26.3.12

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Τα αίτια της ομοφυλοφιλίας
Της Μυρσίνης Κωστοπούλου (ygeia.tanea.gr, 23/3/2012)

Είμαι άνδρας ομοφυλόφιλος και πρόσφατα το ανακοίνωσα στο άμεσο περιβάλλον μου. Οι γονείς μου αναρωτιούνται γιατί συνέβη αυτό και κατηγορούν τους εαυτούς τους. Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι δεν φταίνε. Τι λέει η ψυχολογία για τα αίτια της ομοφυλοφιλίας;

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν ομοφυλόφιλο προσανατολισμό. Διαφορετικές οπτικές μιλούν για διαφορετικά αίτια.
Οι γενετιστές βασιζόμενοι σε έρευνες σε διδύμους βρίσκουν μεγαλύτερη συμφωνία της ομοφυλοφιλίας σε μονοζυγώτες διδύμους, αλλά δίχως αξιόπιστη τεκμηρίωση.
Νευροενδοκρινικές μελέτες μιλούν για διαταραχές στα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά την ενδομήτρια περίοδο, που υποθετικά διαμορφώνουν τη σεξουαλική κατεύθυνση.
Ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις αποδίδουν την ομοφυλοφιλία σε εμπόδια στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη ενός παιδιού.
Συγχαρητήρια που είχατε το θάρρος να αποκαλύψετε την σεξουαλικότητά σας στο άμεσο περιβάλλον σας - ένα δύσκολο και συνάμα οδυνηρό εγχείρημα. Απενοχοποιήστε τους γονείς σας από το βάρος της αυτοτιμωρητικότητάς τους και εξηγήστε τους ότι η επιλογή σας σάς καθιστά ελεύθερο και ευτυχισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: