16.12.07

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΡΑΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΛΕΞ

Image Hosted by ImageShack.us
.
ΠΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την υπόθεση του «Άλεξ» από το Ιράν ο οποίος έλαβε αρνητική απάντηση σε αίτημα ασύλου το οποίο υπέβαλε στην Ελλάδα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για τoν κίνδυνο απέλασης του. Θεωρούμε ότι η απέλασή του στο Ιράν είναι επικίνδυνη κι αυτό γιατί στο Ιράν υπάρχει επίσημη νομοθεσία που προβλέπει ποινή θανάτου σε ομοφυλόφιλους.
Απ’ όσο γνωρίζουμε και όπως πιστοποιείται από το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, ο «Άλεξ» κατά τη διαμονή του στη χώρα του (Ιράν) αλλά και μετά τη διαφυγή του από το Ιράν υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση.
Όπως πιθανόν να γνωρίζετε η κατάσταση στο Ιράν παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη με συνεχείς αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση και πλήρη έλλειψη του σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατες επίσημες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
Συγκεκριμένα, η ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σωματική ακεραιότητα του κ. «Άλεξ» εντείνεται από το γεγονός ότι το Ιράν, από τον Απρίλιο του 2007, έχει ξεκινήσει μία εθνική εκστρατεία κατά ανθρώπων που κατηγορούνται για απρεπή συμπεριφορά ή ενδυμασία σύμφωνα με έκθεση της έγκριτης Μ.Κ.Ο. Human Rights Watch. Στις 10 Μαΐου η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτι στην πόλη Εσφαχάν, όπου μεταξύ των 87 ατόμων που συνελήφθησαν, παραμένει άγνωστος ο αριθμός εκείνων που κρατούνται, και οι οποίοι, όπως δήλωσε ένας δικαστής, θα κατηγορηθούν για κατανάλωση αλκοόλ και ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Οι κρατούντες δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρους.
Πιστεύοντας, ότι αν ο «Άλεξ» υποχρεωθεί να επιστρέψει στο Ιράν θα τεθεί σε κίνδυνο η σωματική και ψυχολογική του ακεραιότητα και ίσως η ίδια του η ζωή σας ζητούμε όπως το αίτημα του για πολιτικό άσυλο επανεξετασθεί με τη δέουσα προσοχή και λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.
Μετά τιμής
Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας
(Αναδημοσίευση από το site της ΕΟΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: