20.10.09

IÑIGO LAMARCA: Ο ΓΑΜΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ, ΤΟ OUTING ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us.
O Iñigo Lamarca επελέγη το 2004 για τη θέση του Συνήγορου του Πολίτη
στη Χώρα
των Βάσκων, στην Ισπανία. Πριν λίγες μέρες με μια πρωτοφανή ομοφωνία όλων των
κομμάτων το Βασκικό Κοινοβούλιο ανανέωσε τη θητεία του για άλλα 5 χρόνια.
.
- Πιστεύετε πως το γεγονός ότι γκέι και λεσβίες νυμφεύονται βοηθάει στην αποδοχή των ομοφυλοφίλων από την κοινωνία;
Χωρίς καμία αμφιβολία. Ένα από τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, σε σύγκριση με άλλες μειονότητες, είναι η έλλειψη ορατότητας. Το να είσαι γυναίκα ή μαύρος δεν κρύβεται, αλλά οι σχετικές περιστάσεις της σεξουαλικο-συναισθηματικότητας μπορούν να παραμείνουν αόρατες. Στην πραγματικότητα, για αιώνες οι ομοφυλόφιλοι έχουν ζήσει καμουφλαρισμένοι. Η άγνοια παράγει φόβο και ο φόβος, απόρριψη.
- Είστε υπέρ της καταναγκαστικής αποκάλυψης (outing);
Είναι ριζικά αντίθετος στην πρακτική του “outing”, επειδή είμαι διαπρύσιος υποστηρικτής της ελευθερίας των ατόμων να κοινωνικοποιούνται όπως εκείνα θα το επιθυμούσαν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να κρύψουν την ομοφυλοφιλία τους και αυτό είναι νόμιμο και επιτρεπτό. Επιπλέον, ακόμη και στις περιπτώσεις των γκέι που επιδεικνύουν ομοφυλοφοβικές συμπεριφορές, είμαι αντίθετος στο να ξεσκεπάζεται αυτή η αντίφαση δημοσίως αν εκείνοι δεν το θέλουν.
(Bernardo Solis, La Voz de Asturias, 28/09/2007)
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Αναπόφευκτα αναρωτιέμαι ποια άποψη έχει επί του θέματος ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη, του οποίου εσχάτως κάποιοι κύκλοι βιάζονται να φιλοτεχνήσουν το gay-friendly πορτρέτο, επειδή, λένε, παρευρέθηκε στο φετινό Pride και μοίρασε κάποια ενημερωτικά φλάιερ.
Συμφωνεί άραγε με το δημόσιο outing συμπολιτών μας το οποίο χρόνια τώρα ενθαρρύνει με τη σιωπή της η επιτροπή του Athens Pride και οι διαδικτυακοί συνοδοιπόροι της; Θα βρεθεί κάποιος να τον ρωτήσει;
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ενάντια στο outing πολιτών. Όμως υπέρ του outing, για κάθε ζήτημα, πολιτικών. Ανθρώπων δηλαδή που επιλέγουν και επιζητούν και την δημοσιότητα και "πουλάνε" τη ζωή τους. Το κάνουν όλοι μονοι τους άλλωστε σε κάθε ευκαιρία (είμαι γιος μπακάλη, έχω μια υπέροχη οικογένεια, μου αρέσουν οι ξανθιές κλπ).
Θα ήθελα να το ήξερα αν ο υπουργός οικονομικών έχει κάνει απάτες σε ιδιωτικές του συναλλαγές.
Ενας λόγος παραπάνω για το outing δημοσίων προσώπων είναι αν αυτοί/αυτές έχουν επιλέξει να πάρουν θέση δημόσια για ζητήματα γκέι/λεσβιών.
Τι είδους προνόμιο είναι αυτό να μας κρίνουν για την ιδιωτική μας ζωή αλλά να μην μπορούμε να αμυνθούμε με τον ίδιο τρόπο; Κανείς δεν έκραξε κάποιον που δεν προκάλεσε.

Ξεκόλα με το pride.

erva_cidreira είπε...

Όπως γνωρίζεις στο Athens Pride έγινε outing πολιτών, συμπολιτών μας για την ακρίβεια, και συνεχίζει να γίνεται συστηματικά στα διάφορα φόρα των διαδικτυακών συνοδοιπόρων του.
Όπως επίσης γνωρίζεις κάποιοι από αυτούς τους διαδικτυακούς συνοδοιπόρους λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις, και μολονότι θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι και για ποιον λόγο, αυτοί αρνούνται να απαντήσουν.
Τέλος, φαντάζομαι να γνωρίζεις τη διαφορά προσωπικών δεδομένων και οικονομικών συναλλαγών. Ή έστω τη διαφορά βαρβαρότητας και πολιτισμού.