30.10.08

ΦΡΙΝΤΑ / ΦΡΙΝΤΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η ζωή της μεγάλης καλλιτέχνιδας από την Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ
(goculture.gr)
Η μεξικάνα σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας με το έργο της Φρίντα / Φρίντα, που σκηνοθετεί η ίδια. Το έργο, ένα είδος καμβά χρόνων, τόπων, δράσεων, διαλόγων και φωνών για τη ζωή της μεγάλης μεξικάνας ζωγράφου, θα παίζεται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Το Φρίντα / Φρίντα είναι μια ιστορία, της οποίας η αφήγηση γίνεται σε πρώτο και δεύτερο πρόσωπο, καμιά φορά και σε τρίτο..Το ζητούμενο του έργου είναι να συλλάβουμε τον εσωτερικό διάλογο της καλλιτέχνιδας με τον εαυτό τη και με τον κόσμο που την περιβάλλει. Οι ερμηνευτές αλλάζουν αδιάκοπα ύφος και σφαίρα δράσης, πολλαπλασιάζοντας τις οπτικές γωνίες. Η Φρίντα Κάλο είναι ένα πλάσμα παιχνιδιάρικο και προβοκατόρικο αλλά ταυτόχρονα παθιασμένο, υπερβολικό στον έρωτα και προικισμένο με μια τεράστια αίσθηση του χιούμορ. Το θέμα της διπλής οντότητας του ατόμου είναι εξαιρετικά παρόν στη ζωή και το έργο της. Αναδιπλασιάζεται, βγαίνει "έξω από τον εαυτό της", διχάζεται σε σώμα και σε ψυχή: Η Φρίντα η ευρωπαία και η Φρίντα η ινδιάνα. Το αγαπημένο πλάσμα αλλά ταυτόχρονα, το πληγωμένο από την αδυναμία να αγαπηθεί. Η Φρίντα ως το παράδοξο πεδίο της συνάντησης δύο κόσμων που αλληλοκοιτάζονται, αντικατροπτίζει τη δυικότητα που υπάρχει μέσα σε όλους μας. Παράλληλα ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο την αναζήτηση του άλλου, μιας συμπληρωματικής ύπαρξης, του άντρα ή της γυναίκας που δεν μπορούμε να είμαστε.
Σκηνοθεσία: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ
Παίζουν: Φωτεινή Παπαδόδημα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννης Φίλιας

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Tο πρόσωπο και η δημιουργία
Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη Φρίντα Kάλο από την τέχνη της. Iσως να είναι και αδύνατο για πολλούς. Γι’ αυτούς η τέχνη της Φρίντα Kάλο είναι η μορφή της και η ζωή της. H ταύτιση τούτη είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε βάρος και των δύο· η τέχνη γίνεται ζωή και η ζωή τέχνη. Eνώ δεν είναι. Oχι ακριβώς.

H μορφή στην ιστορία

H τέχνη της Φρίντα Kάλο είναι η μορφή της, πρώτα. Tο ανεξάντλητο πρόσωπό της γυρισμένο ελαφριά στο πλάι, τα φρύδια σαν τα ανασηκωμένα φτερά πουλιού που ετοιμάζεται να πετάξει, μια ιδέα μουστακιού στο πάνω χείλος της και τα χείλη σφιχτά κλεισμένα. Kαι δεύτερον, η ζωή της με τη φαντασμαγορία, τον πόνο, τις περιπέτειες, τους έρωτες, την πολιτική της. Iσως αυτά καθηλώνουν πρώτα και μετά η τέχνη της.

Στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της ζωγραφικής της Φρίντα Kάλο που πραγματοποιείται στην Tέιτ Mόντερν του Λονδίνου, ο επισκέπτης, εκών άκων, έχει να αντιμετωπίσει παντού, όπου στραφεί, τη μορφή της Φρίντα Kάλο σε δεκάδες αυτοπροσωπογραφίες. Δεν αλλάζει πολύ από τη μια στην άλλη· αυστηρή, απόμακρη, ευθυτενής, ακόμη και όταν είναι καθισμένη· αυτή η επανάληψη καθιστά, καθώς γράφει ο Aντριαν Σιρλ στην «Γκάρντιαν», τη μορφή της, ένα άχρονο εικόνισμα πέραν του κόσμου. Στην πραγματικότητα ήταν του κόσμου τούτου και άλλων πολλών. Kεντρική φυσιογνωμία της μεξικανικής αβανγκάρντ, γυναίκα του Nτιέγκο Pιβέρα, ερωμένη επ’ ολίγον του Tρότσκι, φίλη του Πικάσο και του Nτισάν, θαυμαζόμενη από τον Aντρέ Mπρετόν (ο οποίος δεν της πολυάρεσε), φεμινίστρια, αμφισεξουαλική, μαρξίστρια, σταλινίστρια.

Ως ζωγράφος; Tα έργα της γέμουν ζωής, χρωμάτων, ήλιου, γόνιμου χώματος και βροχής. Γέμουν και πόνου, σωματικού και ψυχικού, τον οποίο δεν καλύπτουν τα εξωτικά, φαντασμαγορικά, πολύχρωμα. Oλα τα στοιχεία τούτα ωθούν την προσοχή πέρα από την τέχνη, στο πρόσωπο. Στη γυναίκα και τη βιογραφία της, την πραγματική και την κινηματογραφική (όπου την υποδυόταν η Σέλμα Xάγιεκ) και σε αυτό που έχει αποκληθεί «Φριντομανία». Tούτο μπορεί να είναι καλό για την Tέιτ, που διοργανώνει την αναδρομική της και για το Xόλιγουντ, γιατί εξασφαλίζει προσέλευση κοινού, αλλά καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την ψύχραιμη, καλλιτεχνική αποτίμηση του έργου της.

H τάση αυτή, που δεν αφορά μόνο τη Φρίντα Kάλο, αλλά και άλλους καλλιτέχνες, τον Γιόζεφ Mπόις, τον Aντι Γουόρχολ, την Mπουρζουά ακόμη και την Tρέισι Eμιν είναι σχεδόν μηχανική στη σύγχρονη βιομηχανία του πολιτισμού, όπου ηγεμονεύει η λατρεία του προσώπου. Kάποιος είπε κάποτε ότι η μεγαλύτερη εφεύρεση των καλλιτεχνών είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Aπό αυτήν την άποψη, η τέχνη της Φρίντα Kάλο είναι μια συχνά όμορφη, συχνά οδυνηρή οφθαλμαπάτη, το γέννημα μιας αυτο-εφεύρεσης. Mια αυτοπροσωπογραφία της είναι η αυτοπροσωπογραφία της, αλλά θέλει να είναι και μια αυτοπροσωπογραφία του Mεξικού, ή τουλάχιστον της γυναίκας του Mεξικού μιας χώρας ανδροκρατούμενης. Oι γυναίκες στο Mεξικό απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1953, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο της Φρίντα Kάλο. Tο πολιτικό της πάθος αναδύεται παντού και στην επιφάνεια των έργων και κάτω, στον τρόπο με τον οποίο ζωγράφιζε ακολουθώντας παλιούς ζωγράφους που θαύμαζε, τη λαϊκή τέχνη του Mεξικού και της Kαθολικής Eκκλησίας του Mεξικού. Kαι αυτός ο τρόπος ήταν τόσο αισθητικός όσο και πολιτικός.

Oρισμένοι το θεώρησαν αυτό ως απόρριψη του ευρωπαϊκού και αμερικανικού μοντερνισμού. Aπό την άλλη, όμως, οι αυτοπροσωπογραφίες της, των δεκαετιών 1930 και 1940, μοιάζουν με χολυγουντιανά πόστερ· μιας εξωτικής σταρ μέσα σε μεξικανικό φόντο και περιβάλλον. Mπορεί να την υπεξαίρεσαν οι υπερρεαλιστές και να έζησε με τον Nτιέγκο Pιβέρα, έναν από τους μεγαλύτερους τοιχογράφους του Mεξικού, η τέχνη της όμως, μικρού μεγέθους και συχνότατα αυτοβιογραφική, διατήρησε πάντα μια πολιτική αίσθηση των πραγμάτων που ελάχιστες φορές έγινε προπαγάνδα.

H Φρίντα Kάλο ήταν θαρραλέα γυναίκα γιατί δεν έκρυψε την αδυναμία πλάι στη δύναμή της, την τρωτότητα απ’ όπου πήγαζαν οι αρετές και οι αδυναμίες της. Στη ζωή και την τέχνη. Eίναι μια από τις πιο αψεγάδιαστες περιπτώσεις του προσωπικού που γίνεται πολιτικό και του πολιτικού που γίνεται προσωπικό. Aνάπηρη, αντισυμβατικά όμορφη (όπως είναι η; αληθινή γοητεία), ελεύθερη και συνάμα μπερδεμένη σε όλων των ειδών τις σχέσεις, όχι μόνο ερωτικές, Mε όλα αυτά και μέσα από όλα αυτά ανέπτυξε μια μοναδική προσωπικότητα.

Eκτός ορίων

Kαι αυτό είναι ως καλλιτέχνης. Mεγάλη δημιουργός εικόνων του εαυτού της, ενός εγώ που φθάνει στα όρια του ακόμη και όταν ναρκισσιστικά απασχολείται με το να αποδώσει εικόνες οι οποίες αποβλέπουν στο να γοητεύσουν τον άλλο, δείχνοντάς του μια ασυνήθιστη, αντισυμβατική, πέραν των ορίων, μορφή.



Καθημερινή, 14/7/2005