29.6.10

ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

Η ανδρική κλιμακτήριος τελικά υπάρχει!
ygeia.tanea.gr, 18/6/2010
Μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3.369 άντρες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανδρική κλιμακτήριος υπάρχει μεν, αλλά είναι πολύ σπάνια – αφορά μόλις το 2% των ανδρών ηλικίας 40 έως 80 ετών.
Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι οποίοι για πρώτη φορά περιγράφουν και συγκεκριμένα συμπτώματα της κατάστασης.
Η ανδρική κλιμακτήριος, που λέγεται επίσης ανδρόπαυση και όψιμος υπογοναδισμός, υποτίθεται ότι οφείλεται στην προοδευτική μείωση της παραγωγής της ορμόνης του ανδρικού φύλου (της τεστοστερόνης) με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η ύπαρξή της αμφισβητείται εδώ και καιρό, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, υποβλήθηκαν σε μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα τους και ερωτήθηκαν εάν παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από μια σειρά 32 συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ανδρική κλιμακτήριο.

Τα συμπτώματα
Μόνον 9 συμπτώματα σχετίσθηκαν τελικά με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ άλλα που συχνά θεωρούνται ενδείξεις ανδρικής κλιμακτηρίου (λ.χ. διαταραχές ύπνου, μειωμένη συγκέντρωση, άγχος) δεν φάνηκε να έχουν σχέση με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Τα συμπτώματα που σχετίσθηκαν είναι:
* Σωματικά: Να μην μπορεί ο άντρας να διεκπεραιώσει κάποια κοπιώδη δραστηριότητα, να μην μπορεί να διανύσει περπατώντας πάνω από 1 χιλιόμετρο και να μην μπορεί να γονατίσει ή να σκύψει.
* Ψυχολογικά: Χαμηλή ενεργητικότητα, θλίψη και κόπωση.
* Σεξουαλικά: Λιγότερο συχνές πρωινές στύσεις, μειωμένη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία.
Από τα 9 συμπτώματα, μόνον τα σεξουαλικά είχαν άμεση συσχέτιση με τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τα άλλα είχαν έμμεση. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας άντρας έχει κλιμακτήριο μόνο εάν έχει και τα 3 σεξουαλικά συμπτώματα και ταυτοχρόνως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί αν και τι είδους θεραπεία θα συστηθεί στους άντρες, καθώς δεν είναι διόλου βέβαιον ότι την λύση θα μπορούσε να αποτελέσει για όλους η λήψη τεστοστερόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: