13.6.10

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ GOOGLE ΓΙΑ ΤΗΝ... ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Ατατούρκ εναντίον Google...
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12/6/2010)
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ άρχισε να σέρνεται το Ιντερνετ στην Τουρκία. Εδώ και μέρες οι χρήστες του Διαδικτύου στη γείτονα διαμαρτύρονται για την ταχύτητα, η οποία ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι έχει να κάνει με… τι άλλο, την απαγόρευση.
Τουρκία εναντίον Google είναι το πνεύμα των ημερών. Εδώ και δύο χρόνια, είναι αδύνατη στην Τουρκία η πρόσβαση στην ιστοσελίδα Youtube όπου ο καθένας μπορεί και φορτώνει ή βλέπει βίντεο παντός είδους. Η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω κάποιων βίντεο που «συνιστούσαν προσβολή εναντίον του Ατατούρκ». Και άλλες ιστοσελίδες έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία για τον ίδιο λόγο. Η διαδικασία είναι απλή. Οι τουρκικές αρχές δέχονται καταγγελίες και ύστερα από αυτό απαγορεύουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα, είτε με δικαστική απόφαση είτε χωρίς.
ΩΣΤΟΣΟ, «πάντα υπάρχει τρόπος» στο Ιντερνετ. Ετσι, οι Τούρκοι είχαν βρει τους τρόπους να παρακάμπτουν την απαγόρευση και να επισκέπτονται το Youtube. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είχε πει: «Δεν ξέρω τι κάνετε εσείς, αλλά εγώ μπαίνω στην ιστοσελίδα»!
Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι τουρκικές αρχές έκαναν διάφορες «τεχνικές ρυθμίσεις» με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την πρόσβαση κάποιων συνδέσμων που χρησιμοποιούν από κοινού οι ιστοσελίδες Youtube και Google. Αυτό έχει συνέπεια αργές ταχύτητες σε ένα σημαντικό τμήμα του τουρκικού Διαδικτύου.
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός Μεταφορών είπε ότι η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google χρωστά στην Τουρκία 30 εκατομμύρια λίρες (περίπου 15 εκατ. ευρώ) φόρους, κι αυτό από τα έσοδα από διαφημίσεις. Κι ενώ ο κόσμος ψάχνεται αν ο λόγος είναι οι απαγορεύσεις ή το χρέος, βγαίνει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και δηλώνει ότι «δεν θα ήθελα στη χώρα μας να τελεί το Ιντερνετ υπό περιορισμούς». Μπορεί να μην το θέλει, αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά. Εδώ το τουρκικό Σύνταγμα είναι από την αρχή ώς το τέλος γεμάτο με σχήματα λόγου της μορφής: όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν το ένα και το άλλο, αλλά…. Στο Ιντερνετ θα κολλήσουμε τώρα…
Υπάρχουν στην Τουρκία ειδικές ιστοσελίδες που καταγράφουν τις απαγορεύσεις. Μία από αυτές αναφέρει ότι συνολικά έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία 6.454 ιστοσελίδες και μπλογκ. Από τις απαγορεύσεις αυτές οι 5.821 επιβλήθηκαν με δικαστική απόφαση.
ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ που απαγορεύονται είναι διαφόρων ειδών. Πολλές με πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, ιστοσελίδες που θεωρείται ότι βλάπτουν την κρατική ασφάλεια και πολλά άλλα. Σημαντικό τμήμα των ιστοσελίδων που απαγορεύονται αφορούν το πορνό. Ο κλάδος όμως τελεί υπό δίωξη γενικότερα. Την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα η αστυνομία έκανε έφοδο σε έντεκα κατοικίες όπου σύμφωνα με τις αρχές εκδίδονταν ξένες γυναίκες. Κατασχέθηκαν και 32 χιλιάδες προφυλακτικά στις εφόδους αυτές. Η κυρία μάλιστα που κατηγορείται ότι είναι αρχηγός του συγκεκριμένου κυκλώματος δήλωσε ότι αγόραζε χονδρικώς τα προφυλακτικά, αφού «τα 32 χιλιάδες προφυλακτικά τελειώνουν σε έξι μήνες».
Ο Γκιούλ καταδίκασε μέσω Tweeter το τουρκικό “μπλόκο” στο YouTube
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, καταδίκασε μέσω της σελίδας του στο Tweeter, την ιντερνετική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, την απαγόρευση που έχει επιβάλει η χώρα του σε ορισμένες υπηρεσίες του YouTube και του Google.
“Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για τις απαγορεύσεις στο YouTube και το Google. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμό τους. Ζήτησα υπεύθυνες λύσεις και να υπάρξουν αλλαγές στις νομικές ρυθμίσεις”, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την ελευθεροτυπία έχουν καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να μεταρρυθμίσει την περιοριστική νομοθεσία της για το Ίντερνετ. Τον Ιανουάριο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε περίπου 3.700ιστοσελίδες για “αυθαίρετους και πολιτικούς λόγους”.
Η πρόσβαση στο δημοφιλές δίκτυο προβολής βίντεο YouTube απαγορεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 2008 επειδή κάποιοι χρήστες ανέβασαν βίντεο στα οποία υποστήριζαν ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν αλκοολικός και ομοφυλόφιλος.
Στις αρχές του μήνα η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες της υπηρεσίας αναζήτησης Google “για νομικούς λόγους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: