2.10.09

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑΣ ΚΥΣΤΗΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Έναν στους οκτώ χτυπά το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης
Το Βήμα, 11/2008
Μπορεί να μη σκοτώνει αλλά το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης, νόσος που προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων, χτυπά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης επιδημιολογικής μελέτης ΕΡΙC (πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού στην Ευρώπη και στον Καναδά, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας), το 11,8% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα οκτώ άτομα, παρουσιάζει συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο (17%).
Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
- συχνουρία- ούρηση οκτώ ή περισσότερες φορές το 24ωρο
- επιτακτική ακράτεια των ούρων, δηλαδή ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων έπειτα από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης που δεν μπορεί να ανασταλεί
- και, τέλος, επιτακτικότητα, δηλαδή αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση.
Είναι προφανές ότι το είδος των συμπτωμάτων έχει άμεση επίδραση στην κοινωνική ζωή των ασθενών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης ΕΡΙC κατέδειξε πως τα άτομα με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κατάθλιψης σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.
Ένα από τα «συμπτώματα» της νόσου είναι και το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν μιλούν γι΄ αυτήν. Ετσι χάνουν την ευκαιρία να βοηθηθούν από φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και επιτρέπουν στους ασθενείς να διάγουν μια φυσιολογική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: