21.9.13

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 30

Δεν είναι μυστικό ότι η ερωτική ζωή του άνδρα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Όσο τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν, είναι πιο δύσκολο για το πέος να σηκωθεί. Αν σηκωθεί του παίρνει μεγαλύτερο χρόνο να φτάσει σε οργασμό και περισσότερο χρόνο για να ξανασηκωθεί. Η ηλικία μειώνει δραματικά τον όγκο και τη ποσότητα του σπέρματος. Με την ηλικία εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα διαταραχές στύσης. Μεταξύ των 40 και των 70 ετών η σκληρότητα στη στύση μειώνεται κατά 60%.
Επίσης με την ηλικία μειώνεται και η λειτουργία της ούρησης. Η ακτίνα των ούρων μειώνεται λόγω αδυναμίας του μυικού συστήματος της κύστης, ενώ πολλές φορές συνυπάρχει και το πρόβλημα της υπερτροφίας του προστάτη.
Το πέος αλλάζει από την ηλικία των 30 ετών και οι αλλαγές που παρατηρούνται αφορούν σε:
Εμφάνιση: Υπάρχουν δύο βασικές αλλαγές. το κεφάλι του πέους, δηλαδή η βάλανος χάνει την γυαλιστερή όψη, λόγω της προοδευτικής αιματικής ροής. Ακόμα παρατηρείται μείωση στη τριχοφυΐα του εφηβαίου.
Μέγεθος: Το μέγεθος του πέους μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η παχυσαρκία που αυξάνει με την ηλικία. Το λίπος συνηθίζει να συγκεντρώνεται στη ρίζα του πέους και να προκαλεί τη αίσθηση ότι το μήκος μειώνεται. Αυτή η μείωση δεν είναι μόνιμη και μπορεί να αντιστραφεί αν ο άντρας διατηρήσει το βάρος του στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την ηλικία παρατηρείται φυσιολογική μείωση του μεγέθους, σε μήκος και πάχος, του πέους και αυτή η μεταβολή δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Η μείωση του μεγέθους μπορεί να μην είναι δραματική αλλά μπορεί κανείς να την παρατηρήσει. Η μείωση του μήκους από την ηλικία των 30 μέχρι την ηλικία 60 ή 70 είναι της τάξης του 1,5-2 εκατοστών.
Τι κάνει το πέος να μικραίνει; Υπάρχουν δύο τουλάχιστον μηχανισμοί που βοηθούν σε αυτό. Ο ένας είναι η αθηροσκλήρωση στα τοιχώματα των αγγείων του πέους. Η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται όπως επίσης και ικανότητα του πέους να μεγαλώνει. Ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη στο πέος ενός ανελαστικού συνδετικού ιστού στο σώμα του, που το εμποδίζουν να φουσκώνει και να μεγαλώνει. Αυτό αν συμβεί σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προκαλεί και πόνο στη στύση, καθώς και μικρότερη στύση.
Όπως αλλάζει το μέγεθος του πέους, αλλάζει και το μέγεθος των όρχεων. Έτσι ένα ένας όρχις στα 30 είναι 3 εκατοστά, στα 60 μπορεί να φτάσει τα 2.
Καμπυλότητα: μερικές φορές το πέος με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να καμπυλωθεί. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως σύνδρομο Peyronie  και συμβαίνει συνήθως στη μέση ηλικία. Στη περίπτωση αυτή η στύση είναι επώδυνη και η σεξουαλική επαφή αδύνατη. Η κατάσταση αυτή απαιτεί χειρουργική θεραπεία.
Ευαισθησία: το πέος γίνεται λιγότερο ευαίσθητο καθώς περνάει ο χρόνος. Οι επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι το πέος σηκώνεται λιγότερο, έχει λιγότερη σκληρότητα, φτάνει πιο δύσκολα στον οργασμό, αλλά δεν μειώνεται η ικανοποίηση των ανδρών από την σεξουαλική τους ζωή. (smarthealth.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: