17.2.09

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ AIDS ΚΑΤ' ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
Oliviero Toscani (1993)
.
Απολύθηκε φορέας του ΑΙDS κατ΄ απαίτηση συναδέλφων του
Η υπόθεση συζητείται σήμερα στον Αρειο Πάγο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Το Βήμα, Τρίτη 17 /2/2009)
Μια υπόθεση σπάνια για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά καλείται να συζητήσει σήμερα ο Αρειος Πάγος. Εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης ζητεί να αναιρεθεί η απόφαση που δικαιώνει πρώην εργαζόμενο σε αυτήν, ο οποίος απολύθηκε λόγω του γεγονότος ότι είναι φορέας του ιού του ΑΙDS. Μάλιστα η εταιρεία επικαλείται ότι εξαναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση έπειτα από τις συνεχείς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των συναδέλφων του, οι οποίοι δεν ήθελαν να βρίσκονται και να εργάζονται στον ίδιο χώρο με αυτόν, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτιάσεις της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει ότι κακώς θεωρήθηκε καταχρηστική η εν λόγω απόλυση, έχουν πείσει κατ΄ αρχάς τον αρεοπαγίτη ο οποίος έχει αναλάβει την εισήγηση της υπόθεσης στο τμήμα εξέτασης των υποθέσεων που αφορούν τις εργατικές διαφορές.
Ολα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2005, όταν ο εργαζόμενος - τότε- ως υπάλληλος γραφείου στην επιχείρηση ένδυσης (σ.σ.: τα στοιχεία και των δύο πλευρών βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος») ζήτησε ολιγοήμερη άδεια, προκειμένου να υποβληθεί σε ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, ανησυχώντας για την κακή φυσική του κατάσταση. Τα αποτελέσματά τους τον σόκαραν. Οι ιατροί του ανακοίνωσαν ότι ήταν φορέας του ΑΙDS και εκείνος έπειτα από αρκετή σκέψη τηλεφώνησε στη διευθύντρια της επιχείρησης για να την ενημερώσει. Η απάντηση που έλαβε από εκείνη ήταν ότι η εταιρεία θα του επεξέτεινε την άδεια για μερικές ακόμη ημέρες, προκειμένου να ηρεμήσει, και έπειτα από τη λήξη της θα μπορούσε να επανέλθει στην εργασία του.
Oταν όμως ο συγκεκριμένος υπάλληλος επέστρεψε, η εταιρεία τού ανακοίνωσε την απόλυσή του. Η υπόθεση, έπειτα από αγωγή του απολυμένου πλέον φορέα του ΑΙDS, κατέληξε στα δικαστήρια. Πρωτοδίκως η εταιρεία επικαλέστηκε την προσπάθεια διατήρησης της εργασιακής ειρήνης στο εσωτερικό της επιχείρησης. «Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι θα έπρεπε να βρίσκονται σε διπλανό γραφείο με έναν φορέα του ΑΙDS. Αντέδρασαν για να διαφυλάξουν την υγεία τους και έπρεπε να διαφυλαχτεί από την πλευρά μας η απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της. Μάλιστα, προσκόμισαν και σειρά επιστολών από εργαζόμενους σε αυτήν, οι οποίοι ζητούσαν από την εταιρεία να υπερασπιστεί την υγεία τους και να λάβει άμεσα μέτρα. Στην εσωτερική όμως αυτή αλληλογραφία έλειπε η ακριβής ημερομηνία, ενώ οι υπογραφές των εργαζομένων συνέπιπταν όχι με αυτές του προσωπικού που δραστηριοποιείτο στην εταιρεία όταν διεγνώσθη ο ιός στον συνάδελφό τους, αλλά με αυτές όσων εργάζονταν στην εταιρεία το διάστημα λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο, στις αρχές του 2006.
Το Πρωτοδικείο, όπως αργότερα και το Εφετείο, στο οποίο προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό η εταιρεία, δέχτηκαν ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική. Στον απολυμένο φορέα του ΑΙDS επιδικάστηκε αποζημίωση 7.500 ευρώ, μαζί με τα δικαστικά έξοδα. Δεν γινόταν όμως λόγος, παρ΄ όλη την περί του αντιθέτου συνήθη πρακτική των δικαστηρίων, για επαναπρόσληψη του θιγόμενου από την καταχρηστική απόλυση στην επιχείρηση.
Βάση για την απόφαση, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό, αποτέλεσε η πάγια νομολογία που ερμηνεύει την κατάχρηση δικαιώματος, όπως αυτή διαρθρώνεται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, στις εργατικές διαφορές που προέκυψαν σε περιπτώσεις απολύσεων. Ετσι θεωρείται ότι καταχρηστικά η εργοδοσία απολύει, όταν η ενέργεια αυτή υποκρύπτει ή υπαγορεύεται από εμπάθεια, εκδικητικότητα ή εχθρική διάθεση. Την ίδια όμως βάση χρησιμοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του δικαστικού ο οποίος σήμερα θα παρουσιαστεί στη συζήτηση της υπόθεσης για τους ακριβώς αντίστροφους λόγους. Δηλαδή, ο εισηγητής αρεοπαγίτης υποστηρίζει ότι η απόλυση αυτή δεν προέκυψε από λόγους εμπάθειας ή εχθρικής διάθεσης απέναντι στον φορέα του ΑΙDS. Και όλα αυτά ενώ η εταιρεία παραδέχεται κατ΄ αρχάς - επιεικώς- την ύπαρξη αρνητικής στάσης των εργαζομένων απέναντι στον συνάδελφό τους.
Ν ομικοί κύκλοι επισημαίνουν το πρωτοφανές στοιχείο να επικυρώσει στην ουσία ο Αρειος Πάγος μια πρακτική απολύσεων λόγω... λαϊκής οργής απέναντι στον εκάστοτε θιγόμενο ή στην εκάστοτε ομάδα προσώπων που ξαφνικά θα τεθούν εκποδών από έναν χώρο εργασίας. Και ο λόγος της «εκπαραθύρωσης» θα είναι διαφορές και διακρίσεις λόγω- ενδεχομένως- θρησκεύματος, πολιτικών πεποιθήσεων και άλλων προσωπικών δεδομένων που γίνονται «κοινό κτήμα» συζήτησης και σχολιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προσφάτως η Ελλάδα εισήγαγε στο εσωτερικό της δίκαιο και τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένων διακρίσεων (μισθολογικές, ανέλιξης, απόλυσης κ.ά.) και ρατσισμού στους εργασιακούς χώρους, λόγω φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων στοιχείων της προσωπικότητας του πληττόμενου από αυτές τις διακρίσεις.
Πάνω σε αυτό, αν και δεν ελέγχεται δικαστικά, υπάρχει και το «σκοτεινό σημείο» με ποιον τρόπο πληροφορήθηκαν οι συνάδελφοι του πάσχοντος την κατάσταση της υγείας του. Η επιχείρηση αρνείται ότι υπήρξε δημόσια κοινοποίηση από την ίδια και... δείχνει προς την πλευρά του πρώην εργαζομένου, ο οποίος δεν αρνείται τη φιλική συζήτηση με ορισμένα έμπιστα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για την κατάστασή του. Σε αυτό τον κύκλο όμως δεν ανήκαν οι υπογράφοντες τα κείμενα διαμαρτυρίας και τις επιστολές, οι οποίοι εισηγούνταν τα «άμεσα μέτρα» για τη διασφάλιση της υγείας τους.
.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
«Δεν είναι λόγος για απόλυση»
Για «περίπτωση απόλυσης που απομονώνει και περιθωριοποιεί το άτομο που πάσχει από ΑΙDS» κάνει λόγο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος. «Μια τέτοια απόλυση κατ΄ αρχάς πρέπει να θεωρηθεί καταχρηστική,ιδιαίτερα μάλιστα αν συντρέχουν κατά περίπτωση και άλλες διακρίσεις, αναφορικά με το χρώμα δέρματος ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου» επισημαίνει ο κ. Χρυσόγονος. Και προσθέτει: «Οι συνταγματικές πάντως διατάξεις για την προστασία της υγείας και της εργασίας είναι τόσο γενικές που κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή κριτήρια, στην περίπτωση που τα δύο δικαιώματα (εργασία ατόμου και προστασία υγείας τρίτων) συγκρούονται,αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υφίσταται ως ενδεχόμενο εδώ». «Αυτό σημαίνει», όπως τονίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, «ότι η θέση του συγκεκριμένου ανθρώπου ως υπαλλήλου γραφείου δεν φαίνεται να απειλεί την κατάσταση της υγείας και τις προοπτικές των συναδέλφων του ή όσωνπιθανώς θα συγχρωτίζονταν μαζί του, στον ίδιο χώρο».
«Κερκόπορτα» διακρίνει ο κ. Χρυσόγονος και στην περίπτωση που θα γίνει αποδεκτή η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας ότι προχώρησε στην απόλυση για να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της επιχείρησης. «Δεν μπορεί να σταθεί ένας τέτοιος λόγος για απόλυση. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αποδεχόταν το κράτος δικαίου ότι λόγω διαφορετικώνπολιτικών, θρησκευτικών ή ακόμη και αθλητικών πεποιθήσεωνη πλειονότητα των εργαζομένων εισηγείτο και η εργοδοσία εκπλήρωνε την απόλυση οποιουδήποτε εργαζόταν στον ίδιο χώρο αλλά απέκλινε απ΄ όσα αυτή η πλειονότητα πρέσβευε» καταλήγει ο κ. Χρυσόγονος.

