12.6.16

ΗΠΑ. ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΓΚΕΪ ΚΛΑΜΠ ΣΤΟ ΟΡΛΑΝΤΟ

Αιματοκύλισμα σε γκέι κλαμπ στην πόλη Ορλάντο της Φλόριντα. 
Ένοπλος εισέβαλε στο κλαμπ Pulse τα ξημερώματα της Κυριακής, ανοίγοντας πυρ και κρατώντας ομήρους, ζωσμένος «με κάποιου είδους μηχανισμό». 
«Περίπου 20 άτομα» σκοτώθηκαν και άλλα 42 τραυματίστηκαν. Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. 
Για «τρομοκρατία» κάνουν λόγο οι Αρχές, με το FBI να σημειώνει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».
Το χρονικό της επίθεσης
Ο ένοπλος εισέβαλε τα ξημερώματα της Κυριακής στο gay club Pulse, κρατώντας αυτόματο όπλο και περίστροφο και ζωσμένος «με κάποιου είδους μηχανισμό» (σ.σ. υπήρξαν πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά).
Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα, η σελίδα του κλαμπ στο Facebook ανήρτησε το μήνυμα: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και αρχίστε να τρέχετε».
Κάτω από αυτή την ανάρτηση, ένας άνδρας σημείωνε ότι βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο την ώρα της επίθεσης και ότι κατάφερε να διαφύγει.
Μάλιστα, περιγράφει τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν: Όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ όσοι βρίσκονταν στην πίστα ή γύρω από το μπαρ προσπάθησαν να βγουν τρέχοντας έξω από το κτίριο.
Βίντεο από τη σκηνή του περιστατικού δείχνει τραυματίες να δέχονται τις πρώτες βοήθειες. 
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Sky News ότι μέσα στο κλαμπ βρίσκονταν 100 άτομα τη στιγμή της επίθεσης.
Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας Τζον Μίνα, αστυνομικός αντάλλαξε πυρά μέσα από το Pulse με τον δράστη, ο οποίος ταμπουρώθηκε σε άλλο σημείο του κτιρίου, κρατώντας ομήρους.  
Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής, πυροτεχνουργοί, καθώς και το FBI. 
Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κλαμπ και στη συνέχεια αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων. 
Στη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.
Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Έρευνες πραγματοποιούνται στο κλαμπ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πουθενά εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Εκπρόσωπος του FBI είπε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατία» και ότι οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο δράστης έδρασε μόνος του. 
Ερωτηθείς εάν ο δράστης είχε σχέση με ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος του FBI είπε: «Υπάρχουν υπόνοιες ότι τ άτομο αυτό μπορεί να έκλινε προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία».
Οι Αρχές ζητούν από όσους διαθέτουν περισσότερες πληροφορίες να καλέσουν το FBI.
Σαββατοκύριακο τρόμου για το Ορλάντο
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που το Ορλάντο προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές του από τη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Κριστίνα Γκρίμι στην πόλη. 
Η Γκρίμι υπέγραφε αυτόγραφα μετά από συναυλία, όταν την πυροβόλησε και τη σκότωσε ο 26χρονος Κέβιν Τζέιμς Λοΐμπλ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 
Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της πράξης του 26χρονου.
Πάντως, οι Αρχές έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επίθεση στο Pulse δεν σχετίζεται με τη δολοφονία της τραγουδίστριας.
«Πρέπει να μείνουμε δυνατοί» είπε ο δήμαρχος του Ορλάντο σε δηλώσεις του. «Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο για να το ξεπεράσουμε» τόνισε.(in.gr, 12/6/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: