23.10.08

PROPOSITION 8 Ή ΓΑΜΟΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ - ΓΑΜΟΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ...
Σύντομο ιστορικό

Κώστας S., Palm Springs

2004
12 Φεβρουαρίου Ο δήμαρχος του San Francisco Gavin Newsom δίνει άδεια να εκδοθούν άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια.
13 Φεβρουαρίου Συντηρητικές ομάδες κάνουν μήνυση στο δήμαρχο με τη δικαιολογία ότι οι άδειες γάμου για ομόφυλα ζευγάρια έχουν εκδοθεί παράνομα.
20 Φεβρουαρίου Ο κυβερνήτης της πολιτείας Arnold Schwarzenegger ζητάει από τον ανώτατο εισαγγελέα της πολιτείας Bill Lockyer να επέμβει και να απαγορεύσει το San Francisco να εκδίδει άδειες γάμου για ομόφυλα ζευγάρια.
21 Φεβρουαρίου Ο ανώτατος εισαγγελέας δεν συμφωνεί με τον Schwarzenegger και αρνείται να επέμβει.
25 Φεβρουαρίου Τρεις πολίτες απο το San Francisco καταφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας και ζητούν να σταματήσει η έκδοση αδειών γάμου.
27 Φεβρουαρίου Ο ανώτατος εισαγγελέας ζητάει από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει τις άδειες γάμου και να ακυρώσει όλους τους μέχρι τότε γάμους.
11 Μαρτίου Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσει να σταματήσουν αμέσως οι γάμοι ομοφύλων.
12 Αυγούστου Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφασίζει ότι ο δήμαρχος του San Francisco δεν είχε νομικά το δικαίωμα να δώσει εντολή για την έκδοση αδειών γάμου, και έτσι ακυρώνει όλους τους 3.955 γάμους που έγιναν μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου.
2005
14 Μαρτίου Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του San Francisco αποφασίζει ότι ο νόμος που υποστηρίζει το γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων είναι αντισυνταγματικός και υπονομεύει την ισότητα και τα ίδια δικαιώματα για όλους.
29 Σεπτεμβρίου Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Arnold Schwarzenegger αρνείται να υπογράψει νόμο που δίνει το δικαίωμα σε ομόφυλους να παντρεύονται.
2006
13 Νοεμβρίου Η πόλη του San Francisco κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ζητώντας από το δικαστήριο να αναθεωρήσει το νόμο του συντάγματος της Καλιφόρνιας που απαγορεύει το γαμο μεταξύ ομοφύλων, με τη δικαιολογία ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων σε σχέση με τα δικαιώματα όλων των άλλων πολιτών της Καλιφόρνιας
2008
4 Μαρτίου Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ακούει τα επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές για 32 1/2 ώρες
24 Απριλίου Συντηρητικές ομάδες δεν περιμένουν και πριν ακόμα το Ανώτατο Δικαστήριο πάρει απόφαση, μαζεύουν 1.100.000 υπογραφές και έτσι έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με τους νόμους της Καλιφόρνιας, να ζητήσουν το όλο θέμα να πάει για ψηφοφορία την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές στις 4 Νοεμβρίου. Αυτή η πρόταση για ψηφοφορία είναι η λεγόμενη Proposition 8 (Πρόταση-σχέδιο 8)
15 Μαϊου Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ανακαλεί την προηγούμενη απόφασή του, και αποφασίζει ότι η απαγόρευση ενάντια στο γάμο ομοφύλων είναι παράνομη, και έτσι δίνει το δικαίωμα στους ομοφυλόφιλους να συνεχίζουν να παντρεύονται.
Και τώρα... τι γίνεται;;;
Παρ' όλο που το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι γάμοι ομοφύλων είναι νόμιμοι, όλα θα κριθούν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.
Αν οι πολίτες της Καλιφόρνιας ψηφίσουν υπέρ της Proposition 8 στις ερχόμενες εκλογές, τότε ο γαμος ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου θα γίνει νομικά παράνομος και όλοι οι μέχρι τώρα γάμοι θα ακυρωθούν αναδρομικά.
Όλες οι συντηρητικές ομάδες (στη πλειοψηφία χριστιανοί, μορμόνοι, γενικά συντηρητικοί, κλπ) θα ψηφίσουν υπέρ της Proposition 8
Φυσικά η ομοφυλοφιλική κοινότητα στηρίζει πολλές ελπίδες και στον Μπαράκ Ομπάμα, που αν εκλεγεί πρόεδρος σίγουρα θα αλλάξει πολλά πράγματα προς το καλύτερο, ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν όλοι.
Προς το παρόν όμως όλοι οι ομοφυλόφιλοι στην Καλιφόρνια περιμένουν πώς και πώς να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις 4 Νοεμβρίου.

9 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Όχι δεν κλείνει το θέμα με το δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι επίσης ελεγκτέο δικαστικά: τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοψηφίσματος. Πολύ περισσότερο αν το δημοψήφισμα είναι αντίθετο στην απόφαση του δικαστηρίου: η πλειοψηφία δεν μπορεί να καθορίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας γιατί δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή που ανήκει αποκλειστικά στην Δικαιοσύνη. Έτσι το Δικαστήριο μπορεί να ασχοληθεί και με το κύρος του δημοψηφίσματος.

Πάντως αυτή η υπόθεση δείχνει πόσο πολύ μπορουν να τραβήξουν οι δικαστικές οδοι σε θεμελιώδη ζητήματα, όταν ΔΕΝ υπάρχει πολιτική βούληση.

gay super hero είπε...

@ elawyer

Αυτό που γράφεις δεν είναι ακριβές. Σκοπός του δημοψηφίσματος είναι να τροποποιηθεί το ίδιο το Σύνταγμα της Πολιτείας ώστε να αναγνωρίζονται ως γάμοι μόνο οι ετεροφυλοφιλικές ενώσεις. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε δικαστική απόφαση κατοχυρώνει το δικαίωμα του γάμου με τη λογική ότι απορρέει από τη συνταγματική αρχή της ισονομίας (όπως η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας) αυτόματα πέφτει στο κενό. Δεν μπορείς να προσφύγεις στο σύνταγμα όταν αυτό ρητά απαγορεύει τον γάμο ομοφύλων. Πόσο μάλλον όταν το ίδιο το σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία τροποποιήσεων μέσω δημοψηφίσματος.

'Αλλωστε ακριβώς γι'αυτό το λόγο άλλες 26 πολιτείες έχουν επιβάλλει παρόμοια συνταγματική απαγόρευση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν ότι οι γάμοι δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με δικαστικές αποφάσεις, τουλάχιστον όχι σε πολιτειακό επίπεδο.

θεωρητικά η μοναδική προσφυγή που θα μπορούσε να ανατρέψει μια αλλαγή του συντάγματος της Καλιφόρνιας θα ήταν η προσφυγή στο Ανώτατο ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το οποίο, και πάλι θεωρητικά, θα μπορούσε να νομιμοποιήσει το γάμο σε ολόκληρη την ομοσπονδία καθώς οι συντηρητικοί δεν έχουν καταφέρει (ακόμα) να περάσουν παρόμοια τροποποίηση του συντάγματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έχουν όμως διορίσει και εγκρίνει την πλειοψηφία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οπότε πολιτικά μια τέτοια απόφαση μάλλον δεν έχει πολλές πιθανότητες.

Τέλος δεν είναι ακριβές ότι αν με το δημοψήφισμα απαγορευτεί τελικά ο γάμος, αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι οι γάμοι που έγιναν έως τώρα είναι άκυροι. Αντίθετα, χιλιάδες ζευγάρια σπεύδουν να παντρευτούν πριν τις 4 Νοεμβρίου καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να κατοχυρωθούν οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα.

SK είπε...

Σωστά, gsh, οι γάμοι που τελούνται τώρα θα παραμείνουν έγκυροι, καθώς οι νομικοί γενικά συμφωνούν ότι η τροποποίηση του συντάγματος της Καλιφόρνιας δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το γάμο σε ολόκληρη την ομοσπονδία πάντως, καθώς τα θέματα γάμου δεν καθορίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά από τις κυβερνήσεις των πολιτειών.
Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι να υποχρεώσει την αναγνώριση των γάμων επιμέρους πολιτειών (Massachusetts, California, Connecticut, και άλλων στο μέλλον) από τις υπόλοιπες πολιτείες και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή τέτοια υποχρέωση δεν υπάρχει. Το αντίθετο μάλιστα, ο νόμος Defense of Marriage Act (DOMA) του 1996, απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίζει τέτοιους γάμους, ενώ αφήνει ελεύθερες τις πολιτείες να τους αναγνωρίζουν ή όχι κατά τη βούλησή τους.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε και ο gsh, 26 πολιτείες έχουν συνταγματικές επιταγές που απαγορεύουν τους gay γάμους, αλλά και την αναγνώριση τέτοιων γάμων που έχουν τελεστεί σε άλλες πολιτείες. Ακόμα περισσότερες πολιτείες έχουν παρόμοιους νόμους αλλά όχι σε συνταγματικό επίπεδο.
Από την άλλη, οι πολιτείες της NY και του Rhode Island αναγνωρίζουν τέτοιος γάμους, παρόλο που δεν έχουν νομιμοποιήσει ακόμα την τέλεσή τους στο έδαφός τους.

gay super hero είπε...

@ sk

Το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί στηριζόμενο στη συνταγματική αρχή της ισονομίας ότι η απαγόρευση των γκέι γάμων οπουδήποτε στην επικράτεια είναι αντιστυνταγματική. Μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε τον γάμο και στις 50 πολιτείες. Άλλωστε και τα Ανώτατα Δικαστήρια των πολιτειών που νομιμοποίησαν τον γάμο το έκαναν επικαλούμενα τη θεμελιώδη συνταγματική επιταγή της ισονομίας. Υπάρχει δηλαδή ήδη δεδικασμένο - και μάλιστα από δικαστήρια τριών διαφορετικών πολιτειών. Θυμίζω ότι με παρόμοιο τρόπο νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη την επικράτεια με απόφαση του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973, παρά το γεγονός ότι ήταν παράνομες σχεδόν σε όλες τις πολιτείες της Ένωσης! Επιπλέον το 2003 κηρύχθηκε αντισυνταγματική κάθε νομοθετική πράξη που ποινικοποιούσε τη σοδομία, οπότε αυτόματα έπαψαν να έχουν νομική ισχύ οι σχετικές διατάξεις σε πάνω από 10 πολιτείες.

Υπάρχει λοιπόν και δεδικασμένο και νομικό προηγούμενο. Αυτό που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι φιλική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτή τη στιγμή λόγω της μακράς κυριαρχίας των ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο η πλειοψηφία των μελών του έχει επιλεγεί από ρεπουμπλικανούς προέδρους με μοναδικό κριτήριο η νομική τους φιλοσοφία να συμπίπτει με τις "χριστιανικές" ευαισθησίες των οπαδών τους. Γι'αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία οι Δημοκρατικοί να καταλάβουν το Λευκό Οίκο. Ακόμα και αν οι ίδιοι δεν κάνουν αναλάβουν καμία πρωτοβουλία υπέρ των γκέι δικαιωμάτων, μόνο και μόνο ο διορισμός δικαστών πιο προοδευτικής κατεύθυνσης μπορεί να προωθήσει τα πράγματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Ολες αυτες οι δικαστικες περιπετειες, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ο λαβυρινθος του Μινωταυρου οπου οι "χριστιανοι" πεταξαν τους γκεϊ εκει μεσα με την ελπιδα οτι ο Μινωταυρος θα τους φαει. Ετσι οι χριστιανοι θα γυρισουν σπιτια τους να κοιμηθουν ησυχοι, χωρις να εχουν εφιαλτες του ειδους οτι ερχεται το τελος του κοσμου επειδη οι γκεϊ θελουν να παντρευτουν.
Αν δεν υπηρχαν χριστιανοι και εκκλησιες να κυνηγανε τους γκεϊ ασταματητα, ολα αυτα δεν θα γινονταν τωρα.

Κωστα S
Palm Springs, California

Ανώνυμος είπε...

Κι αλλού όπου δεν υπάρχουν χριστιανοί, τι γίνεται εκεί;
ο.k., εκεί δεν υπάρχουν καν δικαστικές περιπέτειες.

Κώστας είπε...

apla opou xristianoi balte thriskeuomenoi kai tha ste mesa.

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμη την Proposition 8 και επειδη ζω στη Καλιφορνια τα τελευταια χρονια, θα ηθελα να γραψω μερικα λογια, μια και συνεχιζω να βλεπω το απανθρωπο μισος των "χριστιανων", που εχουν κυρηξει ενα τυφλο και παραλογο πολεμο εναντια των δικαιωματων των ομοφυλοφιλων.
Ολοι οσοι εχουν ενα μυαλο που σκεπτεται, λιγο-πολυ ξερουν οτι βασικα οι πολεμιοι των δικαιωματων των ομοφυλοφιλων εδω ειναι οι "χριστιανοι".
Αλλα...καποτε μερικοι απο εμας φτανουμε σ'ενα σημειο που δεν μπορουμε αλλο να κρατησουμε το στομα μας κλειστο.
Καποτε μερικοι απο εμας φτανουμε στο σημειο που δεν υπολογιζουμε πια τις συνεπειες που θα ερθουν, επειδη προσπαθουμε να υπερασπιστουμε τη λογικη, την αγαπη, τη συμπονια, την δικαιοσυνη, την ανθρωπια, την αληθεια.
Αυτο εγινε και στην περιπτωση του Πατερα Geoff Farrow, που ηταν καθολικος Ιερεας στο Fresno της Καλιφορνιας.
Πριν μερικες εβδομαδες ο Πατερας Geoff μιλωντας απο τον αμβωνα στους ενοριτες του, ειπε οτι θα ψηφισει εναντια της Προτασης 8, γιατι ολοι ειμαστε ισοι και εχουμε τα ιδια δικαιωματα.
Το ποιμνιο της εκκλησιας τρομοκρατηθηκε, αισθανθηκε σαν να μπηκε ο λυκος στο μαντρι.
Λιγες μερες αργοτερα η Καθολικη εκκλησια εστειλε μηνυμα στον Πατερα Geoff οτι δεν εχει πια το δικαιωμα να ειναι ιερεας στην εκκλησια του Fresno.
Αυτος ειναι ο Πατερας Geoff Farrow... ενας Ηρωας Ιερεας.
Δυστυχως ομως υπαρχουν ελαχιστοι Ηρωες Ιερεις και αντιθετα παρα πολλοι αχρειοι κληρικοι που παιζουν παιχνιδακια μαζι με τους ανεγκεφαλους ενοριτες τους.
Γιατι πως αλλιως να ονομασει καποιος αυτους που βγαινουν στον αμβωνα φωναζοντας οτι "οι ομοφυλοφιλοι εχουν κουσουρι, ειναι αμαρτωλοι και θα πανε στη κολαση"...κλπ, κλπ, κλπ,
Στην Ελλαδα εχουμε την Ορθοδοξη Εκκλησια.
Στην Αμερικη εχουμε διαφορες χριστιανικες ομολογιες/εκκλησιες, Καθολικους , Μορμονους, Ευαγγελικους κλπ. H πλειοψηφια ομως των εκκλησιων ειναι εναντιον των ομοφυλοφιλων. Αυτη τη στιγμη εκατομυρια δολλαρια φτανουν στην Καλιφορνια σαν δωρεα για την ενισχυση του αγωνα εναντιον των δικαιωματων των ομοφυλοφιλων. Οι "χριστιανοι" εδω λενε οτι οταν το Ανωτατο Δικαστηριο αποφασιζει οτι οι ομοφυλοφιλοι εχουν δικαιωμα γαμου, ειναι σαν να ξαναγραφεται η Βιβλος με καινουργια αποψη. Η κοινωνια θα διαλυθει, λενε στους ανεγκεφαλους ενοριτες, αν αφησουμε τα ομοφυλα ζευγαρια να παντρευονται. Τα παιδια στα σχολεια θα μαθαινουν για σεξ μεταξυ ανδρων. Ερχεται το τελος του κοσμου !!!
Κι ετσι οι διαφοροι φαυλοι και αχρειοι κληρικοι εχουν σπρωξει τους ανεγκεφαλους ενοριτες να μαζευονται σε εκκλησιες και σπιτια και να προσευχονται μερα-νυκτα, να νηστευουν και ζητουν απο το Θεο να σταματησει ο γαμος μεταξυ ομοφυλων.
Εχοντας τελειωσει τη Θεολογικη σχολη στην Αθηνα και εχοντας ζησει τη μιση μου ζωη στην Αθηνα, περιμενω να δω οταν ερθει η στιγμη, ποιοι θα ειναι οι πρωτοι Ηρωες Ιερεις στην Ελλαδα που θα σηκωθουν και θα φωναξουν αυτο που ειπε ο Ηρωας Ιερεας Geoff:
"... αν εκλεινα το στομα μου και δεν μιλουσα θα ηταν σαν να συνομοτω με ενα ηθικο κακο που απογυμνωνει τους ομοφυλoφιλους οχι μονο απο τα πολιτικα δικαωματα τους αλλα και απο την ανθρωπινη αξιοπρεπεια τους"

Κωστα S
Palm Springs, California

e-Lawyer είπε...

gsh:
Η αναθεώρηση του συντάγματος που βασίζεται σε νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών υπόκειται και αυτή σε δικαστικό έλεγχο. Αποτελεί πάγιο δόγμα του κλάδου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το ρυθμιστικό τους πεδίο κείται εκτός της ύλης που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πλειοψηφικών επιλογών, ιδίως όταν παραβιάζεται ένα συνταγματικό κεκτημένο (το "αιώνιο" σύνταγμα). Με βάση αυτό το πλαίσιο, ένα δικαστήριο νομιμοποιείται να κρίνει το κύρος της αναθεωρητικής πρωτοβουλίας των πολιτών, όπως και το κύρος κάθε αναθεώρησης του συντάγματος, εφόσον βρίσκεται πέραν των αναθεωρίσιμων διατάξεων.