1.10.09

Ο ΒΑΣΚΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Iñigo Lamarca
.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του Συνήγορου του Πολίτη στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, τα ποσοστά μισαλλοδοξίας μεταξύ των ανηλίκων 8 έως 16 ετών εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά.
Ο Iñigo Lamarca παραδίδοντας στο βασκικό κοινοβούλιο την έκθεση «Η μετάδοση των ηθικών αξιών στους ανηλίκους» επισημαίνει ότι «με βεβαιότητα οι ανήλικοι απηχούν στις απόψεις τους και τη συμπεριφορά τους ό,τι ακούγεται και ό,τι λέγεται στο άμεσο περιβάλλον τους».
Στο 42, 7% των παιδιών 8-10 ετών προκαλεί αηδία η εικόνα ενός ομόφυλου ζευγαριού που φιλιέται. Στις ηλικίες 10-12 ετών οι μαθητές δηλώνουν ότι τους είναι αδιάφορο αν οι ομοφυλόφιλοι νυμφεύονται, αλλά απορρίπτουν με βδελυγμία την εικόνα των δημόσιων εκδηλώσεων τρυφερότητας από μέρους τους (45,9% τα αγόρια, 43% τα κορίτσια). Στις ηλικίες άνω των 12 ετών πέρα από τη λεκτική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων συμμαθητών τους καταγράφεται αύξηση και των περιστατικών φυσικής βίας.
Ο Βάσκος Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών δεν εκπληροί τη βασική εκπαιδευτική αποστολή του, θεωρεί ότι εκ των πραγμάτων αναλογεί μια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στους εκπαιδευτικούς για την μετάδοση στους μαθητές των βασικών αρχών της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, προτείνει την αναθεώρηση του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής και τη χρήση της ζώνης των παιδικών προγραμμάτων της τηλεόρασης για τη μετάδοση ουσιαστικών μηνυμάτων κατά της βίας, των διακρίσεων και των αποκλεισμών.

Αλήθεια, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη πώς τοποθετείται επί του θέματος και τι πράττει σχετικά μ' αυτό;

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Συγχαίρω του Βάσκους γονείς και τους καλώ να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους. Οι Έλληνες γονείς έχουν πετύχει ποσοστά μισσαλλοδοξίας έως και διπλάσια.

Ο Έλλην Συνήγορος του Πολίτη

Ανώνυμος είπε...

o ellinas sinigoros ebale ta lgbt dikaiomata stin agenda edo kai kairo, kai exei kai omada teens metaksu ton opoion kai lgbt youth. o ellinas sinigoros itan sto pride kai me ekprosopo kai me flyrers.. elpizo ton tono eironias stin erotisi na ton fantastika, giati tha itan aparadekto na ti leme sto monadiko forea pou DEN einai omofobikos.

Unknown είπε...

Τι έχει ACTUALLY κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη;

Rainbow Knight είπε...

Όπως λέει και ο ανώνυμος ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα έχει youth team (Κοινότητα Εφήβων Συμβούλων) με 2 μέλη lgbt και στην πρόσφατη συνάντηση, όπου είχα παρεβρεθεί, διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά ότι δεν υπήρχε ομοφοβία από τους υπεύθυνους. Ο Συνήγορος του Παιδιού υποστηρίζει τα lgbt παιδιά που υφίστανται διακρίσεις στο χώρο του σχολείου, τις οικογενείας και γενικότερα, αλλά δεν θέλει να φτιάξει ξεχωριστή κατηγορία για lgbt παιδιά γιατί έχουν αμφιβολίες κατά πόσο ένα άτομο σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι κατασταλαγμένο όσον αφορά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο Συνήγορος του Πολίτη ωστόσο έχει ξεχωριστό τμήμα για τα lgbt άτομα και τις lgbt καταγγελίες