20.10.08

Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Από τα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής της 15-10-2008

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που είναι εξαιρετικής σημασίας για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα την ελληνική οικογένεια, ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει, υπάρχουν νέες ανάγκες και ο νομοθέτης, όπως άλλωστε οφείλει και αυτός είναι ο ρόλος του, είναι υποχρεωμένος να νομοθετήσει και να επιλύσει τις ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν από τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό, κύριοι συνάδελφοι, αποτελείται από 28 άρθρα από τρία κεφάλαια και τρεις θεματικές ενότητες. Το πρώτο κεφάλαιο, άρθρα 1 - 13, αναφέρεται στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Το δεύτερο κεφάλαιο, αφορά τα άρθρα 14-19 και αναφέρεται σε τροποποιήσεις του αστικού κώδικα, που αφορούν την υιοθεσία και το διαζύγιο. Το τρίτο κεφάλαιο, δηλαδή τα άρθρα 20 - 28, περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης όσων παραβιάζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και εισάγονται, επίσης, μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Κύριε Πρόεδρε, περνάω αμέσως στο πρώτο κεφάλαιο που αφορά το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Η συμβίωση προσώπων διαφορετικού φύλου χωρίς γάμο, εμφανίζεται στις σημερινές κοινωνίες με μεγαλύτερη συχνότητα, από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σύμφωνα με έρευνα του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες επιλέγουν συμβίωση εκτός γάμου, έστω και μία φορά στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι τα ζευγάρια τα οποία συμβιώνει χωρίς άλλου είδους ένωση, ανάγονται στο ποσοστό που σας ανέφερα. Μπορεί, βεβαίως, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά στη χώρα μας να είναι ακόμα χαμηλά, αναλογικά, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ως επί το πλείστον πιο παραδοσιακές τα θέματα αυτά, όμως, τα ποσοστά σας βεβαιώνω από την εμπειρία μου έχουν αυξητική τάση και η ελεύθερη συμβίωση χωρίς καμία νομική υποχρέωση αποτελεί και στην Ελλάδα, πλέον, μια πραγματικότητα για τα νεαρά ζευγάρια.
Ένα άλλο, όμως, σημαντικό στοιχείο, το οποίο ο νομοθέτης, δηλαδή εμείς, πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, είναι αυτό που προκύπτει από το στοιχείο που λέει πως περίπου το 5% των παιδιών σήμερα στην Ελλάδα - και το ποσοστό αυτό θα πρέπει να σας πω ότι έχει αυξητικές τάσεις - υπολογίζεται με στοιχεία της EUROSTAT του 2004, ότι προέρχονται από αυτές της ελεύθερης συμβίωσης, άρα χωρίς κανενός είδους γάμο, θρησκευτικό ή πολιτικό. (…)
.
ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ – ΚΩΝΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση. Η σύγχρονη κοινωνία μας έχει αυτή την ανάγκη, διότι υπάρχει το καθεστώς του να συμβιώνουν ελεύθερα ζευγάρια. Πέραν τούτου, δεν ρυθμιζόταν μέχρι τώρα τίποτα από το Δίκαιο, όπως ούτε και οι συνέπειες. Με αυτό το σχέδιο νόμου προστατεύονται τα παιδιά που αποκτώνται από αυτή τη σχέση, όσον αφορά στην πατρότητα, την επωνυμία, την πολιτική μέριμνα, τις περιουσιακές σχέσεις κ.λπ.. (…)
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για την ελεύθερη συμβίωση προσώπων διαφορετικού φύλλου. Το αναφέρω αυτό, γιατί χρησιμοποιήθηκε μεγάλος τηλεοπτικός χρόνος και τόνοι χαρτιού, για να συζητηθούν άλλα ζητήματα όλο αυτό το διάστημα. Επίσης, είναι σημαντικός ο τρόπος λύσης του συμφώνου αυτού, ότι δηλαδή λύεται με ένα απλό τρόπο είτε με την σύναψη γάμου είτε με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Σημαντικό είναι το σημείο που αφορά στη γονική μέριμνα των παιδιών από τη δεύτερη συμβίωση, ώστε με ρυθμίσεις να μπορούν να είναι κατοχυρωμένα και να λύνονται τα θέματα που λύνονται αντίστοιχα και στα δικαστήρια, όπως και η πρόνοια για την περιουσιακή σχέση. (…)

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): (…)Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση είναι περήφανη που φέρει ένα τέτοιο ριζοσπαστικό, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, όπως είναι αυτό.(…) Ανοίγουμε λοιπόν έναν δρόμο –όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Σκυλλάκος-, τολμούμε και φέρουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θεσπίζει έναν νέο θεσμό, κάτι το οποίο δεν έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι εμείς έπρεπε να πάμε μέχρι εδώ. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε και στα ομόφυλα ζευγάρια. Διότι, πιστεύουμε ότι σήμερα οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, μέχρι εκεί φτάνουν και βέβαια ως νομοθέτες και ως κόμμα που βρίσκεται στην Κυβέρνηση, λογοδοτεί για αυτό απέναντι στον ελληνικό λαό, έχει τις απόψεις του, έκανε τις ζυμώσεις του και πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος. Εάν τύχει στο μέλλον κάποια διαφορετική συμπεριφορά, από εκεί και πέρα, οψόμεθα. Αυτό ήταν και αυτή ήταν η απάντηση, την οποία είχα δώσει στο έγγραφο της οργανώσεως –το οποίο διάβασε ο κ. Τσούκαλης- και δεν ήταν τίποτε άλλο παραπάνω. Το σύμφωνο, σήμερα όπως έρχεται, ισχύει μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. (…)
.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου συζητούσαμε για ένα χρόνο αυτά τα θέματα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ θετική εξέλιξη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έρχεται να φέρει αυτό το νομοσχέδιο όπου είναι μια μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο και μια τομή για ολόκληρη την κοινωνία. Η πρόταση που αφορά το Σύμφωνο της Ελεύθερης Συμβίωσης ξέρουμε ότι είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα και λόγω των νέων τάσεων στον τρόπο της ζωής κυρίως των νέων ανθρώπων, δημιούργησε την ανάγκη της πρόβλεψης για την ελεύθερη συμβίωση των προσώπων όπως είπε και η Εισηγήτρια υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την ηλικιακή ομάδα 18 – 24 ετών έχει τριπλασιασθεί το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν να συμβιώσουν εκτός γάμου. Αυτό που βλέπουμε ότι είναι θετικό είναι ότι γίνεται η πρόβλεψη για τα ζευγάρια αυτά με έμφαση στη ρύθμιση των συνεπειών αυτής της συμβίωσης που αφορά τα παιδιά, τις περιουσιακές σχέσεις και την προστασία της γυναίκας και της μητέρας. Η ελεύθερη συμβίωση είναι μια εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι μια μορφή χαλαρού γάμου, επομένως ο νομοθέτης δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τον θεσμό του γάμου αλλά παραδεχόμενος τις νέες τάσεις και τα δεδομένα έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό το οποίο άλλωστε για την Ευρώπη και για πάρα πολλές χώρες είναι συνηθισμένη και κυρίαρχη εδώ και αρκετά χρόνια. Για να είμαστε σωστοί πρέπει να πούμε ότι η ρύθμιση στις υπόλοιπες χώρες περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια που ενδεχομένως, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να μην είναι έτοιμο να δεχθεί αυτό. (…)

1 σχόλιο:

x-castrato είπε...

Πάντως τις αφίσες τις διάλεξες μία και μία... Μ αρέσει αυτή η ειρωνεία τους. Τι λένε στις αφίσες τους δηλαδή τα κόμματα, και τι ξερνάει μετά ο στόμας τους είναι κάτι to απίστευτο...