8 σχόλια:

ruth_less είπε...

Αυτό το θέμα μας παίρνει πίσω 20+ χρόνια όταν ακούγονταν τα πρώτα κρούσματα φορέων Aids και ο κόσμος πάθαινε πανικό... Εν έτη 2009 δεν υπάρχει άραγε αρκετή πληροφόρηση ότι οι μόνοι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής (χωρίς προφύλαξη) ή με κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών, ή με τυχαία διάτρηση με σύριγγες ή με μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος.

Πόσα χρόνια να τα ακούμε πια και να μην μαθαίνουμε. Σφραγίζονται τα αυτιά από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις!

gay super hero είπε...

"Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτιάσεις της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει ότι κακώς θεωρήθηκε καταχρηστική η εν λόγω απόλυση, έχουν πείσει κατ΄ αρχάς τον αρεοπαγίτη ο οποίος έχει αναλάβει την εισήγηση της υπόθεσης στο τμήμα εξέτασης των υποθέσεων που αφορούν τις εργατικές διαφορές."

Τί Σικελία και Κολομβία...

Ουγκάντα είμαστε.

erva_cidreira είπε...

ruth_less,
Σίγουρα υπάρχει προκατάληψη.
Πιθανότατα να υπάρχει και άγνοια, παρά τα 25 χρόνια της ενημέρωσης για το πώς μεταδίδεται ο HIV.
Υπάρχει όμως και ιδιοτέλεια, που κανείς δεν επιθυμεί να την αναφέρει.
Το να είσαι οροθετικός αποτελεί επαγγελματικά ένα συγκριτικό μειονέκτημα, που στις μέρες μας αρκετοί θα ήταν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν σε βάρος άλλων προκειμένου να βρουν θέση εργασίας, να ανελιχθούν ιεραρχικά ή, αν είναι εργοδότες, να απαλλαγούν από έναν "ασύμφορο" υπάλληλο.

Πέρα όμως από τις όποιες προκαταλήψεις, αμάθειες και συμφέροντα της "κοινωνίας", το πραγματικά θλιβερό, και επικίνδυνο, είναι η μεροληπτική αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη, όπως επισημαίνει στο σχόλιο του ο gsh.

υγ.
ghs,
Στην Κολομβία έχει ψηφισθεί εδώ και 2 εβδομάδες το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Ατυχής η σύγκριση.

gay super hero είπε...

Μα κι εγώ έγραψα ότι δεν μπορούμε να συγκριθούμε με την Κολομβία αλλά μόνο με την Ουγκάντα.

Και βέβαια ο νόμος κατά των διακρίσεων στην εργασία δεν περιλαμβάνει ούτε την ταυτότητα φύλου ούτε την κατάσταση της υγείας στις κατηγορίες που προστατεύει. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου (πάρα πολλοί από τους οποίους οφείλουν τη δικαστική τους ανέλιξη στην εγγύτητά τους με παραεκκλησιαστικά και άλλα κυκλώματα) μπορούν ανενόχλητοι να εφαρμόσουν τη δικαστική "φιλοσοφία" στην οποία μας έχουν συνηθίσει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Και η οποία διαμορφώνεται σε πλήρες κενό αέρος σε σχέση με την ευρωπαϊκή νομική τάξη.

Ανώνυμος είπε...

Στο Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε η αίτηση του νομικού εκπροσώπου εταιρείας ενδυμάτων που ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε υπάλληλό της φορέα του AIDS ο οποίος απολύθηκε λόγω της νόσου που έχει προσβληθεί και η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει 7.539 ευρώ για μισθούς υπερημερίας και για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Η εταιρεία τον απέλυσε επικαλούμενη ότι αντέδρασαν οι συνάδελφοί του όταν πληροφορήθηκαν ότι είναι φορέας του AIDS. Στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών ο υπάλληλος δικαιώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι ήταν καταχρηστική η απόλυση του (κατά παράβαση του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα).

Η εισηγήτρια, αρεοπαγίτης Ειρήνη Αθανασίου πρότεινε να γίνει μερικώς δεκτή η αίτηση αναίρεσης της εταιρείας.

Ειδικότερα, υποστήριξε η αρεοπαγίτης ότι το Εφετείο παραβίασε το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα. Και αυτό γιατί με βάση τις παραδοχές του, η εκ μέρους της εταιρείας καταγγελία της υφισταμένης συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου δεν έπασχε οποιαδήποτε ακυρότητα, ως μη έχουσα γίνει κατάχρηση δικαιώματος, δηλαδή κατά προφανή υπέρβαση των αντικειμενικών ορίων που τάσσονται από το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα.

Ακόμη, η αρεοπαγίτης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι η καταγγελία αυτή, πάντοτε με βάση τις παραδοχές της προσβαλλόμενης αποφάσεως, μη έχουσα γίνει από εμπάθεια, εκδικητικότητα ή εχθρική διάθεση εκ μέρους της αναιρεσείουσας προς το πρόσωπο του αναιρεσιβλήτου, απολύτως δικαιολογούνταν από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εργοδότιδας αναιρεσείουσας, εφόσον έγινε για την εξασφάλιση της ηρεμίας των λοιπών εργαζομένων στην επιχείρησή της, καθώς και για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της επιχειρήσεώς της αυτής, οι οποίες (ηρεμία των λοιπών εργαζομένων και εύρυθμη λειτουργία της επιχειρήσεως) είχαν διαταραχθεί σοβαρώς εξαιτίας της ως άνω σοβαρότατης και μεταδοτικής νόσου του αναιρεσιβλήτου η οποία είχε δημιουργήσει στους λοιπούς εργαζομένους συναδέλφους του τελευταίου ανασφάλεια και φόβο για την υγεία τους, γεγονός το οποίο τους ώθησε να ζητήσουν ομαδικώς και μάλιστα εγγράφως την απομάκρυνση του αναιρεσιβλήτου από την εργασία του, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της επιχειρήσεως, αντιδρώντας στη συνέχιση της εργασίας του αναιρεσιβλήτου στην επιχείρηση και πιέζοντας εντόνως προς τούτο την αναιρεσείουσα, η οποία τελικά αναγκάστηκε να ενδώσει στις έντονες αυτές πιέσεις και να καταγγείλει τη με τον αναιρεσίβλητο υφιστάμενη σύμβαση εργασίας.

Η αρεοπαγίτης κατέληξε ότι πρέπει να αναιρεθεί μερικώς η προσβαλλόμενη απόφαση και συγκεκριμένα να αναιρεθεί κατά το μέρος της με το οποίο επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης υπέρ του απολυμένου φορέα του AIDS γιατί αυτή προϋποθέτει ακυρότητα της ανωτέρω καταγγελίας ως καταχρηστικής, δηλαδή παράνομη και υπαίτια πράξη της εργοδότριας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Καθημερινή, 17/2/2008

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα.. Οι διακρίσεις εις βάρος οροθετικών ή ανθρώπων που υποφέρουν από τη νόσο είναι διεθνές θέμα.. Να πούμε μόνο ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τον ιό... και πάνω από το μισό είναι σε παραγωγική ηλικία. Δεν γίνεται όλοι τους να είναι άνεργοι.

Φίλοι μας, συγγενείς και συνεργάτες πιθανόν να είναι οροθετικοί και το μόνο πράγμα που δεν χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιβαρύνουμε την όποια κατάσταση με παιδαριώδεις συμπεριφορές του τύπου ¨αν με ακουμπήσει θα κολλήσω¨. Η έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας είναι σοκαριστική μετά από τόσες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δεν το πιστεύω ότι 7500 άτομα την ημέρα προβάλλονται από τη νόσο και αυτό που με κάνει να λυπάμαι πιό πολύ είναι η αντιμετώπιση της εξελιγμένης κατα τα άλλα κοινωνίας μας.

Ουφ
V

Tales from the other side of town είπε...

και βέβαια η ενημέρωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ότι δεν ισχύει το παιδαριώδες "αν με ακουμπήσει θα κολλήσω", αλλά και το ότι στην εποχή μας πλέον ο hiv συγκρίνεται με τον διαβήτη - τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

ruth_less: Αυτό το θέμα μας παίρνει πίσω 20+ χρόνια όταν ακούγονταν τα πρώτα κρούσματα φορέων Aids και ο κόσμος πάθαινε πανικό...

Πάνε 30+ χρόνια, που ξεκίνησε ο πανικός. Μία επιστολή - "αυστηρώς προσωπική και απόρρητη" - του Κώστα Ταχτσή, προς τον τότε Υπουργό Υγείας, αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, κατά την περίοδο που ξεκινούσε εκστρατεία ενημέρωσης, άρχιζε ως εξής:

20 Ιανουαρίου 1987
Αγαπητέ Κύριε Γεννηματά,

Παρακολούθησα με ευνόητο ενδιαφέρον την τηλεοπτική εκπομπή για το ΑΙDS καi ιδιαίτερα τα σημεία που αφορούσαν στους ομοφυλόφιλους.

Να είσθε βέβαιος ότι eξετίμησα την αντιρατσιστική στάση σας επί του θέματος, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι διαπίστωσα και την ύπαρξη μιας αφέλειας που, αν δεν οφείλεται σε ηθελημένη αγνόηση της πραγματικότητας με σκοπό τη μη γενίκευση του πανικού, δε μπορεί παρά να εξηγηθεί από τη συνήθη άγνοια που χαρακτηρίζει τους ετεροφυλόφιλους - στο βαθμό που υπάρχει, και βέβαια υπάρχει, αυτό το είδος.

Και εγώ μεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κάπως καλύτερα από σας αυτή την πραγματικότητα, δυστυχώς όμως αδυνατώ να μιλήσω επώνυμα και δημόσια, γιατί θα προκαλούσα την οργή μιας μερίδας ομοφυλόφιλων...


Kαι η επιστολή κατέληγε:

Τέλος, νομίζετε ότι, παρά τον προσωρινό, και μάλλον σωτήριο πανικό, θ' αλλάξει η θερμή ερωτική ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, η έλλειψη αρχών, αυτοπειθαρχίας και κοινωνικής συνείδησης που τους διακρίνει; Εύχομαι, κύριε υπουργέ, να πετύχει η εκστρατεία που αναλάβατε. Αλλά νομίζω ότι είσθε υπεραισιόδοξος. Γι' αυτό εύχομαι ακόμα περισσότερο να βρεθεί γρήγορα το θαυματουργό εμβόλιο.

Με εκτίμηση και τιμή
Kώστας Ταχτσής