» τονίζει.
Επίσης, η Ένωση κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στο δημόσιο διάλογο «με δηλώσεις που αφορούν από τη στρατιωτική θητεία και το άβατο του Αγίου Όρους, έως τις αθλητικές δραστηριότητες και την ανατροπή του οικογενειακού δικαίου» καθώς «πέρα από το ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, δείχνουν να αγνοούν το γεγονός, ότι ληξιαρχικές μεταβολές καταχωρισμένου φύλου γίνονται ήδη στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, με δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα από τα προβλήματα που επισείονται ως απειλές για την κοινωνική συνοχή».
Καταλήγει, εξάλλου, λέγοντας, ότι «η ουσιαστική αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων σε βάρος των τρανς προσώπων απαιτεί καθημερινή και συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων» και η ψήφιση του νομοσχεδίου «αποτελεί ένα μικρό, αλλά απολύτως αναγκαίο βήμα προς την εξάλειψη των ρατσιστικών προκαταλήψεων και την πλήρη ενσωμάτωση των τρανς προσώπων στην ελληνική κοινωνία».

1 σχόλιο:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

ΕΕΔΑ είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και είναι ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο σε ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι η ΕΕΔΑΠ και είναι ΜΚΟ.

Συμπληρωματικώς, υπάρχει και τομέας για Δικαιώματα του ανθρώπου στην ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη. Υπάρχει και το ΙΜΔΑ - Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Έχουμε Τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κόμματα, έχουμε και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με γενική γραμματέα την Μαρία Γιαννακάκη της πολυδιασπασμένης ΔημΑρ.
[#κανείς δεν χάνεται]

Απ' όλα έχουμε, υπουργείο, τομείς, επιτροπές, ΜΚΟ, ιδρύματα, ανεξάρτητες αρχές, γενικές γραμματείες... απ' όλα έχουμε.