31.10.08

BYZANTIUM. ΤΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Το ασυνήθιστο Βυζάντιο
Μέσα από 400 αντικείμενα η έκθεση «Byzantium» της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει μια νέα, πέρα από τα στερεότυπα, όψη της τέχνης και των τεχνικών της ανατολικής χριστιανικής αυτοκρατορίας
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/10/2008)
Εναν καινούργιο δρόμο για τη γνωριμία μας με το Βυζάντιο ανοίγει η έκθεση «Byzantium, 330-1453» που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου. Μέσα από τα περίπου 400 αντικείμενα, εκ των οποίων το 1/3 προέρχεται από την Ελλάδα, η έκθεση δείχνει ένα ασυνήθιστο Βυζάντιο, πολύ διαφορετικό από αυτό που μας έχουν δείξει οι πρόσφατες εκθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου και του Μουσείου Μπενάκη και έχει χρηματοδοτηθεί από τρία ελληνικά ιδρύματα, το Ιδρυμα Κωστόπουλου, το Ιδρυμα Λεβέντη και το Ιδρυμα Νιάρχου. Οι επιστημονικοί επιμελητές, ο καθηγητής Ρόμπιν Κόρμακ και η καθηγήτρια Μαρία Βασιλάκη, αφηγήθηκαν το Βυζάντιο οδηγώντας μας από τα πρώιμα χρόνια του και τους θεμελιωτές του, τον Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό, στην τέχνη του παλατιού, της εκκλησίας και της καθημερινής ζωής, κι από εκεί στη διάχυση στη Δύση, στους γειτονικούς λαούς, αλλά και στην επιβίωσή του, μέσα από τους θησαυρούς της Μονής Σινά. Τα εννέα αντικείμενα που παρουσιάζουμε εδώ, όπως μας τα έδειξε η Μαρία Βασιλάκη, τεκμηριώνουν τον πλούτο της έκθεσης και δίνουν την εικόνα ενός άλλου, μη κοινόχρηστου Βυζαντίου.
Η έκθεση «Byzantium, 330-1453» στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου (Πικαντίλι) θα διαρκέσει ως τις 22 Μαρτίου 2009. Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, και τις Παρασκευές ως τις 10 το βράδυ. Το εισιτήριο κοστίζει 12 στερλίνες.
(...)
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
9. Η ζωντανή παράδοση
Αυτή η εγκαυστική εικόνα προέρχεται από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Απεικονίζει τους αγίους Σέργιο και Βάκχο, μαζί με τον Χριστό, και φιλοτεχνήθηκε τον 6ο ή τον 7ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Κιέβου. Η εικόνα μεταφέρθηκε από το Σινά στο Κίεβο στα μέσα του 19ου αιώνα από τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο Ουσπένσκι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του τελευταίου μέρους της έκθεσης «Byzantium», που επιγράφεται «Σινά» και αναφέρεται στο ζωντανό Βυζάντιο. Η Μονή Σινά ζει διαρκώς από τον 6ο αιώνα και σήμερα είναι έναςαπό τους ελάχιστους θυλάκους της βυζαντινής παράδοσης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από την ευχή για ενώσεις ομοφύλων που γίνονταν κατά τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού:

«Ω Κύριε Θεέ μας, Άρχοντα, που έκανες την ανθρωπότητα καθ' εικόνα και καθ' ομοίωσή σου και μας έδωσες τη δύναμη της αιώνιας ζωής (...) και που επιδοκίμασες την ένωση των αγίων και μαρτύρων σου Σέργιου και Βάκχου (...) αξίωσε αυτούς τους δούλους σου να έχουν τη χάρη να αγαπούν ο ένας τον άλλο και να μένουν χωρίς μίσος και χωρίς αιτία σκανδάλου όλες τις μέρες της ζωής τους (...) δώσε τους τη γνώση του Αγίου Πνεύματός σου. Οδήγησέ τους στον άγιο φόβο σου, δώσε τους χαρά στη δύναμή σου ώστε να ενωθούν πιο πολύ στο πνεύμα παρά στη σάρκα. Γιατί Εσύ είσαι που ευλογείς και καθαγιάζεις όλα τα πράγματα και δική σου είναι η δόξα.»