8.6.10

ΠΑΚΙΣΤΑΝ. 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΥΝΟΥΧΟ

10 χρόνια κάθειρξη επειδή παντρεύτηκε ευνούχο
tanea.gr, 25/5/2010
Σε σύλληψη 45 ατόμων εν ώρα μυστηρίου γάμου προχώρησε η αστυνομία στο βορειοδυτικό Πακιστάν, την ώρα που τα ιερά δεσμά ένωναν δύο έναν 50χρονο και έναν 43χρονο ευνούχο. Και αυτό όχι επειδή ο γαμπρός ήταν ήδη παντρεμένος με παιδιά, αλλά διότι δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου.
Εκτός από το γαμπρό Μαλίκ Ικμπάλ και τον σύντροφός του Κασίφ, η αστυμονία συνέλαβε και τους 43 καλεσμένους, που παρευρίσκονταν στην γαμήλια τελετή.
«Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, κάναμε επιδρομή στο χώρο καιανακαλύψαμε ότι εξελισσόταν γαμήλια τελετή», δήλωσε ο Σαουκάτ Χαν, αξιωματούχοςτης αστυνομίας στην περιοχή.
«Χόρευαν, το δείπνο ήταν έτοιμο να σερβιριστεί, είχε ετοιμαστεί ειδικό γαμήλιοκρεβάτι για το ζεύγος. Επίσης ανακαλύψαμε ορισμένες φωτογραφίες του ζευγαριού».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 15 ευνούχοι και 37 άρρενες φίλοι και συγγενείςτου Ικμπάλ, ο οποίος κατά την αστυνομία, είναι ήδη παντρεμένος με μια γυναίκα, με την οποία έχουν παιδιά.
Βάσει του νόμου στο Πακιστάν, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και ο γάμοςμε ευνούχο είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση έως και 10 ετών κάθειρξης.
«Ασκήσαμε δίωξη κατά του ζεύγους για μοιχεία και τους 43 συμμέτοχους στηντελετή για συνέργεια στο αδίκημα», είπε ο Χαν.
Οι γάμοι με ευνούχους είναι σπάνια συμβάντα στην εξαιρετικά συντηρητική κοινότητα των Παστούν, από τις τάξεις της οποίας προέκυψε το κίνημα των Ταλιμπάν.
Στην επαρχία Χάιμπερ-Πακτούκβα κυβερνά το αυτοπροσδιοριζόμενο ωςκοσμικό και φιλελεύθερο κόμμα ANP (Λαϊκό Εθνικό Κόμμα).
Ο Ικμπάλ, ο οποίος έχει μια εταιρεία που παράγει λιπάσματα και είναι οιδιοκτήτης ενός εμπορικού κέντρου στην Πεσάβαρ, φέρεται να πλήρωσε 80.000ρουπίες (περίπου 950 δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου 765 ευρώ) στον γκουρού του Ράνιώστε να αποσπάσει την άδεια του για το γάμο.
Οι ευνούχοι, γνωστοί στο Πακιστάν ως χίτζρα, είναι μια ομάδα κοινωνικά περιθωριοποιημένη, που είναι αναγκασμένη να ζει σε παραγκουπόλεις στα όρια μικρών χωριών και πόλεων και διοικούνται από παλιά μέλη τους, που αποκαλούνταιγκουρού.
Οι περισσότεροι χίτζρα ευνουχίστηκαν σε μικρή ηλικία και είναι ομοφυλόφιλοι.
Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο να αποδεχθεί ως ξεχωριστή την ταυτότητα των χίτζρα για να προστατευθούν τα δικαιώματάτους--εξέλιξη που μη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτισαν ως ιστορική εξέλιξη.
Περίπου 30.000 ευνούχοι δεν ήταν σε θέση έως τότε να αποκτήσουν ταυτότητες, καθώς ο αιτούμενος ή η αιτούμενη το δημόσιο αυτό έγγραφο υποχρεούτο να δηλώσειτο φύλο του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τις Hijras ποιός θα μιλήσει, να υπερασπιστεί το φύλο τους...;