17.6.10

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟN ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ... 2

Όταν ο άνδρας θέλει τον πλαστικό του...
της Τζούλης Αποστολάτου (Vita, Απρίλιος 2010)

Πλαστική Γυναικομαστίας
Όταν ο ανδρικός μαστός παρουσιάζει διόγκωση τέτοια ώστε να θυμίζει γυναικείο, τότε μιλάμε για γυναικομαστία, η οποία σπάνια οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Όταν εμφανίζεται στην εφηβεία, συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Σε μεγαλύτερη ηλικία, οφείλεται κυρίως σε συσσώρευση λίπους και σε αύξηση του μαζικού αδένα, και αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.
Πώς γίνεται
Με 2 τρόπους, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, και πάντα με ολική αναισθησία:
• Με λιποαναρρόφηση Όταν υπάρχει κυρίως συσσώρευση λίπους. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
• Με αφαίρεση μέρους του μαζικού αδένα Όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφαιρείται τμήμα του μαζικού αδένα και το λίπος γύρω του. Όταν υπάρχει και χαλάρωση, αφαιρείται το περιττό δέρμα. Διαρκεί 1-2 ώρες.
Προσοχή! Πριν κάνετε την επέμβαση, είναι σημαντικό να διερευνηθούν όλα τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν το διογκωμένο στήθος. Είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος (επίπεδο οιστρογόνων, δηλαδή των γυναικείων ορμονών στον οργανισμό) και, αν είναι αρνητικός (φυσιολογικά επίπεδα), τότε προχωράτε στη χειρουργική αντιμετώπισή του.
Μετά την επέμβαση
Φεύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Για 1 μήνα φοράτε ελαστική ζώνη ή ειδική μπλούζα, ώστε να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα. Μετά τη λιποαναρρόφηση μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 2-3 ημέρες, και σε 1 εβδομάδα αν έχετε κάνει και αφαίρεση μαζικού αδένα.
Πιθανές επιπλοκές
Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα, συλλογή υγρού ή μόλυνση του τραύματος, ωστόσο όλα αντιμετωπίζονται.
Το αποτέλεσμα
Ένα φυσιολογικό ανδρικό στήθος. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται αν παχύνετε αρκετά.
Πόσο κοστίζει
3.000 €.

Ρινοπλαστική
Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός ή ωτορινολαρυγγολόγος διορθώνει μια στραβή, πλατιά, γαμψή, μεγάλη ή μικρή μύτη ή αποκαθιστά προβλήματα όπως π.χ. η σκολίωση διαφράγματος, που δυσκολεύει την αναπνοή, προκαλεί ροχαλητό ή και υπνική άπνοια.
Πώς γίνεται Με «κλειστή» ρινοπλαστική, όπου όλα τα ράμματα γίνονται εσωτερικά. Αν κριθεί απαραίτητο από το χειρουργό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της «ανοιχτής» ρινοπλαστικής, όπου η τομή πιθανώς να φαίνεται επειδή γίνεται στο μπροστινό κάτω μέρος της μύτης. Γίνονται και οι δύο με ολική αναισθησία και διαρκούν 1-2 ώρες. Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται ειδικά ταμπόν στα ρουθούνια, που αφαιρούνται σε 3-4 ημέρες, και γύψινος νάρθηκας στη μύτη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε κλείσει τα 18, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκελετού του προσώπου.
Μετά την επέμβαση
Συνήθως μένετε 1 βράδυ στο νοσοκομείο. Για 1-2 εβδομάδες θα έχετε μελανιές και πρήξιμο στα κάτω βλέφαρα και για 1 εβδομάδα θα πρέπει να απέχετε από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Το νάρθηκα θα σας τον αφαιρέσουν 6 ημέρες μετά την επέμβαση και σε 10-15 ημέρες θα επιστρέψετε στην εργασία σας. Για 1 μήνα απαγορεύονται τα βάρη, η έντονη γυμναστική και η χρήση γυαλιών.
Πιθανές επιπλοκές
Σπάνια, μπορεί να παρουσιαστεί τοπική αιμορραγία, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα. Επίσης, αν δεν έχει προηγηθεί σωστή προεγχειρητική εκτίμηση της ανατομίας της περιοχής και του τρόπου αναπνοής, ενδέχεται να δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή και την όσφρηση).
Το αποτέλεσμα
Καινούργια... μύτη, χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.
Πόσο κοστίζει
3.500-4.000 €.

Ωτοπλαστική
«Μαζεύει» τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) προς τα πίσω και κοντά στο κεφάλι ή διορθώνει το σχήμα ή το μέγεθός τους. Είναι προτιμότερο να γίνεται μετά την ηλικία των 16-17 ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Μπορεί όμως να γίνει και σε πολύ μικρή ηλικία (5-6 ετών), αν η εικόνα των αυτιών δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί.
Πώς γίνεται
Είναι μια απλή επέμβαση, γίνεται με τοπική αναισθη-σία και διαρκεί 30-40 λεπτά για το κάθε αυτί. Ο χόνδρος του πτε­ρυγίου διορθώνεται μέσω μικρής τομής στο πίσω μέρος του αυτιού, κοντά στη βάση του. Μετά συρρά­πτεται η τομή και τοποθετείται ελαστική κορδέλα ή σκουφάκι, για να ακινητοποιηθούν τα αυτιά και να παραμείνουν στη νέα τους θέση.
Μετά την επέμβαση Επιστρέφετε σπίτι την ίδια ημέρα και φοράτε την ελαστική κορδέλα ή το σκουφάκι για 2-4 εβδομάδες.
Πιθανές επιπλοκές
Σπάνια προκαλείται τοπικό αιμάτωμα, που όμως υποχωρεί σύντομα, ή λοίμωξη του χόνδρου, που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.
Το αποτέλεσμα
Συνήθως είναι επιτυχημένο και δίνει οριστική λύση σε αυτιά που παρουσιάζουν δυσμορφίες.
Πόσο κοστίζει
2.000-2.500 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: