20.2.11

ΜΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ


Ο Μπουτάρης και οι γκέι
Έλενα Ακρίτα (Τα Νέα, 19/2/2011)

Διάβασα τη συνέντευξη του δηµάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο περιοδικό «Screw». Ανάµεσα σε άλλα, του ζητήθηκε να τοποθετηθεί και σε θέµατα που αφορούν τους οµοφυλόφιλους στη χώρα µας.
Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται: Αυτός που πήρε ή αυτός που έδωσε τη συνέντευξη; Η αίσθηση που αποκόµισα εγώ, ως αναγνώστρια, είναι ότι τα ζητήµατα τέθηκαν όλα «σάλα τραπεζαρία». Πλίνθοι κέραµοι οι ερωτήσεις: Εχει την ίδια βαρύτητα ο γάµος ανάµεσα σε άτοµα του ίδιου φύλου; Η υιοθεσία; Η γκέι παρέλαση;
(Παρένθεση: Παραδέχοµαι ότι στο τελευταίο είµαι υποκειµενική, µια που γενικά ένα θεµατάκι µε τις παρελάσεις – στρέιτ ή γκέι – το έχω.
Δικό µου το πρόβληµα, αλλά δεν µπορώ να βλέπω την οποιαδήποτε στολή να υποδηλώνει την οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση. Είπαµε, εγώ το χρεώνοµαι. Και δεν έχει νόηµα να προσπαθήσω να εκλογικεύσω µε επιχειρήµατα µια προσωπική εµµονή... Απλώς, µε ενόχλησε το γεγονός ότι – αντί η συνέντευξη να εστιάσει στο σηµαντικό, έδωσε ίσο χρόνο και ίση αξία και σε θέµατα ουσίας και σε πυροτεχνήµατα. Κλείνει η παρένθεση.)
Δεν λέω ότι δεν είναι µαγκιά η τοποθέτηση Μπουτάρη. Θα µπορούσε να λουφάρει. Θα µπορούσε να το ρίξει στο «ναι µεν, αλλά»! Γιατί, απ’ την άλλη µεριά, βγήκε ο Ψωµιάδης σε µεσηµεριανή εκποµπή... Κι αφού είπε το κλασικό «έχω κι εγώ γκέι φίλους»(τύπου «και οι µαύροι έχουν ψυχή», «ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου»), στο καπάκι ξέχασε τους «φίλους» και µίλησε για «κουνιστούς» (γεια σου ρε δεκαετία του ‘60 µε τα κλαρίνα σου!). Και είπε ότι, αντί για γκέι παρέλαση, θα προτιµούσε να καµαρώσει τις όµορφες Θεσσαλονικιές ντυµένες µαζορέτες. Του τα ‘χωσε χοντρά η συνάδελφος Αλεξάνδρα Τσόλκα («Θα προτιµούσατε δηλαδή όλες τις γυναίκες µε µίνι και τακουνάκι;») αλλά ιδρώνει, αγάπη µου, του περιφερειάρχη το αυτί;
Οταν μάλιστα αυτός ο ρατσισµός και η µισαλλοδοξία είναι τα στοιχεία εκείνα που κόβουν εισιτήρια στο ταµείο (βλέπε ψήφους) και κάνουν τους κοµµατάρχες να τον χτυπάνε στον ώµο «γεια σου, ρε µεγάλε!».
Το θέµα είναι σοβαρό κι ο χώρος περιορισµένος. Προσωπικά, πιστεύω ότι ένα ζευγάρι που ζει µαζί έχει και πρέπει να έχει κάθε δικαίωµα να κατοχυρώνει τον/τη σύντροφό του. Και νοµικά και συναισθηµατικά. Και κληρονοµικά και φορολογικά. Είναι τρελό, παράλογο, εξοργιστικό, να χάνεται απ’ τη ζωή ο άνθρωπός σου και ξαφνικά να έρχεται η ξαδέλφη απ’ το πουθενά και να σε εξοστρακίζει... Γιατί έτσι γουστάρει. Γιατί θεωρεί µια γκέι συνύπαρξη ήσσονος αξίας σε σύγκριση µε αυτήν που έχει µε τον άντρα της… Με το στεφάνι της (που ενδεχοµένως τη µισεί, την κερατώνει και της ρίχνει και καµιά φάπα, άµα λάχει). Ισονοµία και ισοπολιτεία πρέπει να υπάρχει για όλους!
Και µε τίποτα δεν καθορίζεται από προσωπικές επιλογές. Εκτός αν – όπως έγραψε ο Οργουελ – «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι,αλλά µερικοί είναι πιο ίσοι απότους άλλους».
Μεγάλο το θέµα της υιοθεσίας και θα επανέλθω. Θα πω µόνο εδώ ότι πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να φροντίσει κάποιος κάποτε σ’ αυτόν τον τόπο να κάνει τις διαδικασίες ανθρώπινες, ταχύτερες και να µη στοιβάζονται τα παιδιά στα ιδρύµατα, όπως γίνεται χρόνια τώρα!
Εν κατακλείδι... Ο Μπουτάρης έκανε µια πρώτη τοποθέτηση...
Το µόνο που του καταλογίζω είναι ότι πήρε το σαλάµι και το έκοψε σε ίσες φέτες.
Κι οι φέτες δεν είναι ίσες, δήµαρχε! Μια παρέλαση στην όµορφη Θεσσαλονίκη δεν είναι ίσης σηµασίας µε την κατοχύρωση δυο συντρόφων. Ο Μπουτάρης, λοιπόν, έκανε ένα πρώτο βήµα... Το δεύτερο ας το κάνει λίγο πιο «ψαγµένα»...
Οσο για µας; Ας ανοίξουµε επιτέλους τα µάτια µας και ας δούµε πόσο δύσκολες έχουν γίνει οι ανθρώπινες σχέσεις: Κι αν – αν!!! – ποτέ βρεις το άλλο σου µισό (του ίδιου ή του άλλου φύλου, ανάλογα µε την προτίµηση), πρέπει να δώσεις καθηµερινή µάχη για να το κρατήσεις κοντά σου... Για να έχεις την ευλογία να γεράσεις µαζί του! Ευχαριστώ για την προσοχή σας, κύριε Ψωµιάδη!

2 σχόλια:

George Tsitiridis είπε...

ακόμα δεν έχω καταλάβει την ενόχλησε την Ακρίτα..

special rapporteur είπε...

Επιχειρώντας να σημειολογήσω πάνω στο άρθρο θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα φιλικό προς την γκέι κοινότητα άρθρο.
Αυτό βέβαια που φαίνεται να ενοχλεί την κα Ακρίτα είναι ότι ο κος Μπουτάρης δεν "ιεραρχεί" τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, πιστεύοντας ότι ο γάμος είναι σημαντικότερο και πιο κρίσιμο ζήτημα από την παρέλαση στη θεσσαλονίκη.
Για να το υποστηρίξει αυτό βέβαια χρησιμοποιεί το επιχείρημα της διχοτόμησης της παρέλασης "οι γκέι από εδώ, οι στρειτ από εκεί" το κλασσικό επιχείρημα της "γκετοποίησης". Όπως όμως παραδέχεται πρόκειται για δική της εμμονή, δηλαδή δικό της κόλλημα.
Και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων, είναι πιο κρίσιμο μιας και παρέλαση γίνεται ήδη στην Αθήνα, από την άλλη σε ένα πιο θεωρητικό πλαίσιο, δεν μπορώ να ιεραρχίσω σε ανώτερο και κατώτερο το δικαίωμα στο γάμο και το δικαίωμα στην συνάθροιση, κυρίως λαμβάνωντας υπόψη τα όρια της αρμοδιότητας ενός δημάρχου.