8.12.07

COPI: ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ξεκίνησε η σπαρταριστή κωμωδία του Copi "Το Ψυγείο", στο Θέατρο "Πορεία", όπου η θεατρική "συνάντηση" των Δημήτρη Οικονομίδη, Γιάννη Στεφόπουλου, Γιάννη Φίλια με την σκηνοθέτιδα Esther Andre Gonzalez και τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Χρήστο Κωνσταντέλλο, συνδύασε το μονόλογο με το τραγούδι, το μαύρο χιούμορ με την πρόκληση και το παράλογο με την ανατροπή, προσφέροντας άφθονες δόσεις γέλιου και έκπληξης σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές ως "κουτί με εκπλήξεις".
Σε αυτή την παράσταση, καθετί αδύνατο καθίσταται εφικτό. Το τέχνασμα ισορροπεί με το πυροτέχνημα και την εφευρετικότητα, το ψέμα με την ειλικρίνεια, το πάθος με το συναίσθημα και την εσωτερικότητα.
Κι όλα αυτά ξεκινούν όταν ο/η Α., ένας/μια συγγραφέας τραβεστί -και πρώην μανεκέν- στα πεντηκοστά του/της γενέθλια παίρνει δώρο από τη μητέρα του ένα ψυγείο...Η ζωή του ήρωα αναδύεται σε όλη της τη γκάμα με τρόπο αντισυμβατικό και προκλητικό. Η μητέρα, η γκουβερνάντα, η θυρωρός και ο σατράπης σύζυγός της, η σκυλίτσα, ο εκδότης του, η ψυχίατρος θα εμπλακούν στα δίχτυα που υφαίνονται αριστοτεχνικά μεταξύ του χιούμορ και της τραγωδίας.
"Το Ψυγείο" είναι ένα χαστούκι στον καθωσπρεπισμό, μια πανίσχυρη αποκάλυψη του παραλόγου της εποχής μας.
.
"Το θέατρο του Copi είναι ένα στοίχημα με την πρόκληση, το πολιτικώς ορθό τόσο στη μορφή όσο και στις ιδέες του. Τι άλλο υπάρχει μέσα στο ψυγείο παρά πτώματα, τα οποία μάταια προσπαθούμε να εμποδίσουμε να σαπίσουν; Πτώματα ανθρώπων, ιδεών, τρόπων του ζειν, του νιώθειν, του κάνειν τέχνη...Τι καλύτερο αντίδοτο ενάντια στην υποκρισία και τη θλίψη του "καλοζωϊσμού" της εποχής μας από το να έρθετε να φρεσκάρετε τις ιδέες σας με μια γερή δόση ελευθερίας και μαύρου χιούμορ στο "Ψυγείο""; Esther Andre Gonzalez

(Αναδημοσίευση από το site της ερτ)

1 σχόλιο:

Κωνσταντινιδης Νεκταριος-Γεωργιος είπε...

Ενα εκτενες αφιερωμα για τη δραματουργια του copi και τις παραστασεις έργων του στην Ελλάδα υπάρχει στο θεατρικό περιοδικό "Φουαγιέ" (τευχος 19, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007)