14.3.12

ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ


Από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο «ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη.
Το έργο αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Ζαν Ζενέ, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και με την υποστήριξη της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας. Ένα σκληρό, σύγχρονο μιούζικαλ με σαφείς επιρροές απ' την κινηματογραφική ταινία ΑLL THAT JAZZ.
Η επιλογή να γίνει το πρώτο ανέβασμα του έργου «ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» στην Πάτρα δεν έγινε τυχαία. Η παράστασή μας βρήκε στην ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ τον ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση της. Το έργο μας εκτυλίσσεται σ ένα λιμάνι, όπου υπάρχει ένα διάσημο σ' όλο τον κόσμο μαγαζί - καμπαρέ που το λένε ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. Ιδιοκτήτρια αυτού του μαγαζιού είναι η μαντάμ Λυζιέν και ζει εκεί μαζί με τον άντρα της και τον εραστή της, τον Ρομπέρ. Σ αυτό το λιμάνι φτάνει ένα πλοίο και φέρνει τον Τζο (αδελφό του Ρομπέρ) και τον υποπλοίαρχο Σεμπλόν. Αυτοί οι ξένοι θα ταράξουν την ηρεμία και όταν φύγουν τίποτα δεν θα' ναι ίδιο για τους κατοίκους του λιμανιού.
Έτσι η ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ μετονομάζεται για την παράσταση μας ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και περιμένει το κοινό να το φιλοξενήσει για μιάμιση ώρα. Οι θεατές είναι οι πελάτες του μαγαζιού και ζουν μαζί με τους ιδιοκτήτες του αυτά που συμβαίνουν με τον ερχομό των ξένων.

Θα διασκεδάσουν με το μουσικό πρόγραμμα και τα σώου των κοριτσιών, θα συγκινηθούν με χαμένες αγάπες, θα γίνουν συνένοχοι μιας προδοσίας, θα ζήσουν από κοντά την περίεργη ομορφιά του υποκόσμου και θα προβληματιστούν για το πόσο κοντά βρίσκεται στον δικό μας κόσμο.
Εξ άλλου το καλό από το κακό απέχει μόνο ένα γράμμα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
Υπάρχει δικαιοσύνη σ' αυτό τον κόσμο; Υπάρχει τιμωρία; Οι “κακοί” βρίσκονται στη φυλακή και οι καλοί δικαιώνονται;
Ο Ζενέ μας ξεναγεί στον κόσμο των ηρώων των έργων του και ταυτόχρονα γίνεται μέρος της ζωής τους. Το περιθώριο, η εγκληματικότητα, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είναι οι πρωταγωνιστές του. Η πραγματικότητα και η φαντασία του συγγραφέα μπλέκονται τόσο, που αδυνατείς να καταλάβεις ποια είναι ποια. Ο κόσμος του Ζενέ – πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα - γίνεται ο καθρέφτης του κόσμου μας. Μας πληγώνει, μας τρομάζει, μας έλκει και μας απωθεί ταυτόχρονα. Μας αφήνει μετέωρους, με μόνο καταφύγιο τον εαυτό μας.


Info:
«ΕΝΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»
Ένα κείμενο της Βάνας Πεφάνη για τον Ζαν Ζενέ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ. ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βανα Πεφανη
ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιώργος Λυντζέρης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΙΝΤΕΟ: Νίκος Γιαβρόπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Άρης Δαβαράκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: DNA LAB. Αλέξανδρος Χρηστάρας -Μιχάλης Νιβολιανίτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Σοφία Μιχαήλ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Μαρία Αλανιάδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Βασταρδής - Νίκος Σταυρόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Τζούλια Κριθαριώτη
Πιανίστας: Τζοννυ Ανδριόπουλος
Περούκες: Άδωνις
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λούκια Σιμονοβίκη
ΑΦΙΣΑ - Μπάνερ: Κώστας Καραγιάννης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Νίκος Νίκας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βάνα Πεφάνη, Άντρια Ράπτη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κατσής, Σταυρούλα Οικονόμου και ο Γιώργος Στριφτάρης (βίντεο)

Ακατάλληλη για ανήλικους κάτω των 18 ετών (ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: