4.3.09

ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ 3

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
17 Φεβρουαρίου 2009
E-0910/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) , Michael Cashman (PSE) και Sophia in 't Veld (ALDE) προς την Επιτροπή
Θέμα: Συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων σε σχέση με την προσβασιμότητα στην αιμοδοσία
Οι συντάκτες της παρούσης έχουν επίσης υποβάλει τις ερωτήσεις E-2278/06, E-4492/06 και E-5739/06 σχετικά με το ίδιο θέμα: την απαγόρευση οι ομοφυλόφιλοι να δίνουν αίμα στην ΕΕ, κάτι που εισάγει διακρίσεις.
Πολλά κράτη μέλη επιβάλλουν μια γενική, προκαθορισμένη απαγόρευση αιμοδοσίας στους ομοφυλόφιλους, πρακτική που εισάγει διακρίσεις και αντιβαίνει στην οδηγία 2002/98/EΚ, η οποία ορίζει μπορεί να μην επιτραπεί σε κάποια άτομα να δώσουν αίμα μόνο στην περίπτωση που αυτό δικαιολογείται δεόντως από επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και ότι τυχόν απαγορεύσεις δεν πρέπει να βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του δότη, αλλά στη ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά του.
Σε γενικές γραμμές, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν πολύ διαφορετικούς κανόνες σχετικά με την πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην αιμοδοσία. Στη Σλοβακία, για παράδειγμα, αποκλείονται από την αιμοδοσία άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες κατά τους 12 τελευταίους μήνες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία αποκλείεται διά παντός κάθε άνδρας που είχε σεξουαλική σχέση με άλλον άνδρα, ακόμη και αν αυτό συνέβη μόνο μία φορά στη ζωή του και με τη χρήση προφυλακτικού.
Θεωρεί η Επιτροπή ότι τόσο μεγάλες διαφορές στους κανόνες εντός της ΕΕ είναι απόλυτα δικαιολογημένες; Πιστεύει η Επιτροπή ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν πολύ αυστηρούς κανόνες πρόσβασης (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) στην πραγματικότητα να στερούν από τους ομοφυλόφιλους την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στην αιμοδοσία;
Στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-5739/06, η Επιτροπή υποσχέθηκε στους συντάκες ότι θα διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη σε σχέση την ερμηνεία και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε σχέση με την αιμοδοσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Η Επιτροπή υποσχέθηκε επίσης να συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση με τις αρχές που είναι αρμόδιες για το αίμα και τα συστατικά του.
Θα είχε η Επιτροπή την καλοσύνη να ενημερώσει τους συντάκτες της παρούσης για τα αποτελέσματα, τόσο των διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη όσο και της συνεδρίασης με τις αρμόδιες αρχές;

2 σχόλια:

Ναυτίλος είπε...

Να μιά πολύ καλή ερώτηση. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η μαλακία; Ομολογώ πως τις λίγες φορές που έδωσα αίμα για γνωστό, υπέγραψα μετά βδελυγμίας αυτό το κωλόχαρτό που λέει πως δεν έχω κάνει καμία ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή από το 1978. Κάθε φορά νιώθω πολύ άσχημα. Νιώθω πως απαξιώνομαι σαν οντότητα στο σύνολό της. Δηλαδή, είμαι τόσο «άχρηστος» που ούτε το αίμα μου δεν αξίζει κάτι; Δεν κάνω ούτε και για δωρητής οργάνων (σε περίπτωση που κάτι πάθω και φύγω);

Κι’ άντε, για τις αρχές της «επιδημίας», να το καταλάβω. Η άγνοια, ο φόβος, η έλλειψη στοιχείων... Αλλά περάσανε 30 χρόνια. Γνωρίζουμε πολλά. Και ένα απ’ τα πολλά είναι πως δεν έχει σχέση με ετερόφυλους ή ομοφυλόφιλους· πως όλοι είναι εν δυνάμει το ίδιο «επικίνδυνοι».

Βαρέθηκα να πρέπει να αμφιταλαντεύομαι μεταξύ της ηθικής μου που μου θυμίζει πως η ψευδορκία δεν είναι θεμιτή, αλλά και του αλληλέγγυου συναισθήματός μου που με κάνει να θέλω να βοηθάω τους συνανθρώπους, δίνοντας αίμα. Είναι γελοίο να πρέπει να υποβάλλομαι σ’ αυτό το ιδιόμορφο μαρτύριο, μόνο και μόνο επειδή θέλω να βοηθήσω.

Πραγματικά θα ήθελα να μάθω την θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής γι’ αυτό το θέμα.

Γιώργος είπε...

Έχουμε αύριο αιμοδοσία στη σχολή. Λες να έχει αλλάξει το σύστημα και να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερους παράγοντες; Έχω τέσσερα χρόνια να πάω με τον οποιονδήποτε.