15.10.17

ΚΥΠΡΟΣ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ ΣΤΟ... ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

Νομοθετική διασφάλιση του δικαιώματος στην ταυτότητα φύλου και στην Κύπρο 
Το νομικό πλαίσιο της Μάλτας μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για τη χώρα μας 
Στην ετοιμασία προσχεδίου που θα αφορά τη βάση για τη θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προχωρά η Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 
Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Accept Κώστας Γαβριηλίδης αναμένεται πως το προσχέδιο θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του χρόνου και ακολούθως η κυβέρνηση θα καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του 2018. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η απάλυνση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα στην Κύπρο. Ακόμη, ωστόσο, όπως μας ανάφερε ο κ. Γαβριηλίδης, δεν έχει αποφασιστεί ποιο Υπουργείο θα είναι αρμόδιο για την ετοιμασία του νομοσχεδίου. 
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ίωνα Νικολάου και Ειδικό Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα. Σήμερα στην Κύπρο δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα η εφαρμοζόμενη πρακτική να είναι ιδιαιτέρως αόριστη, ασαφής και χρονοβόρα, επιτείνοντας τις διακρίσεις, το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση, έτσι όπως είχε καταγραφεί και σε θέση της πρώην Επιτρόπου Διοικήσεως, Ελίζας Σαββίδου, για το θέμα αυτό. 
Μεταξύ άλλων, ζητείται ρητή κατοχύρωση και διασφάλιση του δικαιώματος στην ταυτότητα φύλου, καθώς και η υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας, που να είναι γρήγορη, διαφανής και πλήρως προσβάσιμη και θα βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. 
Επίσης αναφέρεται ότι πρέπει να προστατεύεται η ιδιωτικότητα του κάθε ατόμου και να διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ερωτηθείς ο κ. Γαβριηλίδης για το αν ο πρόσφατος νόμος αναγνώρισης φύλου στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βάση και για την κυπριακή νομοθεσία, είπε πως υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα και πως σε αυτά θα βασιστούν, όπως για παράδειγμα το νομικό πλαίσιο της Μάλτας. 
Να σημειώσουμε πως στη Μάλτα υπάρχει το πιο προοδευτικό νομικό πλαίσιο για διεμφυλικά άτομα σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, σε μία χώρα μάλιστα με έντονη επιρροή από την καθολική εκκλησία. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται μόλις μία απλή δήλωση του διεμφυλικού προσώπου βασισμένη αποκλειστικά στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του, ενώ η διαδικασία διαρκεί συνολικά μέχρι 30 μέρες. Με το νόμο αυτό του 2015 (Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act) η Μάλτα έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Δανία, που επιτρέπει την αλλαγή φύλου χωρίς καμία ιατρική ή κρατική παρέμβαση. 
Ελένη Κωνσταντίνου (dialogos.com.cy, 14/10/2017)

Ελπίζω για τα εισαγόμενα αυτά κείμενα να υπάρχει τουλάχιστον μεταφραστική συνέπεια στην ορολογία  σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: