23.4.08

ΜΝΗΜΗ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ, 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Καβάφης, σημαδιακός μήνας Απρίλης!
Έθνος, 9/4/2008
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, στις 29 Απριλίου 1933. Μας άφησε εξαιρετική παγκόσμια κληρονομιά τα ποιήματά του με τη βαθειά ιστορική γνώση, τη φιλοσοφική σκέψη και τον εσωτερικό στοχασμό.
Το 2008, εβδομήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη- Αμερικάνική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Σουηδίας 61, τηλ. 210 7210536, http://www.gennadius.gr/) τιμάται ο αλεξανδρινός ποιητής με σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν το σημαδιακό, για τη ζωή του, μήνα Απρίλη.

Πέμπτη, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
«Μνήμη Κ. Π. Καβάφη, εβδομήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του»
ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, 18:30
Με στόχο να προβληθούν πτυχές της προσωπικότητας του ποιητή και στοιχεία που τον ενέπνευσαν στο έργο του και με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ιστορικής γνώσης και της αρχαιογνωσίας του, διοργανώνεται έκθεση με αρχειακό υλικό από τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, το Ε.Λ.Ι.Α., το αρχείο Καβάφη από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του ΜΜΑ, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και ιδιωτικές συλλογές. Περιλαμβάνει ακόμα, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και βιβλία, εκδόσεις και άρθρα, που αναφέρονται τόσο στα αναγνώσματα του Καβάφη, όσο και στις ελληνικές και ξένες εκδόσεις, του έργου του ποιητή.
Διάρκεια Έκθεσης: έως 30 Ιουνίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 9:00 έως 17:00 Πέμπτη - 9:00 έως 20:00, Σάββατο - 9:00 έως 14:00.

Πέμπτη, 8 ΜΑΪΟΥ 2008, στις 20.00
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου C.P. CAVAFY THE COLLECTED POEMS σε μετάφραση του Eυάγγελου Σαχπέρογλου, Oxford University Press, 2007
Επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η παρουσίαση του βιβλίου C.P CAVAFY- The collected poems, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου 2008, στις 20.00. Η Βρετανική Σχολή στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη παρουσιάζουν την έκδοση C.P CAVAFY- The collected poems σε μετάφραση Ευάγγελου Σαχπέρογλου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press.
Την εκδήλωση προλογίζουν: Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης Prof. Catherine Morgan, (Κάθριν Μόργκαν) Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.Α.Ε. Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Simon Gass, (Σάιμον Γκας)
Την έκδοση παρουσιάζουν: Prof. Peter Mackridge, (Πήτερ Μάκριτζ) Καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Prof. Anthony Hirst, (Άντονυ Χιρστ) Καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Queen’s University, Belfast Ευάγγελος Σαχπέρογλου, Μεταφραστής της Έκδοσης.
Εισαγωγή στην έκθεση: Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ζυρίχης Βάσω Πέννα, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ποιήματα του Καβάφη απαγγέλουν οι διακεκριμένοι ηθοποιοίClaire Bloom (Κλαιρ Μπλούμ) και Κώστας Καστανάς
Παίζει κανονάκι: η Σοφία Λαμπροπούλου
Είσοδος με προσκλήσεις, τηλ. 210 7289000
Πληροφορίες: 210-7210536, www.gennadius.gr.
.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2008, COTSEN HALL
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Στο κλείσιμο της Έκθεσης «Μνήμη Κ. Π. Καβάφη, εβδομήντα πέντε χρόνια από το θάνατό του» οι Φίλοι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης διοργανώνουν βραδιά με ομιλίες των πρωτεργατών του αφιερώματος Καθηγητών Στέφανου Γερουλάνου και Βάσως Πέννα. Στέφανος Γερουλάνος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης τ. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θέμα: «Τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη» Βάσω Πέννα, Επίκουρος Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Νομισματικής Σιγιλλογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θέμα: «Απεικονίσεις προσωπικοτήτων στον Καβάφη»

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Κ. Καβάφη θα συνεχιστούν το Φθινόπωρο 2008 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Βιέννης, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Μάρτιος 2009) και το Κέντρο Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου στη Γρανάδα, στην Ισπανία (2009).

1 σχόλιο:

Ναυτίλος είπε...

Σεβασμός στον «μεγάλο» ποιητή, που μεταξύ άλλων, τόσο λάτρεψα κι αγάπησα.