30.4.09

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Πολιτική και κοινωνική αφασία για το HIV/AIDS
Βενιζέλος Β. (Αυγή, 28/04/2009)
Μία μεγάλη διευρωπαϊκή ποιοτική έρευνα για τις πολιτικές και τις δράσεις σχετικά με τη λοίμωξη HIV/AIDS βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη. Το κομμάτι της έρευνας για την Ελλάδα έχει αναλάβει και διενεργεί ήδη το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τα αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά την ιδιαιτέρως απογοητευτική εικόνα της χώρας μας στον τομέα της πολιτικής για το HIV/AIDS.
Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες, ολιστικές, στοχευμένες και συστηματικές δράσεις στην Ελλάδα για τη λοίμωξη HIV/AIDS, από την ενημέρωση και την πρόληψη έως τη θεραπεία, την ψυχολογική υποστήριξη και την κοινωνική επανένταξη. Εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής αφασίας, ακόμη και το Ε' τμήμα του Αρείου Πάγου δικαίωσε πρόσφατα ιδιωτική εταιρεία η οποία... απέλυσε εργαζόμενό της επειδή αυτός είναι φορέας του ιού HIV! Μία νομικά πρωτοφανής, ιατρικά έωλη, κοινωνικά ρατσιστική και αρκούντως επικίνδυνη απόφαση, που αποτελεί σοκαριστική προειδοποίηση για το κλίμα που απειλεί να διαμορφώσει στη χώρα μας η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας έναντι των υποχρεώσεών της για την προστασία και την προαγωγή της δημοσίας υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Χαρακτηριστικό της αφασίας στην οποία τελεί η κοινωνία μας είναι το γεγονός ότι δεν σοκάρισε πολλούς η ανατριχιαστική πληροφορία, που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι ειδικοί παθολόγοι - λοιμωξιολόγοι, σύμφωνα με την οποία καταγράφονται μαζικά πλέον στη χώρα μας ακόμη και περιπτώσεις ασθενών με AIDS οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές τους!
Τι συμβαίνει σε μία χώρα που αξίζει να ζει κανείς; Ιδού ένα μόνο παράδειγμα: Νεαροί Ολλανδοί εθελοντές - μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων στήνουν τακτικά και συστηματικά τραπεζάκια σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης των μεγάλων πόλεων της Ολλανδίας και ενημερώνουν υπεύθυνα τους θαμώνες σχετικά με το HIV/AIDS, τη χρήση ναρκωτικών, την ασφαλή οδήγηση. Με τη διαρκή στήριξη του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, επικοινωνούν την επιστημονική ενημέρωση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Και να ήταν μόνον η Ολλανδία...
Είδατε ποτέ τέτοιες συστηματικές και στοχευμένες δράσεις στην Ελλάδα; Ακόμη και το "εθνικό σχέδιο δράσης για το HIV/AIDS" του υπουργείου Υγείας έχει την τύχη των υπολοίπων... δέκα "εθνικών σχεδίων δράσης" για άλλα μεγάλα θέματα δημοσίας υγείας, που παρήχθησαν μαζικά επί Δημ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας. Εμπλουτίζουν, απλώς, την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και υπενθυμίζουν διαρκώς την αφασία μας...
Η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν εφησυχάσει οφθαλμοφανώς, παρά τις περί του αντιθέτου επίμονες διαβεβαιώσεις τους. Ο σχετικά χαμηλός επιπολασμός της λοίμωξης HIV/AIDS στη χώρα μας φέρνει, ακόμη και σήμερα, σε δεύτερο πλάνο το γεγονός ότι ο αριθμός των δηλώσεων νέων κρουσμάτων βαίνει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενος, μετά από μία περίοδο σταθεροποίησης. Οι ειδικοί παθολόγοι - λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, υποστηρίζουν βασίμως ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, ενώ σειρά εξειδικευμένων ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η "Praksis", κάνουν λόγο για περισσότερους από 25.000 "κρυφούς" φορείς και ασθενείς του AIDS, ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε έχει διαψευσθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος επαίρεται για το γεγονός ότι είναι ο υπουργός Υγείας ο οποίος εγκατέστησε τον μοριακό έλεγχο του αίματος (ΝΑΤ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι επίσης ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου αυξήθηκαν αισθητά οι δηλώσεις νέων κρουσμάτων HIV/AIDS...
Θα είναι, σίγουρα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της διευρωπαϊκής ποιοτικής έρευνας για τις πολιτικές και τις δράσεις σχετικά με το HIV/AIDS και είναι απολύτως βέβαιο ότι το ΚΕΘΕΑ θα κάνει θαυμάσια δουλειά για το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα κλονισθεί επιτέλους, αυτή τη φορά, η μακαριότητα των αρμοδίων της πολιτικής ηγεσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Πολύ σικάτη η φωτογραφία που έβαλες :-Ρ

Τώρα την πρόσεξα :-D